Μέρκελ και Ολάντ με κοινή τους δήλωση χθες το βράδυ δείχνουν ότι δεν ανησυχούν ότι η χρηματιστηριακή κρίση στην Κίνα θα έχει επιπτώσεις για την αδύναμη οικονομία της Ευρωζώνης.

Οι ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας υποβάθμισαν τους φόβους ότι οι πρόσφατες μαζικές πωλήσεις μετοχών στα διεθνή χρηματιστήρια, λόγω των ανησυχιών για την κινεζική οικονομία, θα αποτελέσουν κίνδυνο για την εύθραυστη οικονομία της Ευρωζώνης, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal.

Από την πλευρά της, η καγκελάριος 'Αγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι συμμερίζεται την άποψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), πως δε υπάρχει ένδειξη ότι οι χρηματιστηριακές αναταραχές θα οδηγήσουν σε μακράς διάρκειας κρίσεις.

Όπως επεσήμανε:

Η Κίνα θα κάνει οτιδήποτε στη δύναμή της για να σταθεροποιήσει την κατάσταση της οικονομίας. Η Κίνα είναι ένας σημαντικός οικονομικός εταίρος για όλους εμάς στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η εντύπωσή μου είναι ότι αν όλοι κάνουν ότι τους αναλογεί, η Κίνα θα ανταποκριθεί επίσης στο δικό της μερίδιο ευθύνης, για να συνεχισθεί η οικονομική ανάπτυξη και το έχει κάνει αυτό, κατά τη διάρκεια της κρίσης της Ευρωζώνης.

Την εμπιστοσύνη της προς την Κίνα συμμερίσθηκε ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ.

Η παγκόσμια οικονομία είναι αρκετά σταθερή για να έχει προοπτικές ανάπτυξης. Αναμένω να θέσει υπό έλεγχο η Κίνα τις πρόσφατες αναταραχές.Θα βρουν τις κατάλληλες απαντήσεις και αντιδράσεις. 

Την ίδια στιγμή, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε ότι δεν ανησυχεί για ενδεχόμενες επιπτώσεις στη γερμανική οικονομία από τις τελευταίες εξελίξεις στην Κίνα, ενώ ο Γάλλος ομόλογός του Εμανουέλ Μακρόν σημείωσε ότι οι εξελίξεις στην Κίνα αποτελούν έναν κίνδυνο που δεν πρέπει να υποτιμηθεί.

«Οι ανησυχίες που έχουν εγερθεί λόγω των εξελίξεων στην Κίνα είναι σίγουρα δικαιολογημένες. Ωστόσο, θεωρώ ότι πρέπει να πω, από όσο μπορούμε να κρίνουμε, ότι δεν θα συμβάλλουν σε μία επιδείνωση των εξελίξεων στη Γερμανία», δήλωσε ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, προσθέτοντας ότι θα βοηθήσουν η θετική δυναμική της Ευρώπης και οι χαμηλότερες τιμές πετρελαίου.