«Πρέπει να βρούμε μεθόδους διαπόμπευσης αυτών των κυρίων γιατί κλέβουν τον πολίτη και το Δημόσιο», δήλωσε ο Τρύφων Αλεξιάδης, αναφερόμενος στη φοροδιαφυγή των επιχειρήσεων.

Μιλώντας στο Mega, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών τόνισε πως οι φορολογικοί έλεγχοι πάνε πάρα πολύ καλά και κάθε εβδομάδα ελέγχονται 5.500-6.000 επιχειρήσεις. Όπως ανέφερε, διαπιστώνονται πολλές παραβάσεις με «μαϊμού» φορολογικές μηχανές και με παράλληλους μηχανισμούς, οι οποίοι αλλάζουν τα δεδομένα.

Παράλληλα, ο κ. Αλεξιάδης αποκάλυψε πως γίνονται μελέτες για να δοθούν κίνητρα σε πολίτες και επιχειρήσεις ώστε να κάνουν χρήση των πιστωτικών καρτών. Ανάμεσα στις μελέτες που εξετάζονται από το υπουργείο, είναι να «χτίζεται» το αφορολόγητο μέσω πιστωτικής κάρτας και οι ιατρικές δαπάνες να αποδεικνύονται μέσω πιστωτικής κάρτας.

Ο ίδιος είπε πως μέχρι τον Νοέμβριο του 2015 θα πρέπει να εφαρμοστεί το περιουσιολόγιο, το οποίο θα καταγράψει όλα τα περιουσιακά στοιχεία που έχει ο φορολογούμενος. «Αν κάποιος δεν δηλώσει ένα φορολογικό στοιχείο, όποτε εντοπιστεί, θα έχει πρόστιμο και προσαυξήσεις που θα φτάνουν την αξία του», τόνισε και αποκάλυψε πως κάθε χρόνο με τη φορολογική θα πρέπει να δικαιολογούνται οι αγορές που έγιναν.

Όσον αφορά στη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, επεσήμανε ότι μέχρι στιγμής έχει υποβληθεί το 90% και ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα για περαιτέρω παράτασης.

Τέλος, αναφορικά με τη ρύθμιση των 100 δόσεων, ο κ. Αλεξιάδης επανέλαβε ότι θα υπάρξουν αλλαγές, διευκρινίζοντας ότι θα επανεξεταστούν κάποιες περιπτώσεις που έχουν ενταχθεί και έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν την οφειλή τους σε λιγότερες από τις 100 δόσεις.