«Τα δάνειά μας εγκρίνονται μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα απαντηθούν οι απαιτήσεις για μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξή του στη Bild, αποσπάσματα της οποίας αναδημοσιεύει το Reuters.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ερωτηθείς το εάν ανησυχεί για το ενδεχόμενο μετά τις εκλογές η νέα κυβέρνηση θα μπορούσε να ακυρώσει τη συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις εμφανίστηκε ήσυχος λέγοντας πως «μετά τις εκλογές, ο Τσίπρας πιθανώς θα έχει μία πιο σταθερή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και, πάνω απ' όλα, στο κόμμα του, σε σχέση με τώρα», ώστε να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί.

Όσον αφορά στην πιθανότητα περαιτέρω διαπραγμάτευσης του πακέτου μεταρρυθμίσεων με τον Αλέξη Τσίπρα, ο επικεφαλής του ESM τόνισε ότι δε βλέπει κάποιο τέτοιο σχέδιο:

Γνώρισα τον νέο Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Τσακαλώτο, ως σοβαρό διαπραγματευτικό εταίρο. Εκ μέρους της Ελλάδας, δεσμεύτηκε ο ίδιος σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Εκείνος και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Τσίπρας, ξέρουν τώρα ότι θα μπορέσουν να οδηγήσουν την Ελλάδα έξω από την κρίση μόνο με τη βοήθεια των Ευρωπαίων εταίρων και των δανείων μας.

«Αυτή τη στιγμή, οι επενδυτές δεν έχουν εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση στην Αθήνα και δεν της δανείζουν χρήματα», τόνισε ο κ. Ρέγκλινγκ σχετικά με το ρόλο των προγραμμάτων διάσωσης ως πηγή χρήματος για την Ελλάδα. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα εξαρτάται από τα δάνεια του ESM – αλλά μόνο βάσει των αντίστοιχων προϋποθέσεων», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο κ. Ρέγκλινγκ σχολίασε και τον ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα των 86 δισ. ευρώ, επισημαίνοντας ότι «θεωρητικά» ο ESM θα μπορούσε να παρέχει αυτό το ποσό χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Σημείωσε πάντως ότι «οι χώρες της ευρωζώνης περιμένουν από το ΔΝΤ να συμμετάσχει στη χρηματοδότηση αργότερα. Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Λαγκάρντ, έχει κάνει δηλώσεις σε αυτό το πλαίσιο. Εξάλλου, αν η Ελλάδα δράσει αποφασιστικά προκειμένου να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί, οι επενδυτές θα αρχίσουν ξανά να δανείζουν χρήματα ενώ το πρόγραμμα ακόμη θα τρέχει. Τότε, ο ESM θα μπορούσε να μειώσει το μέγεθος του προγράμματός του».