Η 20η Σεπτεμβρίου φαίνεται να «κλειδώνει» ως η ημερομηνία των βουλευτικών εκλογών.

Με βάση το Σύνταγμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, μετά το πέρας των διερευνητικών εντολών, είναι υποχρεωμένος να κάνει κύκλο επαφών με τους αρχηγούς των κομμάτων και στην συνέχεια να να συγκαλέσει Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών -στο οποίο θα συμμετέχει και ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής-, σε μία τελευταία προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή.

Ωστόσο με δεδομένο ότι οι πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ και του ΚΚΕ έχουν ήδη δηλώσει ότι δεν σκοπεύουν να συμμετάσχουν σε κυβέρνηση συνασπισμού, ο κ. Παυλόπουλος, προσανατολίζεται στο να μη συγκαλέσει τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

Πάντως, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα κάνει κύκλο τηλεφωνικών επαφών με τους αρχηγούς ή και συναντήσεις εάν κάποιος το ζητήσει, προκειμένου να καταγράψει τις προθέσεις τους και να επιβεβαιώσει εκ νέου τις αρνήσεις των τριών κομμάτων να συμμετάσχουν σε κυβέρνηση.

Υπό αυτό το πρίσμα εκτιμάται ότι την Πέμπτη το βράδυ ή την Παρασκευή το πρωί ο κ. Παυλόπουλος θα καλέσει την πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, για να ορκιστεί ως υπηρεσιακή πρωθυπουργός και να αναλάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Αμέσως μετά θα διαλυθεί η Βουλή και θα ακολουθήσει η προκήρυξη των εκλογών για την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου.

Όπως είχε γράψει και νωρίτερα το newpost, στην επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου οδεύει ολοταχώς η χώρα καθώς η αναμενόμενη άκαρπη διερευνητική προσπάθεια του Παν. Λαφαζάνη οδηγεί στη συγκρότηση υπηρεσιακής κυβέρνησης υπό την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου κ. Βασιλική Θάνου. 

Στον αντίποδα, ο Πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Ευ. Μεϊμαράκης επιθυμεί την πραγματοποίηση της συνεδρίασης και σήμερα το πρωί σχολίασε στο Σκάι ότι αυτή μπορεί να γίνει και απόντος του κ. Τσίπρα! Αντίστοιχη διάθεση επιδεικνύει και ο κ. Π. Λαφαζάνης, προφανώς σε μία προσπάθεια να αυξήσει την πίεση και την κριτική προς τον, μέχρι πρότινος, σύντροφό του στο ίδιο κόμμα.