Γράφει ο Παναγιώτης Τζαννετάτος

Σε νέα επίθεση κατά των επικριτών της προχώρησε η Ζωή Κωνσταντοπούλου κατά τη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ανεβάζοντας μάλιστα τους τόνους στην βεντέτα που έχει ανοίξει με το μέγαρο Μαξίμου.

Συγκεκριμένα και με αφορμή την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να μη συμμετάσχει στις εργασίες της επιτροπής αλλά και την σκληρή ανακοίνωση που εξέδωσε το προεδρείο της ΚΟ του κόμματος, η Πρόεδρος της Βουλής προχώρησε σε αποκαλύψεις για ιδιωτική συζήτηση που είχε με τον κ. Φλαμπουράρη.

Όπως είπε, την περίοδο που απέστειλε την πρώτη πρόσκληση προς τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα, προκειμένου να έρθει στην επιτροπή και να τοποθετηθεί για την συμφωνία που υπέγραψε ως  υπουργός Οικονομικών με τη Siemens, συνάντησε τυχαία στη πρωθυπουργική πτέρυγα της Βουλής, τον κ. Φλαμπουράρη. Τότε ο συνεργάτης του πρωθυπουργού της είπε: «Μην τον ζορίζεις».

«Του απάντησα αυτό που μου λες δεν το άκουσα και δεν μπορείς να μου λες τέτοιες παρεκκλίσεις», απάντησε η κ. Κωνσταντοπούλου.

Μάλιστα όπως σημείωσε, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για το συμβάν, ο οποίος εξεπλάγη. «Δεν ξέρω αν άλλαξε κάτι. Η δική μου απόφαση είναι η απόφαση της επιτροπής αυτής να υλοποιηθεί αν κάποιοι έχουν αλλάξει γνώμη ή επιχαίρουν για το ότι ο κ. Στουρνάρας με τις τελευταίες του δηλώσεις εμφανίζεται να επιχέρει των κυβερνητικών επιλογών θα πρέπει ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του», πρόσθεσε.

Kαλεί εκ νέου την Τετάρτη τον Γ. Στουρνάρα

Ακόμα, η κυρία Κωνσταντοπούλου εμφανίστηκε λάβρος για ακόμα μια φορά στο κείμενο που εξέδωσε χθες το προεδρείο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ την οποία χαρακτήρισε ως πλαστή. Και αυτό γιατί όπως είπε, το κομματικό όργανο δεν συνεδρίασε ποτέ και τα μέλη του, με τα οποία ήρθε σε επικοινωνία, δήλωσαν άγνοια σχετικά με το περιεχόμενο της ανακοίνωση.

Η πρόεδρος σημείωσε δε πως θέτει προ των ευθυνών τους τον κ. Τσίπρα και τον Μαντά (για τον οποίο χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα σε αρκετά σημεία της τοποθέτησής της) λέγοντας ότι δεν μπορεί οι ίδιοι που έχουν καταλύσει τη δημοκρατική κληρονομιά του ΣΥΡΙΖΑ να μιλούν για διαρροές και δικτάτορες. «Είναι ευθύνη τους να πουν την αλήθεια, ότι μετέρχονται μεθόδους που δεν έχουν σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ και Αριστερά», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η κυρία Κωνσταντοπούλου χαρακτήρισε επίσης «προσχηματική» την απαντητική επιστολή του Γιάννη Στουρνάρα με την οποία δηλώνει κόλλημα να παραστεί στις εργασίες της επιτροπής και επικαλέστηκε δημοσιεύματα των εφημερίδων «Βήμα» και «Νέα» βάσει των οποίων, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας βρίσκονταν για διακοπές στη Σύρο την ώρα που εκλήθη στην Βουλή.

Από τα βέλη πάντως της Προέδρου δεν ξέφυγε ούτε ο συνταγματολόγος κ. Αλιβιζάτος, για τον οποίο είπε-με αφορμή σκληρό άρθρο εναντίον της- είπε πως αρνήθηκε να αποδεχθεί ότι το μαύρο της ΕΡΤ ήταν πραξικόπημα. «Για μένα είναι τιμή να εμφανίζονται τέτοια πρόσωπα και να λένε ότι δεν ασκώ σωστά τα καθήκοντά μου. Το σύστημα του Σημίτη και η μεγάλη αυτή ομάδα ανθρώπων αισθάνεται άσχημα», δήλωσε.

Από την πλευρά της η Ραχήλ Μακρή μίλησε για σκάνδαλο στο οποίο εμπλέκεται ο γιος του Προέδρου της Δημοκρατίας, σε υπόθεση προμήθειας βλημάτων από εταιρία στην οποία ήταν νομικός σύμβουλος, ενώ ζήτησε να γίνει βίαιη προσαγωγή για να έρθει ο κ. Στουρνάρας και να καταθέσει στην επιτροπή.

Σε κάθε περίπτωση η επιτροπή τυπικά δεν συνεδρίασε καθώς για ακόμα μια φορά δεν υπήρξε η απαιτούμενη πλειοψηφία λόγω της απουσίας του συνόλου των κομμάτων (με εξαίρεση της Λαϊκής Ενότητας). Ωστόσο όπως γνωστοποίησε η Πρόεδρος θα δρομολογηθεί νέα συνεδρίαση την Τετάρτη, θα καλέσει την η κ.ο. του ΣΥΡΙΖΑ να δώσει τα ονόματα εκείνων που θα αντικαταστήσουν τα μέλη της επιτροπής που έχουν υπουργοποιηθεί ή αποχωρήσει (καθώς η ΝΔ για την αντικατάσταση του κ. Μεϊμαράκη), ενώ θα κοινοποιηθεί η κλήση του κ. Στουρνάρα και στην εισαγγελία Πρωτοδικών (όχι για βίαια προσαγωγή).