Προβλήματα δημιουργεί στην ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ η αναταραχή που προέκυψε στο εσωτερικό του κόμματος στην επαύριο της υπερψήφισης της συμφωνίας με τους δανειστές και την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα ώστε να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές. Στην Κουμουνδούρου μετρούν διαρροές στελεχών και εν δυνάμει υποψήφιων βουλευτών, και βάση αυτών των δεδομένων καθορίζουν την προεκλογική στρατηγική τους

Το διάγγελμα του απερχόμενου πρωθυπουργού την περασμένη Πέμπτη ήταν αυτό που «ξεκλείδωσε» τις εξελίξεις μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Και μπορεί η συντεταγμένη αποχώρηση των Λαφαζανικών και η δημιουργία νέου πολιτικού σχηματισμού ήταν αναμενόμενη, η αναταραχή στις υπόλοιπες τάσεις του κόμματος δεν είναι διόλου αμελητέα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο ένας μετά τον άλλον, απερχόμενοι βουλευτές δηλώνουν την πρόθεσή τους να μην είναι εκ νέου υποψήφιοι με τον ΣΥΡΙΖΑ στις προσεχείς εκλογές που όπως όλα δείχνουν θα πραγματοποιηθούν στις 20 Σεπτεμβρίου. 

Ήδη χθες η Ηρώ Διώτη, ανακοίνωσε την απόφασή της να μη συμμετέχει στις λίστες των ψηφοδελτίων, τονίζοντας ωστόσο πως παραμένει κοινωνικά ενεργή, ενώ και ο Γιάνης Βαρουφάκης πιθανότατα να μην είναι υποψήφιος.

Αντίστοιχα, σε παρόμοιες ανακοινώσεις έχουν προχωρήσει ο Κώστας Ζαχαριάς, η Μαρία Κανελλοπούλου και ο Κώστας Δερμιτζάκης, ο οποίος είχε καταψηφίσει το μνημόνιο, ωστόσο σημείωσε πως δεν έχει αποφασίσει με ποιο κόμμα θα κατέλθει στις εκλογές

Σημειώνεται πως ήδη έχουν διαμηνύει την πρόεθεσή τους να μην είναι υποψήφιοι οι ήδη αποστασιοποιημένοι από το κόμμα Νάντια Βαλαβάνη, Μαρία Σωτηρίου, Βασίλης Χατζηλάμπρου και Δημήτρης Κοδέλας

Την ίδια ώρα παρότι η Ζωή Κωνσταντοπούλου δεν έχει ακόμα ανακοινώσει την αποχώρησή της από το κόμμα, αυτή θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, έπειτα και από την ανταλλαγή πυρών με το Μέγαρο Μαξίμου και την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

Την ίδια στιγμή, ανοιχτή αφήνουν τη στάση τους, οι υπουργοί Ναυτιλίας και Μεταναστευτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας και Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Πέραν από τους βουλευτές, διαρροές σημειώνονται και σε επίπεδο στελεχών, με τα αντίστοιχα προβλήματα που αυτές φέρνουν σε οργανωτικό επίπεδο. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η χθεσινή παραίτηση του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής και μέλους της ομάδας των «53» (η οποία στήριζε κριτικά την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ),  Τάσου Κορωνάκη με αιχμές για τη διαπραγματευτική στρατηγική της απερχόμενης κυβέρνησης. 

Την παραίτηση Κορωνάκη ακολούθησε η διαφοροποίηση στελεχών της ομάδας στη Θεσσαλονίκη. Η τάση ωστόσο θα αποφασίσει κεντρικά για το τι θα πράξει σε αυριανή της συνεδρίαση. 

Απώλειες όμως καταγράφει οργανωτικά ο ΣΥΡΙΖΑ και σε τοπικό επίπεδο. Ήδη εννέα στελέχη της Νομαρχιακής Επιτροπής Κέρκυρας ανακοίνωσαν την προσχώρησή τους στη Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, ενώ 15 μέλη της ΝΕ Πρέβεζας αποφάσισαν να παραιτηθούν από τα όργανα του κόμματος.