Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

Στο πρόσωπο του Βαγγέλη Μεϊμαράκη επικεντρώνεται, επί του παρόντος, η προεκλογική προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας, εν αναμονή των πρώτων ουσιαστικών δημοσκοπήσεων που θα αποτυπώσουν το πολιτικό περιβάλλον εντός του οποίου το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα δώσει την εκλογική μάχη της 20ης Σεπτεμβρίου. 

Ο Πρόεδρος της Ν.Δ. με τις κινήσεις του κατά τη διάρκεια της τριήμερης διερευνητικής εντολής αλλά και στη συνέχεια με την επιμονή του στην ανάγκη συνεννόησης τόσο για την αποφυγή των εκλογών όσο και, κατ' ελάχιστον, για τη συγκρότηση της υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα οδηγήσει τη χώρα στις κάλπες, επένδυσε σταθερά στην οικοδόμηση ενός προφίλ συναίνεσης και υπέρβασης των κομματικών γραμμών

Επιπλέον, με τις αναφορές του στη συγκρότηση μίας εθνικής κυβέρνησης, εφόσον η Ν.Δ. είναι πρώτο κόμμα, που θα αποτελείται όχι μόνον από κομματικά στελέχη επεδίωξε να κάνει νέα ανοίγματα στο χώρο των μετριοπαθών πολιτών που επιθυμούν την πολιτική συνεννόηση για την υπέρβαση της κρίσης. 

Οι κινήσεις αυτές, εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας, ήταν επί της ουσίας πέραν από χρήσιμες και αναγκαίες, υπό την έννοια ότι το εκλογικό αφήγημα της Νέας Δημοκρατίας αναζητείται. Προφανώς το κόμμα δεν μπορεί να κατέλθει στην εκλογική αναμέτρηση μόνον με όρους καλύτερου διαχειριστή της κυβερνητικής εξουσίας ούτε βέβαια με μόνον επιχείρημα την... κωλοτούμπα του κ. Τσίπρα και την ανικανότητά του να κυβερνήσει. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newpost, στη Συγγρού αλλά και στο γραφείο Μεϊμαράκη στη Βουλή πραγματοποιούνται συνεχείς συσκέψεις και με στελέχη διαφημιστικών εταιρειών προκειμένου να διαμορφωθεί το πολιτικό και επικοινωνιακό οπλοστάσιο του κόμματος ενώ αναμένεται και το πρώτο κύμα ποιοτικών ερευνών (σ.σ. πέραν της πρόθεσης ψήφου και της δημοφιλίας) επί των οποίων θα βασιστεί και η επικοινωνιακή στρατηγική του κόμματος. 

Ο κ. Μεϊμαράκης έχει ουσιαστικά μία σειρά στόχων μέχρι και την ημέρα της κάλπης:

  • να εμπεδώσει κλίμα πανστρατιάς στη Νέα Δημοκρατία, κάτι που έχει επιτευχθεί εν πολλοίς με σειρά κινήσεων και πρωτοβουλιών που έχει λάβει, με πλέον πρόσφατη το «άνοιγμα» της εκλογικής επιτροπής στο σύνολο των προβεβλημένων στελεχών
  • να εκμεταλλευτεί το βαθύ, όπως αποδεικνύεται, ρήγμα στο ΣΥΡΙΖΑ, ως αποτέλεσμα της μνημονιακής στροφής του κόμματος όχι μόνον με όρους εκλογικούς αλλά, κύρια, με όρους πολιτικούς επιμένοντας στην ταύτιση του κ. Τσίπρα με τους συντρόφους του της Λαϊκής Ενότητας
  • να υπερβεί το εμπόδιο της σύγκρισης νέου – παλαιού που επιδιώκει εμφανώς η πλευρά του Μαξίμου και να ενισχύσει τα δικά του ηγετικά χαρακτηριστικά, ως έμπειρου πολιτικού 
  • να προσεγγίσει, και μέσω του αυθορμητισμού στις δημόσιες τοποθετήσεις του, τα λαϊκά στρώματα που το προηγούμενο διάστημα έστρεψαν την πλάτη στη Ν.Δ., χωρίς ωστόσο να καταστεί λαϊκιστής διώχνοντας τους μετριοπαθείς κεντρογενείς ψηφοφόρους και, τέλος
  • να συμπιέσει κατά το δυνατόν όχι μόνον στα δεξιά του τους ΑΝΕΛ αλλά και προς τα αριστερά του το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ, αναβιώνοντας το κυβερνητικό διακύβευμα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Για να συμβεί αυτό, ωστόσο, θα πρέπει να «βοηθήσουν» και οι δημοσκοπήσεις, υπό την έννοια ότι εάν αποτυπώνουν όρους ντέρμπυ, η προσπάθεια του κ. Μεϊμαράκη να καταστήσει τη Ν.Δ. πόλο συσπείρωσης του «ευρωπαϊκού μετώπου» μπορεί να έχει σημαντικές πιθανότητες επιτυχίας.  

Παράλληλα, με την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου οι τόνοι θα αλλάξουν. Ο Πρόεδρος της Ν.Δ. θα εμφανιστεί πιο επιθετικά έναντι του κ. Αλ. Τσίπρα ενώ θα επενδύσει και στην παρουσίαση του προγράμματος της Ν.Δ., πέραν του μνημονίου στους τομείς της Παιδείας, της Υγείας, της Ασφάλειας και της μετανάστευσης. 

Παρά το γεγονός ότι οι ψίθυροι δεν λείπουν, ο Πρόεδρος της Ν.Δ. εμφανίζεται, επί του παρόντος, απρόθυμος να εκπλήξει... με τα ψηφοδέλτια του κόμματος. Ούτως ή άλλως οι εκλεγμένοι με σταυρό είναι ασφαλείς στις θέσεις εκλογής τους τον Ιανουάριο, όπως έχει επανειλημμένα δηλώσει ο ίδιος ο κ. Μεϊμαράκης και το ίδιο ισχύει για τους πρώτους επιλαχόντες.

Ωστόσο, πληροφορίες από το περιβάλλον του Προέδρου της Ν.Δ. επιμένουν ότι ο κ. Μεϊμαράκης δεν έχει πρόθεση να αλλάξει ούτε καν το Επικρατείας της Ν.Δ, η σύνθεση του οποίου αποτελεί, διαχρονικά, προνομία του Προέδρου του κόμματος. Εκτός κι αν οι σχετικές διαψεύσεις έχουν ως στόχο να κρατήσουν το στοιχείο της έκπληξης μέχρι τις επίσημες ανακοινώσεις.