Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς  

Τον Αλέξη Τσίπρα δείχνουν από την ΝΔ ως τον αποκλειστικά υπεύθυνο για την αδυναμία σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης στο πλαίσιο των διερευνητικών εντολών. Οι απανωτές αρνήσεις του πρωθυπουργού στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη και στον Παναγιώτη Λαφαζάνη, που έλαβαν την δεύτερη και την τρίτη εντολή αντίστοιχα, ακόμη και να συναντηθούν όπως ορίζει το Σύνταγμα, θα αξιοποιηθούν και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. 

Η πιστή τήρηση του Συντάγματος από την πρώτη στιγμή, θα αποτελέσει ένα επιπλέον όπλο στη μάχη που θα δώσει ο κ. Μεϊμαράκης και η κεντροδεξιά παράταξη, προκειμένου να πείσουν τους πολίτες πως η ΝΔ είναι το μόνο μεγάλο κόμμα απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ που φυλορροεί, το οποίο μπορεί να εγγυηθεί την επιστροφή της ομαλότητας στη χώρα και τη συγκρότηση, επιτέλους, μιας σταθερής κυβέρνησης. 

Η διαδικασία των διερευνητικών εντολών, οδήγησε και σε ένα ακόμη αποτέλεσμα. Στη συγκρότηση ενός άτυπου πολιτικού μετώπου της αντιπολίτευσης, απέναντι στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ. ΝΔ, Ποτάμι, Λαϊκή Ενότητα και ΠΑΣΟΚ, ζήτησαν όχι μόνο να γίνει η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον κ. Παυλόπουλο, αλλά και να μην πραγματοποιηθούν οι εκλογές νωρίτερα από τις 27 Σεπτεμβρίου, όπως προσπαθεί να μεθοδεύσει το Μέγαρο Μαξίμου. 

Ωστόσο η απάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας στην επιστολή της Φώφης Γεννηματά που ζήτησε σύγκλιση της διάσκεψης των πολιτικών αρχηγών, φαίνεται ότι βάζει τέλος σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ο κ. Παυλόπουλος στην απαντητική επιστολή του σημειώνει ότι θα εφαρμόσει τις σχετικές διατάξεις του Συντάγματος, «κατά το γράμμα και το πνεύμα τους –πρωτίστως δε με βάση τον σκοπό που υπηρετούν σύμφωνα με την τελολογική τους ερμηνεία». 

Η αναφορά στην «τελολογική ερμηνεία», έχει να κάνει με τη μέθοδο ερμηνείας ενός νόμου, που κριτήριο για την εφαρμογή του είναι ο στόχος που καλείται να υπηρετήσει αυτός ο νόμος. Στην προκειμένη περίπτωση ο στόχος της συνταγματικής πρόνοιας είναι η επίτευξη οικουμενικής κυβέρνησης, που σύμφωνα με πηγές της Προεδρίας είναι διαπιστωμένο ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί, επομένως αυτό μπορεί να διαπιστωθεί και με μια απλή επικοινωνία του κ. Παυλόπουλου με τους πολιτικούς αρχηγούς. 

Από τη Συγγρού πάντως, σε ένα δεύτερο επίπεδο, θα επιμείνουν και στη δεύτερη συνεδρίαση, που όπως υπενθυμίζουν ορίζει το Σύνταγμα, για τη συγκρότηση υπηρεσιακής κυβέρνησης που, όπως λένε, δεν δημιουργεί καμία καθυστέρηση στην εκλογική διαδικασία. «Αλήθεια, ποιοι θα είναι οι υπουργοί της υπηρεσιακής κυβέρνησης για τους οποίους το Σύνταγμα ορίζει ότι πρέπει να έχουν την ευρύτερη αποδοχή; Μόνο ο κ. Τσίπρας θα καταθέσει την πρότασή του; Μπορεί ο κ. Τσίπρας να μετατρέψει την υπηρεσιακή κυβέρνηση ευρύτερης αποδοχής σε μονοκομματική δική του;», ρωτούν από τη ΝΔ.