Τη σφοδρή αντίδραση της ελληνικής διπλωματίας προκάλεσε η κατεδάφιση του Ιερού Ναού του Αγίου Αθανασίου στους Δρυμμάδες Χειμμάρας, με το υπουργείο Εξωτερικών να παρομοιάζει τους Αλβανούς με τους τζιχαντιστές.

Παρά τις προειδοποιήσεις της Αθήνας, τελικά σήμερα τα ξημερώματα η αλβανική κυβέρνηση του Έντι Ράμα προχώρησε στην κατεδάφιση του ναού. 

Πιο συγκεκριμένα, στις 4 τα ξημερώματα η πολεοδομική αστυνομία έφτασε στο σημείο και οι εκσκαφείς έπιασαν δουλειά. Οι λιγοστοί κάτοικοι που έφτασαν στο σημείο ακούγοντας τον θόρυβο των μηχανημάτων, δεν πρόλαβαν να αντιδράσουν. 

Σκληρή ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

Με δήλωσή του, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κούτρας επεσήμανε ότι «η καταστροφή ιερών τόπων και αντικειμένων λατρείας ελάμβανε χώρα, μέχρι πρότινος τουλάχιστον, στον ευρύτερο χώρο της Μέσης Ανατολής και της Β. Αφρικής από τους τζιχαντιστές. Σήμερα, είδαμε αυτό να γίνεται πράξη και στη γειτονική χώρα, την Αλβανία».

«Ουδείς αχαριστότερος του ευεργετηθέντος. Για τις εν προκειμένω κινήσεις της Ελλάδας προς την Αλβανία και προς τη Διεθνή Κοινότητα θα ενημερωθείτε άμεσα. Ουδέν σχόλιο περαιτέρω», πρόσθεσε ο κ. Κούτρας. 

«Λάδι στη φωτιά» από τον αλβανό πρωθυπουργό

«Η Χειμάρρα είναι δική μας υπόθεση, καλά θα κάνουν οι Ελληνες να το συνηθίσουν», διεμήνυσε την Τρίτη ο αλβανός πρωθυπουργός, Έντι Ράμα, σχολιάζοντας το θέμα του ναού του Αγίου Αθανασίου και αν το βλέπει ως παρέμβαση στα εσωτερικά της Αλβανίας.

«Το κάνανε συχνά στο παρελθόν, το κάνουν ακόμα, αλλά πιο σπάνια. Θα τους χρειαστεί λίγος ακόμη χρόνος να το συνειδητοποιήσουν», είπε χαρακτηριστικά ο αλβανός πρωθυπουργός. 

Σφοδρές αντιδράσεις για την κατεδάφιση του ναού

Έντονη ήταν η αντίδραση του Κόμματος Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ), που εκπροσωπεί την εθνική ελληνική μειονότητα της Αλβανίας και συμμετέχει στο κυβερνητικό σχήμα.

Ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες τόνισε:

Ο κρατικός βανδαλισμός κατά του ναού του Αγίου Αθανασίου, στους Δρυμάδες της Χειμάρρας, είναι άλλη μία σημαντική ένδειξη ότι η αντισυνταγματικότητα, η έλλειψη του Κράτους Δικαίου, της ανθρώπινης διάστασης και της θρησκευτικής ελευθερίας, εγκαταλείπονται και αντικαθιστώνται από την αυθαιρεσία, την αλαζονεία, τη βία και την υποκρισία. Εγκλωβισμένη στα πελατειακά συμφέροντα, η κυβέρνηση, η οποία δεν κατάφερε να χτίσει σχολεία και νοσοκομεία για τους πολίτες, καταστρέφει τώρα τα αντικείμενα λατρείας και της πνευματικής ζωής τους. Κανένας «πατριωτισμός» δεν μπορεί να αποτελέσει καταφύγιο για τα αρπακτικά και ευρέως γνωστά σχέδια τού Κότσο Κοκδήμα, με την υποστήριξη του πρωθυπουργού Ράμα, εις βάρος των περιουσιών των κατοίκων της Χειμάρρας.

Ο ίδιος κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να παρέμβει για «να προστατεύσει τις πνευματικές αξίες και να διασφαλιστεί ιδίως ο σεβασμός των θρησκευτικών ελευθερίων και τα ανθρώπινα δικαιώματα των μειονοτήτων γενικότερα».

Από την πλευρά της η Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας καταδίκασε τα όσα συνέβησαν στους Δρυμμάδες, λέγοντας πως πρόκειται για γεγονότα «που θίγουν την περιουσία και την ελευθερία της θρησκευτικής πίστης», ενώ απηύθυνε έκκληση στους πιστούς να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους ενώπιον των προκλήσεων και να παραμείνουν αποφασισμένοι σε ό,τι αφορά την υπεράσπιση του ναού.

Παράλληλα, κάλεσε το Κράτος να αναλάβει τις νομικές ευθύνες που απορρέουν από το Νόμο αρ. 10057/22.01.2009 «Για την επικύρωση της συμφωνίας μεταξύ του Υπουργικού Συμβουλίου της Δημοκρατίας της Αλβανίας και της Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας» που εγγυάται το άθικτο (απαραβίαστο) των χωρών λατρείας και την προστασία τους από το Κράτος.

Ακόμη, η Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας ανακοίνωσε ότι θα επισκευάσει το ναό του Αγίου Αθανασίου στους Δρυμμάδες, που αποτελεί περιουσία της, βάσει νομικών πράξεων και δικαστικών αποφάσεων.«Η Εκκλησία είναι η μόνη αρχή, αναγνωρισμένη διά του νόμου, η οποία μπορεί να αναλάβει την ανέγερση των ορθόδοξων χώρων λατρείας. Είναι γνωστό κι από το Υπουργείο Πολιτισμού και το Ινστιτούτο Μνημείων ότι αυτός ο ναός δεν είναι πολιτιστικό μνημείο», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αλβανικές αρχές προτίθενται στον χώρο όπου βρισκόταν ο ναός να κατασκευάσουν μνημείο προς τιμή του ιεραποστόλου του καθολικισμού Νίλο Καταλάνο, ο οποίος έδρασε στην περιοχή στα τέλη του 17ου αιώνα. 

Την πληροφορία αυτή επιβεβαίωσε και ο βουλευτής της περιοχής, Κότσιο Κοκεδήμα, ο οποίος έγραψε στο χθεσινό φύλλο της εφημερίδας "SHEKULLI", που ο ίδιος εκδίδει, ότι το φθινόπωρο υπό την αιγίδα του πανεπιστημίου της Αυλώνας θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις αφιερωμένες στο έργο του καθολικού ιεραποστόλου.

Πηγή φωτογραφιών: himara.gr