Την ανάγκη άμεσης σύγκλησης Συνόδου Κορυφής για το πρόβλημα του Μεταναστευτικού στο πλαίσιο της ΕΕ σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη και ιδίως με την Ύπατη Αρμοστία, ώστε να υπάρξει συγκεκριμένη -επείγουσα-ευρωπαϊκή πολιτική, κυρίως για το θέμα του Ασύλου, επανέλαβε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Κατά τη συνάντησή του με  της ΚΕΔΕ και δημάρχους νησιών του Βορείου Αιγαίου και της Δωδεκανήσου στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπενθύμισε ότι υπάρχει το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο ήδη από το 2008, ένα κείμενο, που σε πέντε Πυλώνες, καθορίζει τις υποχρεώσεις της ΕΕ και υποχρεώνει την ΕΕ σε τέτοιες περιπτώσεις να καθορίσει συγκεκριμένη πολιτική, και παρατήρησε ότι «αυτή η υποχρέωση της ΕΕ είναι υποχρέωση εφαρμογής πρωτογενούς Ευρωπαϊκού Δικαίου ουσιαστικά».

Μάλιστα, ο κ. Παυλόπουλος υποστήριξε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί προς αυτήν την κατεύθυνση, ενώ παράλληλα επισήμανε την κινητικότητα που παρατηρείται αυτήν τη στιγμή στην Ευρώπη, τόσο από την πλευρά της κ. Μέρκελ και του κ. Ολάντ, αλλά και του κ. Γιούνκερ. Ωστόσο, τόνισε ότι αναμένει αυτή η στάση να μετατραπεί σε πράξη και πρόσθεσε ότι δεν θα ησυχάσει μέχρι να υπάρξει σε αυτό το θέμα πολιτική η οποία θα βοηθήσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, γιατί αυτό που πράττει σήμερα την υπερβαίνει κατά πολύ.

Όπως σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος, το Μεταναστευτικό έρχεται να προστεθεί στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι το Μεταναστευτικό ξεπερνάει όχι μόνο την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ξεπερνάει την Ελλάδα. Πρόκειται για ένα τεράστιο παγκόσμιο πρόβλημα, λόγω της ιδιομορφίας υπό την οποία έχει διαμορφωθεί, σημείωσε. «Ξέρουμε πολύ καλά τις φωτιές του πολέμου που το έχουν δημιουργήσει, και οι οποίες εάν δεν σβήσουν το πρόβλημα αυτό θα διαιωνίζεται. Επίσης, δεν είναι πρόβλημα που αφορά μόνο την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά είναι ζήτημα που αφορά και τα Ηνωμένα Έθνη και κυρίως στο θέμα του Ασύλου», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το έντονο ενδιαφέρον του για τα θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το οποίο, όπως σημείωσε, αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι είναι η τρίτη φορά που τους δέχεται μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, στάθηκε στο ζήτημα του Μεταναστευτικού, υπογραμμίζοντας ότι «θα πρέπει συγχρόνως μέσα από έναν εθνικό σχεδιασμό, να κάνουμε το εθνικό μας ζήτημα και ευρωπαϊκό», και τόνισε τη συμβολή του κ. Παυλόπουλου προς αυτήν την κατεύθυνση.