Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

Προεκλογική συγκέντρωση στη Ρηγίλλης, μπροστά στο ιστορικό κτήριο στον αριθμό 18, προγραμματίζει η ΝΔ για την προσεχή Τρίτη, με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη που μιλά αύριο στις 12 το μεσημέρι στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, να ξεκινά και τις περιοδείες την Παρασκευή το πρωί από την Βοιωτία και την Εύβοια.

Στη Λεωφόρο Συγγρού πάντως επικρατεί κλίμα αισιοδοξίας, καθώς το απόγευμα κεντρικά γραφεία του κόμματος πλημμύρισαν από στελέχη και φίλους της ΝΔ από όλη την Ελλάδα γέμισαν ξανά, έπειτα από καιρό. Πολιτευτές και από τις 13 περιφέρειες της χώρας (νυν και πρώην βουλευτές) μαζί με κορυφαίους γαλάζιους αυτοδιοκητικούς γέμισαν την μεγάλη αίθουσα του ισογείου, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του προέδρου της ΝΔ.

«Είστε η αιχμή του δόρατος. Όλοι μαζί πάμε δυνατά στον αγώνα. Η ΝΔ θα είναι πρώτη δύναμη», τους είπε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, δίνοντας με αυτό τον τρόπο το σύνθημα για να ξεκινήσει η γαλάζια προεκλογική εκστρατεία. Ο πρόεδρος της ΝΔ τους κάλεσε τα στελέχη του σε πανστρατιά και μίλησε για την ανάγκη ομόνοιας και ενότητας του κόμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μεϊμαράκης, δεσμέυτηκε πως όσοι ήταν υποψήφιοι και το επιθυμούν θα είναι εκ νέου υποψήφιοι στις λίστες του κόμματος, πλην όμως, αν δεν το επιθυμούν, τότε θα αντικατασταθούν από νέα στελέχη είτε προερχόμενα από την ΟΝΝΕΔ είτε από επαγγελματικά σωματεία και παραγωγικούς φορείς, την επαφή με τους οποίους προσπαθεί η ΝΔ να ανακτήσει.

«Θα πορευτούμε όλοι μαζί», τόνισε σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΝΔ, ενώ προανήγγειλε πως θα συγκληθεί μια επιτροπή υπό τον γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ Γιάννη Πλακιωτάκη, στην οποία θα συμμετέχουν και οι πρώην γραμματείς Κώστας Τασούλας και Θανάσης Μπούρας, ο γραμματέας των πρώην βουλευτών Θοδωρής Σκρέκας και στελέχη της γραμματείας Οργανωτικού της ΝΔ υπό τον γραμματέα της ΠΕ ΝΔ Ανδρέα Παπαμιμίκο. Αυτή η επιτροπή θα είναι και η αρμόδια για την κατάρτιση των γαλάζιων ψηφοδελτίων, ενώ όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία θα υπάρξει και νέα συγκέντρωση των γαλάζιων πολιτευτών.

Με πρόγραμμα αλλά και καταγγελτικό λόγο

Σε πολιτικό επίπεδο, από τη ΝΔ επιμένουν στο θέμα της υπηρεσιακής κυβέρνησης, ζητώντας η συγκρότησή της να συζητηθεί σε σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως ορίζει το Σύνταγμα, στο πλαίσιο των διερευνητικών εντολών, καθώς εκτιμάται ότι μπορεί να κληθεί να διαχειριστεί σοβαρά ζητήματα της χώρας, ακόμα και μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου.

Για τη ΝΔ σημασία δεν έχει μόνο ποιος θα είναι υπηρεσιακός πρωθυπουργός, αλλά και ποια θα είναι τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, καθώς ενδεχομένως να κληθούν να διαχειριστούν κρίσιμα ζητήματα, όπως η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η εκπροσώπηση της χώρας στο Eurogroup και στη Σύνοδο Κορυφής και η Παιδεία, με τη σχολική χρονιά να ξεκινά με κενά και πολλά προβλήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΝΔ θα προχωρήσει στην προεκλογική περίοδο χρησιμοποιώντας κατά το 1/3 με καταγγελτικό λόγο προς τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα και κατά τα 2/3 με προγραμματικό λόγο, καθώς την μεθεπόμενη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη θα παρουσιαστεί το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ, με τρεις άξονες: μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις, φορολογικά και αναπτυξιακές δυνατότητες.

Στο πλαίσιο αυτό ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης κατά την ομιλία του προς τα στελέχη, εξαπέλυσε σφοδρά πυρά επίθεση εναντίον του Αλέξη Τσιπρα, τον οποίον κατηγόρησε πως κοροϊδευε την αντιπολίτευση και την κοινωνία, ενώ σημείωσε πως δεν έχει ξαναϋπάρξει τέτοια κοινοβουλευτική στήριξη στην κυβέρνηση από την αντιπολίτευση στα χρονικά.

«Ίσως δεν την άξιζε» ανέφερε για τον Αλέξη Τσίπρα και την στήριξη της ΝΔ ο κύριος Μεϊμαράκης, «την άξιζε όμως η χώρα» συμπλήρωσε. Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε πως στην κοινωνία εμπεδώνεται μια εικόνα ανατροπής και εκτίμησε πως το πρώτο βήμα είναι να άρει κόσμος που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ ή ακόμα και Ποτάμι (λόγω μεταρρυθμιστικού χαρακτήρα) και στη συνέχεια να ακούσει και να στηρίξει τη ΝΔ.