current views are: 4

27 Αυγούστου 2015
Δημοσίευση16:58

Θάνου: Είμαι χρόνια στον αγώνα- Αναλαμβάνω σε μια κρίσιμη στιγμή για τη χώρα

Ορκίστηκε η Βασιλική Θάνου, η πρώτη γυναίκα Πρωθυπουργός στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδα.

Δημοσίευση 16:58’
αρθρο-newpost

Ορκίστηκε η Βασιλική Θάνου, η πρώτη γυναίκα Πρωθυπουργός στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδα.

Ορκίστηκε η Βασιλική Θάνου, η πρώτη γυναίκα Πρωθυπουργός στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδα. 

Στην είσοδο του Μεγάρου Μαξίμου υποδέχθηκε λίγα λεπτά μετά τις οκτώ, ο Αλέξης Τσίπρας την υπηρεσιακή πρωθυπουργό, Βασιλική Θάνου, αμέσως μετά την τελετή ορκωμοσίας της στο Προεδρικό Μέγαρο. Την τελετή είχαν παρακολουθήσει τα τρία παιδιά της κυρίας Θάνου.

Προτού αναχωρήσει από το Προεδρικό Μέγαρο, η υπηρεσιακή πρωθυπουργός ρωτήθηκε από δημοσιογράφο πώς αισθάνεται που αναλαμβάνει καθήκοντα σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο.

Είμαι χρόνια στον αγώνα. Είναι μια έπαλξη ακόμα.

Υποδεχόμενος τη νέα υπηρεσιακή πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε:

Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που σας υποδέχομαι, διότι υποδέχομαι την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό στην ιστορία της ελληνικής δημοκρατίας. Είμαι βέβαιος ότι τόσο εσείς όσο και η υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα διορίσετε αύριο θα κάνετε το καλύτερο δυνατό. Ήθελα να σας ευχηθώ το καλύτερο. Θα κάνω ό,τι είναι δυνατό ώστε να διεξαχθεί με τρόπο πολιτισμένο αυτή η εκλογική αναμέτρηση.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε τη βεβαιότητά του ότι τόσο η ίδια όσο και η κυβέρνηση την οποία θα διορίσει αύριο η κ. Θάνου, θα ανταποκριθούν με εξαιρετικό τρόπο στα καθήκοντά τους σε μια κρίσιμη στιγμή για τη χώρα. «Και βεβαίως θεωρώ πως η παρουσία σας και όλων των υπουργών θα είναι η εγγύηση, τόσο για την καλύτερη και ομαλή διεξαγωγή της επικείμενη εκλογικής αναμέτρησης όσο όμως και για τη διεκπεραίωση κρίσιμων θεμάτων που βρίσκονται σε εξέλιξη», σημείωσε.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «έχουμε μπροστά μας μια κρίσιμη μάχη, τη μάχη να ανοικοδομήσουμε την οικονομία και να ξανασταθεί η χώρα στα πόδια της και τη μάχη μιας διαρκούς διαπραγμάτευσης που είναι μπροστά μας». 

Διότι, όπως είπε ο απερχόμενος πρωθυπουργός, μέχρι πρότινος ξέραμε ότι η συζήτηση για την απομείωση του χρέους θα γινόταν κάποια στιγμή μέχρι τέλος του χρόνου, σήμερα μάθαμε από τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, κ. Ρέγκλινγκ, ότι θα γίνει πιο μπροστά, ίσως και τον Οκτώβρη. «Συνεπώς νομίζω ότι η χώρα έχει μπροστά της κρίσιμες αναμετρήσεις αλά και μια διαρκή προσπάθεια αναμέτρησης με τις δικές της αδυναμίες, τις οποίες οφείλουμε όλοι να βάλουμε ένα λιθαράκι να ξεπεράσουμε», υπογράμμισε.

Στη συνέχεια, η κυρία Θάνου είπε:

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση, όπως είναι γνωστό, έχει κυρίως ρόλο τη διεξαγωγή των εκλογών κατά τρόπο αδιάβλητο. Αλλά θεωρώ ότι αυτή η κυβέρνηση θα κληθεί να αντιμετωπίσει και θέματα κρίσιμα, όπως το μεταναστευτικό. 

Η υπηρεσιακή πρωθυπουργός είπε ότι αμέσως στη συνέχεια θα είχε επαφή με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς όλων των κομμάτων, ώστε η συγκρότηση της υπηρεσιακής κυβέρνησης να είναι κατά το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, όπως άλλωστε απαιτεί και το Σύνταγμα.

«Η ελλιπής πολιτική εμπειρία, την οποία εξάλλου δεν θα ήταν δυνατό να έχω αφού επί μακρά σειρά ετών υπηρετώ τη Δικαιοσύνη, θεωρώ ότι θα μπορέσει να αναπληρωθεί από την ωριμότητα και την εμπειρία την οποία θέλω να πιστεύω ότι διαθέτω λόγω της μακράς εμπειρίας αυτής των δικαστικών μου καθηκόντων», τόνισε.

Η υπηρεσιακή πρωθυπουργός σημείωσε ακόμη ότι τα μέλη της κυβέρνησης θα κάνουν ό,τι είναι δυνατό ώστε να ανταποκριθεί στα καθήκοντά της με τον καλύτερο τρόπο η υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Νωρίτερα, στην Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου, ανέθεσε το σχηματισμό κυβέρνησης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, μετά την αποτυχία σύγκλησης του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών.

Η ορκωμοσία της κυβέρνησης θα διεξαχθεί αύριο στις 12 το μεσημέρι. Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, η νέα, υπηρεσιακή κυβέρνηση πρέπει να διαθέτει την όσο το δυνατόν ευρύτερη αποδοχή, με στόχο τη διενέργεια εκλογών.

Ο κ. Παυλόπουλος επικοινώνησε με τους πολιτικούς αρχηγούς, προκειμένου να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις τους σχετικά με το αίτημα σύγκλησης του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών.

Live bloging*


σχετικα αρθρα