current views are: 3

27 Αυγούστου 2015
Δημοσίευση15:14

Γεροβασίλη: Ο λαός θα δώσει τη διέξοδο στο ποιος θα κυβερνήσει – Ζητάμε αυτοδυναμία

«Οι εκλογές είναι στιγμή δημοκρατίας. Δεν θα πρέπει κανείς να φοβάται» τόνισε η Όλγα Γεροβασίλη.

Δημοσίευση 15:14’
αρθρο-newpost

«Οι εκλογές είναι στιγμή δημοκρατίας. Δεν θα πρέπει κανείς να φοβάται» τόνισε η Όλγα Γεροβασίλη.

«Οι εκλογές είναι στιγμή δημοκρατίας. Δεν θα πρέπει κανείς να φοβάται» τόνισε η Όλγα Γεροβασίλη.

Μιλώντας στην τηλεόραση του Alpha, η κυβερνητική εκπρόσωπος δήλωσε:

Σήμερα, η ιδιαίτερη οικονομική συγκυρία στην οποία βρίσκεται η χώρα, με όλα όσα ανέφερε ο Πρωθυπουργός και χθες, χρειάζεται καινούρια λαϊκή εντολή. Και ο λαός είναι αυτός που θα δώσει τη διέξοδο στο ποιος θα κυβερνήσει. Το μεγάλο ερώτημα είναι ποιόν θα εμπιστευθεί να κυβερνήσει. Το ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα ή τις παλιές φθαρμένες δυνάμεις, που σαράντα χρόνια, δεν το ξεχνάει αυτό ο ελληνικός λαός, κυβέρνησαν με πολιτικές, οι οποίες έφεραν τον τόπο μέχρι εδώ. Με αυτή την έννοια, το θέμα δεν είναι τα πρόσωπα. Ούτε αν αλλάζουν ή δεν αλλάζουν τα πρόσωπα. Δεν αφορά, νομίζω, κανέναν αυτό. Οι πολιτικές ήταν συγκεκριμένες και καταδικασμένες. Και βεβαίως, ακόμα και σήμερα τα συγκεκριμένα κόμματα δεν φαίνεται από πουθενά να αλλάζουν πρόγραμμα. Κινούνται με το παλιό. Επομένως είναι σαφές, από τη στιγμή που όλες οι συγκλήσεις γίνονται με βάση πρόγραμμα, δεν υπάρχουν συμφωνίες στο αέρα.

Όσον αφορά στους Ανεξάρτητους Έλληνες, η κυρία Γεροβασίλη σημείωσε πως η συνεργασία μαζί τους ήταν εξαιρετική. «Και σας θυμίζω ότι η συνεργασία μας με τους ΑΝΕΛ ήταν επί προγραμματικών συγκλήσεων. Και τηρήθηκαν οι όροι, ήταν μια πολύ σωστή στάση με άνετη συγκυβέρνηση σε όλο αυτό το διάστημα», είπε.

Για το Ποτάμι, ανέφερε:

Το τρίτο κόμμα κρίνεται και αυτό από τις θέσεις του. Και όχι αν τα πρόσωπα είναι νέα. Άρα το σκεπτικό είναι αυτό που σας είπα και προηγουμένως. Οι θέσεις αυτού του κόμματος είναι συντηρητικές, νεοφιλελεύθερες και πολλές ακραία συντηρητικές, χωρίς να πιστεύει αυτό το οποίο λέει πάρα πολλές φορές στις διατυπώσεις του ο κ. Θεοδωράκης. Μιλάει για νέο καινούριο κλπ, το οποίο προφανώς δεν απεικονίζεται πουθενά. Με αυτή τη λογική αντιστοιχεί στο παλιό σύστημα. Είναι ένα νέο συστημικό κόμμα. Έτσι, λοιπόν δεν υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας. Αν ο ελληνικός λαός επιλέξει να εμπιστευτεί κάποιους άλλους θα κυβερνήσουν αυτοί οι άλλοι. Είναι πάρα πολύ απλό. Ωστόσο, ο ελληνικός λαός εκτιμώ ότι σήμερα έχει εμπιστοσύνη στον ΣΥΡΙΖΑ, έχει εμπιστοσύνη στον Αλέξη Τσίπρα, να είναι Πρωθυπουργός τα επόμενα χρόνια και αυτό θα αποτυπωθεί στις κάλπες. Από την πλευρά μας ζητάμε αυτοδυναμία. Και ζητάμε αυτοδυναμία όχι γιατί είμαστε ενάντια στη συνεργασίες, ίσα- ίσα.

«Στη λογική της Αριστεράς οι συνεργασίες εμπεριέχονται στην ψυχή της πολιτικής της Αριστεράς. Και γι’ αυτό ανεξαρτήτως ποιος είναι ο πρώτος, δεύτερος, τρίτος, ακόμη και αν έχουμε αυτοδυναμία, όπως λέγαμε και παλιά και το εννοούμε, οι συνεργασίες είναι καλοδεχούμενες, αλλά με όλους τους όρους που προανέφερα», υπογράμμισε σε άλλο σημείο. 

Η κυβερνητική εκπρόσωπος επεσήμανε πως «Δεν είναι επιθυμία μας να πάμε και σε άλλες εκλογές. Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι πραγματικά, υπάρχει μια αναγκαιότητα να γίνουν οι εκλογές τώρα, αυτό δεν σημαίνει ότι σχεδιάζουμε εκλογές όλο το χρόνο» και πρόσθεσε:

Η πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία έμεινε εδώ και στήριξε και ψήφισε, την υπογραφή της συμφωνίας, ξέρει πάρα πολύ καλά τι πρέπει να κάνει. Το ξέρει καλά και ο κ. Τσακαλώτος και ο κ. Σακελλαρίδης και όλα τα πρόσωπα τα οποία αναφέρθηκαν. Από την άλλη, όμως, δεν μπορούμε να λέμε ότι επιχαίρουμε γι’ αυτό. Κανείς μας δεν είναι χαρούμενος. Κανείς μας δεν είναι χαρούμενος που έχουμε μια συμφωνία η οποία εμπεριέχει αρκετά από αυτά που δεν θα θέλαμε, επομένως και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Είναι και ανθρώπινο και φυσιολογικό να υπάρχουν αυτοί οι ενδοιασμοί. Θα ήταν, ίσως, ένα ψέμα να εμφανίσουμε ένα άλλο πρόσωπο για να πείσουμε ότι εν πάση περιπτώσει είμαστε πάρα πολύ ασφαλείς, Θέλαμε να πραγματοποιηθεί αυτή η συμφωνία. Έχουμε επιλέξει να μη λέμε ψέματα. Κι αυτό είναι και φυσιολογικό, αλλά και χρήσιμο. Φυσιολογικό εκ μέρους μας, εννοώ. Το έχει ανάγκη και ο ελληνικός λαός. Αυτή είναι η καθαρή αλήθεια. Θα την αντιμετωπίσουμε κατάματα και πάνω σε αλήθεια θα πατήσουμε για να οικοδομήσουμε το αύριο. Χωρίς αλήθεια δεν υπάρχει οικοδόμημα το οποίο να μην καταρρεύσει την επομένη. Ακόμα, χρειάζεται ο ελληνικός λαός να συνεργαστεί, να είναι συμπαραστάτης, και διεκδικητικός σε όλη τη πορεία της χώρας, για το επόμενο διάστημα. Δεν έχει τελειώσει τίποτα. Η διαπραγμάτευση είναι ανοιχτή σε πολλά της σημεία και μάλιστα καθοριστικά σημεία. Σας θυμίζω τη διαπραγμάτευση για τα κόκκινα δάνεια και βεβαίως, για το ασφαλιστικό σύστημα, για τα εργασιακά και σας θυμίζω και τη μεγάλη συζήτηση, σε δυο μήνες περίπου για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Επάνω σε όλα αυτά, λοιπόν, θα κληθεί ο ελληνικός λαός να δει ποιόν θα εμπιστευθεί. Και εμπιστεύεται όποιον θεωρεί αληθινό και αγωνιστή πραγματικά.

Για τη συμφωνία, δήλωσε:

Η συγκεκριμένη συμφωνία σε πάρα πολλά σημεία της είναι δεδομένη, παγιωμένη, και δεν αλλάζει. Δεν αλλάζει άμεσα, εννοώ. Τώρα, τα τρία χρόνια, είναι ένα μεγάλο διάστημα, που αναλόγως με το ποιους στόχους επιτυγχάνουμε ως χώρα μπορεί κάποιος να επαναδιαπραγματευτεί. Όπως το φορολογικό, αν υπάρξουν βήματα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, αν υπάρξουν αυξημένοι έλεγχοι ακόμη και για τη μικροδιαφυγή, και δεν μιλάω βέβαια ότι στρεφόμαστε στο περίπτερο, προς Θεού, αλλά για έναν έλεγχο όσον αφορά στο κομμάτι του ΦΠΑ. Πραγματικά, αν αυξήσουμε την εισπραξιμότητα του ΦΠΑ, αν αποδειχθούν τα έσοδα μεγαλύτερα και από τον στόχο, κάτι που κατά την άποψή μου είναι εφικτό, από κει και πέρα μπορείς να πεις ότι επαναδιαπραγματεύομαι τα φορολογικά ζητήματα. Είναι κάτι που μπορεί να συμβεί, ίσως όχι σε πρώτη φάση, αλλά λίγο αργότερα. Ανοιχτά είναι μπροστά μας και τα τρία χρόνια. Πραγματικά μία συμφωνία τριών ετών με σταθερή χρηματοδότηση και με χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, αποτελεί ένα έδαφος που μπορεί κάποιος να πατήσει πάνω και να παλέψει για καλύτερους όρους. Και όπως σας είπα υπάρχουν σημεία που έχουν, ας το πούμε αν και η λέξη έχει δαιμονοποιηθεί, μια μικρή ασάφεια ότι «ή αυτό ή έτσι» μέσα στη συμφωνία, αυτά είναι σημεία που μπορούν να αξιοποιηθούν για διαπραγμάτευση. Επομένως, έχουμε μπροστά και τη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά δικαιώματα. Νομίζω ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης ο Τσίπρας είναι αυτοί οι οποίοι πρέπει να τραβήξουν αυτόν τον δρόμο, να είναι αυτοί που θα διαπραγματευτούν και στη συνέχεια για τη χώρα. Και, βεβαίως, το παράλληλο πρόγραμμα, το οποίο είναι ένα παράλληλο πρόγραμμα της συμφωνίας, με δράσεις. Ωστόσο, έχουν εφαρμοστεί αρκετά σημεία του, αλλά, βεβαίως, το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης είναι πίσω, έχουν υλοποιηθεί αρκετά σημεία απ’ αυτό κι αυτό δεν πρέπει να το μηδενίσουμε. Όμως, σήμερα χαράσσεται ένα καινούργιο παράλληλο πρόγραμμα με ρεαλιστικούς στόχους, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα των πιο αδύναμων, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις αλλαγές στο πολιτικό σύστημα, τη διαφθορά, τη διαπλοκή ….. για να φτάσουμε, επιτέλους, να μιλήσουμε για την ανάπτυξη.

 

«Έχει ξεκινήσει ο γρήγορος έλεγχος στις λίστες. Έχουν ξεκινήσει έλεγχοι που δεν είχαν γίνει ποτέ, γενικευμένοι, και κάθε βδομάδα έχουμε απολογιστικά στοιχεία από το υπουργείο Οικονομικών, που δίνονται στη δημοσιότητα και πραγματικά είναι μία πολύ σπουδαία δουλειά . Βεβαίως και νομοθετικά πρέπει να αλλάξουν πράγματα. Έρχεται το νομοσχέδιο για τις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες, με στόχο να ξεκαθαρίσει ένα τοπίο που δεν φέρει τα καλύτερα στο παρελθόν του. Επίσης, είναι έτοιμο, όχι ετοιμάζεται, νομοσχέδιο το οποίο ρυθμίζει τα δημόσια έργα, ένας άλλος μεγάλος τομέας διαπλοκής, γνωστός τοις πάση, δε χρειάζεται να πω κάτι γι’ αυτό», είπε σε άλλο σημείο και κατέληξε:

Δεν πρόκειται να μπούμε σε κανέναν εμφύλιο. Από την πλευρά μας, μετά βεβαιότητας, αλλά θέλω να ελπίζω και από την πλευρά ανθρώπων που τόσα χρόνια συμπορευτήκαμε και γνωριζόμαστε αρκετά καλά, να μην υπάρξει μικροπολιτική σκοπιμότητα, του τύπου πώς θα αυξήσουμε το εκλογικό μας σώμα. Να μην ακολουθηθεί μία τέτοια λογική, αλλά να προχωρήσουμε με σεβασμό στη διαφορετικότητα και τις αντιλήψεις που μοιραστήκαμε και συνδιαμορφώσαμε αρκετά χρόνια πριν. Ανεξάρτητα από το ότι σήμερα κάποιοι επιλέγουν να χαράξουν μία διαφορετική πορεία, κάτι που κρίνεται και πολύ σύντομα νομίζω ότι θα κριθεί από τον ελληνικό λαό. Δε χρειάζεται να το κρίνουμε εμείς. Μετά βεβαιότητας μπορώ να πω ότι έτσι θα κινηθούμε, από πλευράς μας, και ελπίζω και από πλευράς των μέχρι πρότινος συντρόφων μας στον ίδιο πολιτικό φορέα, να τηρηθεί το ανάλογο ύφος.

Τέλος, όσον αφορά στο ενδεχόμενο διεξαγωγής ντιμπέιτ ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς, η κυρία Γεροβασίλη ανέφερε:

Δεν είμαι υπεύθυνη να σας πω για την επικοινωνιακή πολιτική που θα ακολουθηθεί τις επόμενες ημέρες. Δεν έχουν τελειώσει όλοι αυτοί οι σχεδιασμοί, υπάρχουν σκέψεις για όλα και, βεβαίως, πάντα στη λογική ότι όσο μεγαλύτερος ο διάλογος τόσο καλύτερα.

 


σχετικα αρθρα