Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

Έχοντας ήδη σπεύσει να απενοχοποιήσει τον μη συμβατικό τρόπο που διατυπώνει τις θέσεις του έναντι του μεγάλου του αντιπάλου, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ανεβάζει στροφές ενόψει των τριών προεκλογικών εβδομάδων που θα κρίνουν το ντέρμπι της κάλπης. 

Διότι πλέον, η αναμέτρηση έχει όλα τα χαρακτηριστικά μίας αμφίρροπης εξέλιξης, δεδομένου ότι το σύνολο των δημοσκοπήσεων που θα δημοσιοποιηθούν τις επόμενες ημέρες θα αποτυπώνουν διαφορά περί τις τρεις μονάδες, αποσυσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ και πλήρη κατάρρευση, σε σχέση με το παρελθόν, της ποιοτικής υπεροχής του κ. Αλ. Τσίπρα έναντι των αντιπάλων του. 

Από την πλευρά του, ο κ. Μεϊμαράκης φέρνει σιγά – σιγά το παιχνίδι στο γήπεδό του ή πάντως δείχνει να έχει απαντήσεις για τα επιχειρήματα του Πρωθυπουργού. Το πόσο πειστικές θα φανεί αλλά, πάντως, απαντήσεις δίνονται: 

  • Στο ζήτημα της «λαϊκότητας» για την οποία επικρίνεται, ο κ. Μεϊμαράκης απαντά με όρους αυθεντικότητας, καταλογίζοντας στον κ. Τσίπρα υποκρισία και ψέμματα
  • Στο επιχείρημα της κυβέρνησης περί «παλαιού και νέου», όπου νέο ο Πρωθυπουργός των 7 μηνών, ο κ. Μεϊμαράκης αντιπαραβάλει την απειρία και ανευθυνότητα που επέδειξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με αποτέλεσμα την επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών, την ύφεση στην οικονομία, τα capital control και, τελικά, ένα νέο βαρύ μνημόνιο
  • Στο επιχείρημα της «καθαρότητας» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έναντι του φθαρμένου παρελθόντος, ο Πρόεδρος της Ν.Δ. απαντά με ένα «μεγάλο συγγνώμη», όπως είπε χθες στον Άλφα, για τα λάθη του παρελθόντος αλλά και με βαρείς υπαινιγμούς για το παίγνιο του Πρωθυπουργού με τον Γιάνη Βαρουφάκη, σχετικά με το ενδεχόμενο Grexit 
  • Στο «κάτω από τη μέση» κτύπημα, δε, περί «μεταβατικού Μεϊμαράκη», ο Πρόεδρος της ΝΔ ανταπαντά ότι τέτοιο θέμα δεν τίθεται ούτε καν από το εσωτερικό της ΝΔ και προβάλλει την εικόνα ενότητας του κόμματος, μετά από πολύ καιρό.
  • Τέλος, στο δίλημμα που αναδεινύει ο κ. Τσίπρας «ή εγώ ή κανείς», ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απαντά με πρόταση για συνεννόηση και με δέσμευση για τη συγκρότηση εθνικής κυβέρνησης από τους πλέον άξιους, ανεξάρτητα με το τί ψήφισαν στις εκλογές. 

Φτάνουν αυτά; Προφανώς όχι. Γι αυτό, άλλωστε, και στο διάστημα που μεσολαβεί ο κ. Μεϊμαράκης θα κλιμακώσει την κριτική, θα αναδείξει τα λάθη της κυβέρνησης και, κυρίως, την αναξιοπιστία του κ. Τσίπρα (σ.σ. μέσω και γκρίζας διαφήμισης) ενώ θα επενδύσει και στον προγραμματικό λόγο, ελπίζοντας ότι θα έχει μία σοβαρή δέσμη προτάσεων να παρουσιάσει στην ελληνική κοινή γνώμη. Σε κάθε περίπτωση, για σενάριο αιφνιδιαστικών εκλογών, η αξιωματική αντιπολίτευση δείχνει να διατηρεί την αυτοκυριαρχία της και να τοποθετείται στρατηγικά, πάρα τα κάποια λάθη, στα προβλήματα που της θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Δεδομένης της μικρής ψαλίδας μεταξύ των δύο κομμάτων στην αφετηρία αυτής της εκλογικής μάχης, οι κινήσεις των δύο πρωταγωνιστών και, δευτερευόντως των υπολοίπων κομμάτων, ενδέχεται να μεταβάλλουν σημαντικά το σκηνικό μέχρι το τέλος. Γι αυτό, άλλωστε, και άπαντες θεωρούν ότι το αποτέλεσμα είναι ανοιχτό και θα κριθεί όχι μόνον από τις επιτυχίες αλλά και από τα λάθη των αντιπάλων. 

Ωστόσο, ο κ. Μεϊμαράκης μοιάζει να μην φοβάται αυτή τη μάχη, καθώς όπως σημειώνει ούτως ή άλλως η μεταστροφή των πολιτών μόλις επτά μήνες από μια βαριά ήττα για τη γαλάζια παράταξη δεν είναι εύκολη. Ο ίδιος βγάζει αυτοπεποίθηση κάτι που σηματοδοτείται τόσο από τις διαδοχικές συνεντεύξεις του όσο, εφεξής, και με το μπαράζ περιοδειών του ανά την Ελλάδα. Ο πρόεδρος της ΝΔ στις εννέα και μισή σήμερα θα επισκεφθεί το δημαρχείο Θήβας, στις 11:20 το επιμελητήριο Λιβαδειάς και στις 12 θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου. Επόμενος σταθμός στις 14:15 το δημαρχείο Ορχομενού, ενώ στις οκτώ το βράδυ θα πραγματοποιήσει ανοιχτή ομιλία στη Χαλκίδα, στο Στρογγυλό. Αύριο θα βρεθεί στο Περιστέρι όπου θα έχει συνάντηση με το δήμαρχο Ανδρέα Παχατουρίδη και την Κυριακή στην Κόρινθο για επαφές με τοπικούς και κοινωνικούς φορείς. Την προσεχή Τετάρτη και Πέμπτη, δε, προγραμματίζεται περιοδεία στους νομούς της Κρήτης και ανοιχτές ομιλίες του Προέδρου της Ν.Δ.