Στο γεγονός ότι είναι η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός αναφέρονται στο πρόσωπο της προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου τα δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου. 

Η Βασιλική Θάνου είναι η πρώτη γυναίκα που γίνεται πρωθυπουργός στην Ελλάδα μέσα σε 200 χρόνια σύγχρονης ελληνικής ιστορίας γράφει ο βρετανικός Guardian. 

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η ανάδειξη της Βασιλικής Θάνου ως η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός ήρθε μετά από πολλές προσπάθειες για τον σχηματισμό ενός συνασπισμού αρχηγών, στρώνοντας τον δρόμο για εκλογές στις 20 Σεπτεμβρίου. 

Η προεκλογική περίοδος, η οποία έχει δείξει ότι θα είναι εκρηκτική, ξεκινά επίσημα με την ορκωμοσία των υπουργών σήμερα Παρασκευή. 

Η Θάνου, η οποία βρίσκεται στον προεδρικό θώκο του δικαστηρίου από τον Ιούνιο, ορκίστηκε λίγες ώρες αφότου ο Παναγιώτης Λαφαζάνης παρέδωσε την διερευνητική εντολή. 

To Αssociated Press αναφέρει ότι η Βασιλική Θάνου ορίστηκε ως πρωθυπουργός μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα και το κύριο καθήκον της είναι να κρατήσει τα ηνία της χώρας, μέχρι η χώρα να έχει νέα κυβέρνηση μετά τις εκλογές που αναμένονται μετά τις 20 Σεπτεμβρίου. 

Για πρώτη φορά μια γυναίκα είναι επικεφαλής της κυβέρνησης στην Ελλάδα αναφέρει η die Zeit, η οποία υπογραμμίζει ότι η δικαστής Βασιλική Θάνου θα προετοιμάσει τις εκλογές στις 20 Σεπτεμβρίου.

Μια δικαστής θα ηγηθεί της μεταβατικής κυβέρνησης στην Ελλάδα υπογραμμίζει η Suddeutsche Zeitung, η οποία τονίζει ότι για πρώτη φορά μια γυναίκα βρίσκεται στο τιμόνι της ελληνικής κυβέρνησης. 

Η 65χρονη Βασιλική Θάνου ορκίστηκε χθες και το υπουργικό συμβούλιο σήμερα, συνιστώντας μια κυβέρνηση που θα οδηγήσει την χώρα σε εκλογές, τονίζει η εφημερίδα.