Τον ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την κατάσταση στην οποία παραδίδει τη χώρα, κατάσταση που όπως είπε είναι χειρότερη από πριν. 

Ο κ. Μητσοτάκης, επισήμανε το ζήτημα της αξιοπιστίας, το οποίο χαρακτήρισε «μείζον θέμα», λέγοντας πως «οι Έλληνες πολίτες θα πρέπει να σκεφθούν πολύ σοβαρά από ποιους μπορεί να εφαρμοστεί καλύτερα το πρόγραμμα που ψηφίστηκε». Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε τον κ. Τσίπρα «loser της διαπραγμάτευσης» σημειώνοντας πως «έπαιξε και έχασε». «Δυστυχώς δεν έχασε μόνος του, έχασε και η ελληνική οικονομία μαζί» είπε χαρακτηριστικά, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ πως το μόνο πράγμα που έκανε καλα σε αυτούς τους επτά μήνες είναι να διεκπεραιώνει υπηρεσιακές αλλαγές και πελατειακές διευθετήσεις όσον αφορά στα ζητήματα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού.

«Είδα πόσα πολλά από τα "όχι" που είπα ως υπουργός έγιναν "ναι" δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, τονίζοντας πως η μετάθεση πληρωμής των φόρων έγινε για πολιτικούς λόγους. «Είναι άλλη η ψυχολογία του πολίτη όταν έχει στο μυαλό του τι πρέπει να πληρώσει και άλλη όταν τελικά έρχονται τα ραβασάκια της εφορίας» ανέφερε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να υπάρξουν ισοδύναμα μέτρα.

«Εγώ εισηγούμαι να αυξηθεί η φορολογία στα τσιγάρα, αντί να αυξάνουμε τη φορολόγηση στην ιδιωτική εκπαίδευση. Περιθώρια ισοδυνάμων υπάρχουν» επισήμανε.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον Δεκέμβριο του 2014, προέβλεπε 2,9% ανάπτυξη για το 2015 και 3,7% για το 2016, ενώ όπως είπε «σήμερα, στην καλύτερη περίπτωση θα βρεθούμε με ύφεση 3% το 2015 και ύφεση 1,1% το 2016.

«Για εμάς, η εφαρμογή του μνημονίου δεν είναι ελιγμός. Η μεγάλη διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι εμείς μπορούμε γρήγορα να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα, ενώ αν σχηματίσει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ θα ξεκινήσει τις ίδιες παλινωδίες από την επόμενη, κιόλας, μέρα.

«Ο μόνος τρόπος για να επαναδιαπραγματευθείς είναι να ξεκινήσεις να εφαρμόζεις. Τα διαρθρωτικά μέτρα πρέπει να εφαρμοστούν, ενώ στο δημοσιονομικό σκέλος έχουμε περιθώρια ελιγμών καταθέτοντας μία σειρά ισοδυνάμων. Αυτό δεν μπορεί να γίνει την επόμενη μέρα» σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ.