Του Νίκου Παπαδημητρίου 

Δεν ήταν μόνο το γεγονός ότι έγραφε ...Ιστορία ακόμη και τα τελευταία λεπτά παραμονής του στο Μέγαρο Μαξίμου, υποδεχόμενος την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό, δεν ήταν λοιπόν μόνο το γεγονός αυτό που έκανε τον Αλέξη Τσίπρα να υποδεχθεί με ιδιαίτερα φιλικό τρόπο την Βασιλική Θάνου

Η καλή σχέση πρώην και νυν έχει ξεκινήσει από πολύ νωρίτερα, εδώ και τρία χρόνια περίπου, και το χθεσινό ενσταντανέ ήταν απλώς η αποτύπωση ή, αν προτιμάτε, το επιστέγασμα της σχέσης αυτής. 

Οι εκλογές του Ιουνίου του 2012 είχαν μόλις χαθεί για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρό του, ο οποίος όμως είχε συνειδητοποιήσει ότι χρειάζονται και άλλου είδους κοινωνικές συμμαχίες, προκειμένου να φθάσει να γίνει κυβέρνηση η αριστερά. 

Χρειάζονταν επίσης προσβάσεις σε παραδοσιακά συντηρητικούς χώρους (Εκκλησία, Δικαιοσύνη, Σώματα Ασφαλείας και Ένοπλες Δυνάμεις), όμως λίγους μήνες αργότερα η κ. Θάνου προσέφερε στον εν αναμονή πρωθυπουργό το «πέρασμα» που εκείνος διακαώς επιθυμούσε. 

Ήταν Οκτώβριος του 2012 και ο δικαστικός κλάδος ήταν στα... κάγκελα εξαιτίας των μνημονιακών μέτρων που τον έπλητταν. Η μαχητική συνδικαλίστρια, τότε πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και νυν πρωθυπουργός, άδραξε την ευκαιρία και επισκέφθηκε τον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στο γραφείο του στη Βουλή. (Λεπτομέρεια: παρούσα στη συνάντηση ήταν η Ζωή Κωνσταντοπούλου...). 

Η πόρτα του από τότε δεν έκλεισε ποτέ πρακτικώς, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας πρόσφερε εκείνη την ημέρα στους δικαστικούς απλόχερη στήριξη. Δεν ήταν, άλλωστε, μόνο ο αγώνας κατά του Μνημονίου που τους ένωνε (η ανώτατη δικαστικός είχε φθάσει μάλιστα στο σημείο να αποστείλει «δυναμική» επιστολή στον Ζ. –Κλ. Γιουνκέρ), αλλά και ο «πόλεμος» ενάντια στα χαράτσια (η κ. Θάνου είχε χαρακτηρίσει αντισυνταγματικό το χαράτσι, που συμπεριλήφθηκε στους λογαριασμούς της ΔΕΗ). 

Υπερασπιζόμενη εξάλλου τα συμφέροντα του κλάδου που εκπροσωπούσε, είχε πρωτοστατήσει δύο χρόνια αργότερα, τον Οκτώβριο του 2014, σε πανδικαστική συγκέντρωση έξω από το Εφετείο, όπου καταφέρθηκε κατά της τότε κυβέρνησης (Σαμαρά), χαρακτηρίζοντάς την «κυβέρνηση κράτους απολυταρχικού». Μια κυβέρνηση που ήταν, από τότε, σε αποδρομή... 

Μερικούς μήνες αργότερα, τον Ιούνιο, με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -Αν. Ελλ. πια, η Βασιλική Θάνου επελέγη Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, γεγονός που της επέτρεψε να είναι αυτή που θα διαδεχόταν  χθες τον Αλ. Τσίπρα.