Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου 

Συσπείρωση των απογοητευμένων ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και πρωτίστως εκείνων που προέρχονται από την Αριστερά επιδιώκει η Κουμουνδούρου διαπιστώνοντας ότι η χαμηλή συσπείρωση του κόμματος οφείλεται κυρίως στην αμφιθυμία πολιτών που στήριξαν εκλογικά στις κάλπες του Ιανουαρίου αλλά έχουν υποστεί μερικό σοκ από την αλλαγή της κυβερνητικής πολιτικής. 

Τα μηνύματα που παίρνει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ από τις δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η απογοήτευση είναι διάχυτη μεταξύ των ψηφοφόρων της Κουμουνδούρου γι’ αυτό και υπάρχει αποσυσπείρωση και καταγράφεται δισταγμός στο να αποτυπωθεί μία θετική γνώμη για το μέχρι χθες κυβερνών κόμμα. Μάλιστα 1 στους 4 ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται συγκρατημένος στο να δώσει και πάλι ψήφο εμπιστοσύνης στον Αλέξη Τσίπρα. 

Την αλλαγή αυτού του κλίματος θα επιδιώξει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και σε πρώτη φάση θα στραφεί στο εσωτερικό του κόμματος. Η καλύτερη ευκαιρία για επανασυσπείρωση του κόμματος θα δοθεί στην πανελλαδική συνδιάσκεψη που ξεκινάει αύριο με στόχο ο Αλέξης Τσίπρας να πείσει πρωτίστως τους «δικούς» του ότι πρέπει να μπει ένα τέλος στην εσωστρέφεια κι όσοι αποφασίσουν να συνεχίσουν να κινούνται εντός του ΣΥΡΙΖΑ να το πράττουν χωρίς αμφιθυμίες και «ναι μεν αλλά». 

Στην προσπάθεια αυτή θα τους πει ότι ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση έδωσε μετά το δημοψήφισμα και πριν από την υπογραφή της συμφωνίας σημαντικές μάχες αρνούμενος είτε να δεχθεί μία συμφωνία-γέφυρα όπως επέμενε η γερμανική πλευρά είτε να μπει στην διαδικασία να αποδεχθεί την ψήφιση προαπαιτούμενων πριν από την συμφωνία όπως αξίωναν οι δανειστές βάζοντας και χρονικό όριο την 7η Αυγούστου. 

Γενικώς ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να τονώσει το ηθικό των στελεχών και να διαβεβαιώσει ότι με έναν ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ που θα αποσπάσει μία νέα λαϊκή εντολή ο ίδιος θα έχει την δυνατότητα να «κυβερνήσει» μία δυνατότητα που στερήθηκε στο επτάμηνο της σκληρής και επώδυνης διαπραγμάτευσης που προηγήθηκε.

Πάντως, φαίνεται πως η Κουμουνδούρου κοιτάει και προς τα δεξιά της καθώς στην πορεία προς τις κάλπες θα επιδιώξει να αφαιρέσει ψηφοφόρους από τη ΝΔ- την ορατή προς το παρόν απειλή- και να τους πείσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μία αμιγώς ευρωπαϊκή δύναμη.