current views are: 5

29 Αυγούστου 2015
Δημοσίευση06:15

Όλα τα άγνωστα πρόσωπα της κυβέρνησης – Ποιοι διακεκριμένοι στους τομείς τους γίνονται πολιτικοί

Καθηγητές και πρυτάνεις πανεπιστημίου, ιατροί, νομικοί, πρώην βουλευτές με πλούσια πολιτική δράση, γενικοί γραμματείς υπουργείων ακόμα και υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί βρίσκονται ανάμεσα στα νέα ονόματα της υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Δημοσίευση 06:15’
αρθρο-newpost

Καθηγητές και πρυτάνεις πανεπιστημίου, ιατροί, νομικοί, πρώην βουλευτές με πλούσια πολιτική δράση, γενικοί γραμματείς υπουργείων ακόμα και υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί βρίσκονται ανάμεσα στα νέα ονόματα της υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Καθηγητές και πρυτάνεις πανεπιστημίου, ιατροί, νομικοί, πρώην βουλευτές με πλούσια πολιτική δράση, γενικοί γραμματείς υπουργείων ακόμα και υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί βρίσκονται ανάμεσα στα νέα ονόματα της υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Πέρα από γνωστά και μη εξαιρετέα πρόσωπα που έχουμε γνωρίσει στην κυβέρνηση όπως π.χ. ο Τρύφων Αλεξιάδης, ο εκ των διαπραγματευτών Γιώργος Χουλιαράκης, ο γνωστός από τις κυβερνήσεις της ΝΔ υπουργός Πέτρος Μολυβιάτης, εξ απορρήτων του Κωνσταντίνου Καραμανλή, o τέως τσάρος της οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης, αλλά και πρόσωπα γνωστά από την πορεία τους σε προβεβλημένους τομείς, όπως η Άλκηστη Πρωτοψάλτη και η Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα, υπάρχουν προσωπικότητες που παίρνουν για πρώτη φορά ή για δεύτερη φορά το βάπτισμα του πυρός σε κυβέρνηση, έστω και υπηρεσιακή. 

Πρόκειται για πρόσωπα στην ουσία άγνωστα στο πλατύ κοινό, αλλά με μεγάλη δράση στον τομέα τους ο καθένας ξεχωριστά, επιλογές που συνήθως δεσπόζουν στις περιπτώσεις υπηρεσιακών κυβερνήσεων. 

Ποιοι είναι αυτοί: 

Ιωάννης Μουζάλας: Αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής:

Ο Γιατρός του Κόσμου

Ο Γιάννης Μουζάλας είναι μαιευτήρας και χειρουργός-γυναικολόγος, ο πρώτος που εφάρμοσε τον τοκετό στο νερό. Ο νυν αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής συμμετέχει ενεργά σε κοινωνικά κινήματα και είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη των Γιατρών του Κόσμου, έχοντας συμμετάσχει σε πάνω από 25 αποστολές σε Ασία και Αφρική.

Φίλιππος Τσαλίδης : Υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης:

Ο καθηγητής 

Ο νεος υφυπουργός είναι πρώην βουλευτής των ΑΝΕΛ στην Ξάνθη και καθηγητής ηλεκτρονικής και τεχνολογίας στο ΑΠΘ. 

Ιωάννης Γκόλιας : Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας: 

Ο κοσμήτορας του ΕΜΠ

Ο Ιωάννης Γκόλιας είναι Πολιτικός Μηχανικός απόφοιτος του ΕΜΠ με εξειδίκευση στα Συγκοινωνιακά στο Imperial College. Είναι καθηγητής στον Τομέα Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής της σχολής Πολιτικών Μηχανικών και Διευθυντής του Εργαστηρίου Κυκλοφοριακής Τεχνικής, με τριακονταετή περίπου ακαδημαϊκή καριέρα και με πλούσιο επιστημονικό έργο που έχει δημοσιευτεί σε περισσότερες από 160 επιστημονικές εργασίες με ευρεία διεθνή αναγνώριση. Από το 2009 ήταν Πρόεδρος της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών και από το 2013 Κοσμήτορας της ίδιας σχολής. Έχει διατελέσει Γενικός Γραμματέας στο Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών και Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων.

Αγγελική-Ευφροσύνη Κιάου: Υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων 

Δεύτερη φορά υπουργός 

H Αγγελική-Ευφροσύνη Κιάου είναι Ελληνίδα δικηγόρος και ορίζεται για δεύτερη φορά υπηρεσιακή Υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, αφού έχει περάσει από την ίδια θέση στην υπηρεσιακή κυβέρνηση του Παναγιώτη Πικραμένου το 2012. 

Δημήτριος Μουστάκας: Υπουργός Εργασίας 

O λογοτέχνης

Διακεκριμένος νομικός, ο κ. Μουστάκας εισήλθε το 1975 στο Δικαστικό σώμα και σήμερα έχει φτάσει στο βαθμό του Αρεοπαγίτη. Το 2001 τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο Διηγήματος στον Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό του Φιλολογικού Τμήματος του Πειραϊκού Συνδέσμου και το 2008 έλαβε το δεύτερο βραβείο ποίησης σε πανελλήνιο ποιητικό διαγωνισμό της Ένωσης Λογοτεχνών Βόρειας Ελλάδας.

Αθανάσιος Δημόπουλος: Υπουργός Υγείας 

Ο Πρύτανης 

Ο Αθανάσιος Δημόπουλος είναι πρύτανης του ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει, επίσης, διατέλεσει Πρόεδρος της Εφορείας των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων «Αρεταίειο» και «Αιγινήτειο».

Σπυρίδων Φλογαϊτης: Αναπληρωτής Υπουργός για θέματα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

Ο βοηθός του Παπανδρέου 

Ο Σπύρος Φλογαΐτης είναι καθηγητής δημοσίου δικαίου στην Νομική σχολή Αθηνών και δυο φορές υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών, καθώς είχε οριστεί ως υπουργός Εσωτερικών και το 2009. Την περίοδο 1981 – 1982 έχει διατελέσει βοηθός του νομικού συμβούλου του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου και έχει τιμηθεί με το παράσημο του ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής της γαλλικής Δημοκρατίας. 

 Ιωάννης Γιάγκος: Υπουργός Εθνικής Άμυνας

Ο πτέραρχος

Ο Ιωάννης Γιάγκος είναι πτέραρχος της Πολεμικής Αεροπορίας εν αποστρατεία και ήταν αρχηγός ΓΕΕΘΑ από το 2009 έως το 2011.  Ως Αντιπτέραρχος, διετέλεσε αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας από τις 26 Ιανουαρίου 2007 έως τις 6 Αυγούστου 2009. Στις 6 Αυγούστου 2009, προήχθη σε Πτέραρχο και ανέλαβε Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, θέση που κατείχε μέχρι τις 3 Νοεμβρίου 2011, οπότε και αποστρατεύτηκε.

Δημήτρης Παπαγγελόπουλος: Υπουργός Δικαιοσύνης

Ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ

Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος είναι νομικός, διετέλεσε προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, εισαγγελέας εποπτεύων την δίωξη για το οργανωμένο έγκλημα και για ένα διάστημα της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας και πρώην διοικητής της ΕΥΠ το 2009.

Ελευθέριος Παπαγεωργόπουλος: Υπουργός Επικρατείας

Ο βουλευτής της ΝΔ

Τέως πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, ο Ελευθέριος Παπαγεωργόπουλος είναι νομικός και πρώην βουλευτής της ΝΔ στην Εύβοια. 

Κωνσταντίνος Μουσουρούλης : Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος

Ο υπουργός επί Σαμαρά 

Οικονομολόγος και βουλευτής της ΝΔ ο Κώστας Μουσουρούλης, εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής στις Εθνικές Εκλογές του 2009 στο νομό της Χίου. Το 2011, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς τον διόρισε  Υπεύθυνο Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Περιφερειακής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, θέση την οποία διατήρησε έως το 2012. Αμέσως μετά, ανέλαβε καθήκοντα Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, μαζί με τον Μάριο Σαλμά και τον Νίκο Δένδια. Στις Εθνικές Εκλογές του 2012, επανεξελέγη βουλευτής Χίου με τη Νέα Δημοκρατία. Αμέσως μετά την συμφωνία μεταξύ ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ διορίσθηκε Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, με απόφαση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Στον Ανασχηματισμό της Κυβέρνησης μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την Κυβέρνηση, τέθηκε εκτός του Κυβερνητικού σχήματος.

Δημήτριος Μελάς : Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης

Ο Γενικός Γραμματέας με θητεία στην Ευρώπη

Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην πλατεία Βάθη επιστρέφει, ως αναπληρωτής υπουργός αυτή τη φορά, ο κ. Δημήτρης Μελάς, ο οποίος είχε υπηρετήσει στο υπουργείο και σε εποπτευόμενους οργανισμούς από διάφορες θέσεις τα τελευταία χρόνια. Εναι απόφοιτος της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Από τον Ιούλιο του 2009 έως τον ίδιο μήνα του 2012, αποσπάσθηκε στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες ως Προϊστάμενος της Οργανικής Μονάδας του Αγροτικού Τομέα. Το 2012 τοποθετήθηκε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ως Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων.

 

 


σχετικα αρθρα