Γράφει ο Νίκος Παπαδημητρίου 

Restart κάνει ο Αλέξης Τσίπρας τα τρέχοντα 24ωρα, καθώς υψηλόβαθμες πηγές στην Κουμουνδούρου έχουν πολλούς λόγους να πιστεύουν ότι ο εκλογικός στόχος που έχουν θέσει είναι απολύτως εφικτός. Τη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες τρεις εβδομάδες αποκάλυψε κορυφαίο στέλεχος, υπουργός με κομβική θέση στην κυβέρνηση Τσίπρα.   

Πάνω από την κάλπη λοιπόν, ο ψηφοφόρος θα κληθεί να αποφασίσει αν θα είναι πρωθυπουργός ο Τσίπρας ή ο Μεϊμαράκης, και προφανώς, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πιέσει γύρω από το ερώτημα αυτό.

Ειδικότερα, όμως η ηγεσία της ΝΔ θα πιεστεί να δώσει απαντήσεις για το τι θα κάνει με σειρά φιλολαϊκών μέτρων που πήρε η κυβέρνηση Τσίπρα: θα επιβάλλει εκ νέου το 5ευρω στα νοσοκομεία; Θα ακυρώσει τις 100 δόσεις; Τι θα πράξει με το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση;, είναι μερικά από όσα θα ακούσουμε στην προεκλογική περίοδο. Τέλος, η ΝΔ προτίθεται να κλείσει πάλι την ΕΡΤ; 

Επιπλέον, στο επιτελείο του Αλ. Τσίπρα παίρνουν θάρρος από το γεγονός ότι παρά το ότι η εικόνα, ιδίως την εβδομάδα αυτή, δεν ήταν καλή (λόγω της εσωκομματικής αναταραχής και των αποχωρήσεων), εν τούτοις η κατάσταση είναι «ανατρέψιμη», κατά τη διατύπωση του συνομιλητή μας.  

Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει πρώτος -και αυτό το καταδεικνύει το πρώτο κύμα δημοσκοπήσεων- ενώ ο μόνος λόγος της μικρής διαφοράς από τη ΝΔ είναι η χαμηλή συσπείρωση των ψηφοφόρων του. Όμως, η συσπείρωση μπορεί να είναι στο 50%, ωστόσο το υπόλοιπο 50% δεν κάνει άλλη επιλογή. Οι διαρροές προς τον Παναγιώτη Λαφαζάνη υπολογίζονται ότι είναι στο 10%, συνεπώς από το εκλογικό ποσοστό (36%), ένα ποσοστό οριακά πάνω από το κατώφλι του 3% ψηφίζει τη Λαϊκή Ενότητα, εκτιμούν οι επιτελείς της Κουμουνδούρου.  

Συμπερασματικά, η πανελλαδική συνδιάσκεψη του Σαββατοκύριακου αυτό το στόχο θα έχει εν πρώτοις, την έναρξη αύξησης συσπείρωσης. Ο δεύτερος στόχος αφορά το εσωκομματικό, το οποίο προφανώς θα πρέπει να πάψει να απασχολεί.  

Το ίδιο κορυφαίο στέλεχος εκτιμούσε παράλληλα πως και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης θα είναι στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.