«Ελπίζω να μη ζήσετε την κόλαση που έζησα εγώ» τόνισε η Τασία Χριστοδουλοπούλου, απευθυνόμενη προς τον νέο αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα.

Κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης – παραλαβής, η κ. Χριστοδουλοπούλου επισήμανε ότι «μετά από πάρα πολλά χρόνια, εναρμονιστήκαμε με το ευρωπαϊκό πνεύμα και οι υποχρεώσεις της χώρας μας ήταν συμβατές απόλυτα με την ελληνική και διεθνή νομιμότητα».

Αυτό ήταν, εξήγησε, που μου έδινε και τη δύναμη να αντεπεξέλθω στις πολεμικές επικρίσεις που δεχόμουν όλο αυτό τον καιρό, διότι ηγεμόνευε ένας διπλός λόγος, που από τη μία ήταν ένας υποκριτικός ανθρωπισμός και ταυτόχρονα υπήρχε ο ρατσιστικός λόγος που έλεγε γιατί μπαίνουν τόσοι πολλοί μετανάστες, δεν χωράνε και γιατί δεν τους πνίγετε.

Η κ. Χριστοδουλοπούλου εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της για τις ΜΚΟ και όλους τους ανθρώπους «που βοήθησαν και κάλυψαν την απουσία του κράτους ή την αδυναμία του όπου υπήρχε με μεγάλη αυτοθυσία και με μεγάλη αγάπη για τους πρόσφυγες», ενώ χαιρέτισε την κυβέρνηση «που με στήριξε σε αυτό το έργο και μπορεί αυτό να στοιχήσει εκλογικά γιατί είναι ένα έργο που δεν είναι δημοφιλές».

Από την πλευρά του, ο κ. Μουζάλας εξήρε «την προσωπική επιτυχία της Τασίας Χριστοδουλοπούλου, το γεγονός ότι δεν μιλάμε για λαθρομετανάστες, αλλά για πρόσφυγες».

«θα συνεχίσουμε με διεθνοποίηση του μεταναστευτικού και προσφυγικού ζητήματος, με την προσπάθεια να θεραπεύσουμε όσες από τις πληγές μπορούμε, να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα των ανθρώπων, να ανατρέψουμε την αντίληψη ότι είναι παράνομοι, γιατί παράνομο είναι να μην ανοίγεις τα σύνορα και να μην περιθάλπεις τους πρόσφυγες» συμπλήρωσε.

Καταλήγοντας, ο νέος υπουργός διαβεβαίωσε ότι  «θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των προσφύγων προσπαθώντας να κρατήσουμε μια ισορροπία με την εξ αντικειμένου όχληση που προκαλείται στους ντόπιους πληθυσμούς, καθώς οι τοπικές κοινωνίες δέχονται μεγάλο αριθμό προσφύγων».