Τέλος στα σενάρια περί μη υποψηφιότητάς του έδωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος από το βήμα της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας ωστόσο σαφείς αιχμές κατά της διαπραγματευτικής στρατηγικής του Αλέξη Τσίπρα, αλλά για τη λειτουργία του κόμματος. 

«Μαζί με εσάς και μαζί με τον Αλέξη θα δώσουμε όλοι τη μάχη και θα πάμε μπροστά», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ευκλείδης Τσακακώτος.

 Άσκησε ωστόσο κριτική για τον τρόπο λειτουργίας του κόμματος, αναφέροντας πως «αυτό που έγινε με το συνέδριο ήταν πολύ μεγάλο πλήγμα». Ακόμα έκανε λόγο για «λαϊκισμό που αναδείξαμε εμείς», αναφερόμενος σε στοιχεία του προγράμματος της Θεσσαλονίκης που ο ίδιος επισήμαινε τότε, όπως είπε, ότι δεν βγαίνουν χωρίς διαφορετική φορολογία του πλούτου.

 Ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι δεν του πέρασε ποτέ από το μυαλό ότι τα πράγματα θα ήταν εύκολα και σημείωσε ότι «οφείλουμε να δώσουμε τη μάχη, είτε νικήσουμε είτε χάσουμε, για τον ελληνικό λαό».

Είπε, δε, πως όταν ο ίδιος έλεγε ότι δεν βγαίνει το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης χωρίς φορολόγηση του πλούτου, οι τάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν τότε «θα χάσουμε ψήφους».

Τόνισε δε πως υπό προϋποθέσεις είναι εφικτό  να απομονωθούν κάποιες πτυχές του μνημονίου και γί αυτό χρειάζεται «να αποφασίσουμε ποιες μάχες θα δώσουμε».

Οι λόγοι για την απόφαση του να κατέλθει τελικά υποψήφιος, σημείωσε, είναι πολλοί: Ένας είναι ότι η Αριστερά είναι για τα δύσκολα. Άλλος λόγος είναι ότι αποτυχία της κυβέρνησης της αριστεράς θα έχει πολλαπλές επιπτώσεις. Τρίτος λόγος είναι ότι μέσα σε αυτή τη διαπραγμάτευση που ήταν πολύ σκληρή αναδείχτηκαν μια σειρά νέα παιδιά 30άρηδων που αξίζουν να έχουν την υποστήριξη, γιατί έμαθαν πόσο δύσκολη είναι η Αριστερά και πόσο δύσκολο είναι να τα βάζεις με την εξουσία. «Αυτά τα παιδιά αξίζουν πάρα πολύ και πρέπει να αφήσουμε μια παρακαταθήκη για αυτή τη νέα γενιά» επισήμανε.

 Ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι «χρειαζόμαστε» και τους τρεις πυλώνες που έχει η Αριστερά: το κινηματικό, το πρόγραμμα και το εναλλακτικό παράδειγμα, για να σημειώσει ότι μια κυβέρνηση παρεμβαίνει, φτιάχνει ένα πλαίσιο που μακροπρόθεσμα θα δώσει μια δύναμη για να μπορεί να παλέψει ο κόσμος της εργασίας. Είπε ότι για τους συντρόφους που αποχώρησαν και επιμένουν στο κινηματικό σκέλος, όπως ο Ανδρέας Καρίτζης, «εγώ λέω ένα πράγμα, ότι παραμένουν σύντροφοί μας». «Λέμε ότι είναι σύντροφοί μας και αυτοί που ποτέ δεν ήταν στο κόμμα αλλά έχουν δώσει όλη τους τη ζωή για την Αριστερά που για την ίδια παλεύουμε», τόνισε.

 Ως προς το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ότι υπό προϋποθέσεις μπορεί να απομονωθεί ένα κομμάτι του μνημονίου, «μπορούμε να αποφασίσουμε ποιες μάχες θα δώσουμε, συλλογικά θα αποφασίσουμε ποιες μάχες θα δώσουμε και θα τις δώσουμε», φέρνοντας ως παράδειγμα τα «κόκκινα δάνεια», για τα οποία «οι αντίπαλοί μας είναι αμείλικτοι». Σε αυτό το πλαίσιο, εξήγησε ότι το πρόγραμμα δεν πρέπει να είναι ένα 50σέλιδο κείμενο, διότι, όπως επισήμανε, όποιος έχει πολλές προτεραιότητες, δεν έχει προτεραιότητες «και συνεπώς πρέπει να αναδειχθούν συγκεκριμένες προτεραιότητες».