Απογοήτευση και σκεπτικισμός επικρατεί στο εκλογικό σώμα 21 ημέρες πριν από τις εκλογές, τόσο αναφορικά με τη διαπραγματευτική στρατηγική της απερχόμενης κυβέρνησης, όσο και για το έργο που άφησε πίσω της. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μία ραγδαία κάμψη στα ποσοστά δημοτικότητας του Αλέξη Τσίπρα, την ώρα που η πλειοψηφία τάσσεται κριτικά απέναντι στην απόφαση για τις πρόωρες εκλογές.

Με τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ να έχει ήδη συντελεστεί και τους «κραδασμούς» να είναι ακόμα έντονοι – παρά τη διεξαγωγή της πανελλαδικής συνδιάσκεψης  - το δυνατό «χαρτί» του κόμματος ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης της 20ης Σεπτεμβρίου δεν είναι άλλο από τον απερχόμενο πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ωστόσο, το πρώτο κύμα σφιγμομετρήσεων που είδε το φως της δημοσιότητας αυτό το Σαββατοκύριακο φαίνεται σε πρώτη φάση τουλάχιστον να διαψεύδει αυτές τις προσδοκίες. Πέρα από την κάμψη στα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας δεν έμεινε αλώβητος από τη φθορά που προκάλεσε η συμφωνία με τους δανειστές, τη συντεταγμένη αποχώρηση της Αριστερής Πλατφόρμας και την ψήφιση των γύρων των προαπαιτουμένων και του μνημονίου στις επεισοδιακές συνεδριάσεις της Βουλής.

Ενδεικτικά σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της ALCO για λογαριασμό της εφημερίδας Πρώτο Θέμα, 8 στους 10, το 79% των ερωτηθέντων, θεωρούν πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν εκπλήρωσε τις προσδοκίες που είχε δημιουργήσει όταν είχε εξελέγη πρωθυπουργός, επτά μήνες πριν, την ώρα που μόλις το 10% εμφανίζεται ικανοποιημένο από τα πεπραγμένα του.

Αντίστοιχα, ο δείκτης εμπιστοσύνης δείχνει την κάμψη στη δημοτικότητα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Το 50% δηλώνει ότι δεν τον εμπιστεύεται καθόλου, ενώ το 26% απαντά «λίγο». Το εύρος των θετικών απόψεων περιορίζεται συνολικά στο 22% (7% «πολύ», 15% «αρκετά»).

Πάντα σύμφωνα με την ίδια έρευνα, η δυσπιστία των ερωτώμενων αποτυπώνεται και στα πεπραγμένα της απερχόμενης κυβέρνησης. Το 77% δηλώνει πως δεν είναι καθόλου ικανοποιημένο από την απόδοση της κυβέρνησης, την ώρα που το 15% επικροτεί τις ενέργειες που έγιναν.

Αρνητικά κρίνεται και η απόφαση για τις πρόωρες εκλογές καθώς το 66% θεωρεί λάθος τη διεξαγωγή τους, ενώ το 25% θεωρεί πως ήταν η σωστή απόφαση, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι απαντήσεις για το εάν ο κ. Τσίπρας έπραξε σωστά υπογράφοντας τη συμφωνία με τους δανειστές.

Το 57% θεωρεί λάθος την απόφαση του απερχόμενου πρωθυπουργού, ανάμεσά τους το 61% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και το 75% όσων ψήφισαν τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

Την ίδια στιγμή, το 70% θεωρεί πως το τρίτο μνημόνιο θα είναι χειρότερο από τα προηγούμενα, ενώ  το 15% θεωρεί πως θα είναι ελαφρύτερο.

Τα εκλογικά ποσοστά των κομμάτων

Ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει κάμψη και στα ποσοστά του, συγκεντρώνοντας στην συγκεκριμένη έρευνα 22,6%, έναντι 21,1% της ΝΔ. Η Χρυσή Αυγή ακολουθεί με 6,3%, το Ποτάμι με 5,1%, το ΚΚΕ με 4,7%, το ΠΑΣΟΚ με 4,1%, η Λαϊκή Ενότητα με 4% και η Ένωση Κεντρώων με 3%. Εκτός Βουλής μένουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

Στις επτά συνολικά δημοσκοπήσεις που έχουν δει τις τελευταίες ημέρες το φως της δημοσιότητας, ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει από 22,2% έως 27,3%, η ΝΔ από 19,5% έως 24,2%, η Χρυσή Αυγή από 5,5% έως 6,8%, το ΚΚΕ από 4,2% έως 6%,το Ποτάμι από 4% έως 6%, το ΠΑΣΟΚ από 3,9% έως 4,5%, η Λαϊκή Ενότητα από 3,1% έως 5%, η Ένωση Κεντρώων από 3 έως 4,7% και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες από 1,7% έως 3%.

Η αδιευκρίνιστη ψήφος βρίσκεται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα και κυμαίνεται από 13,2% έως 25%.