current views are: 6

30 Αυγούστου 2015
Δημοσίευση08:01

Λαφαζάνης: Ο Τσίπρας έκανε «κωλοτούμπα» και έγινε μνημονιακός

Για «κωλοτούμπα» της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ και μνημονιακή μετάλλαξη του κόμματος έκανε λόγο ο πρόεδρος της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης​ μιλώντας στην εκπομπή «Ακραίως» με τον Τάκη Χατζή στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ. Προανήγγειλε ταυτόχρονα συμπόρευση με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, ενώ μίλησε για «τη νέα μνημονιακή συναίνεση που δημιουργείται από ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Δημοκρατία και το Ποτάμι».

Δημοσίευση 08:01’
αρθρο-newpost

Για «κωλοτούμπα» της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ και μνημονιακή μετάλλαξη του κόμματος έκανε λόγο ο πρόεδρος της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης​ μιλώντας στην εκπομπή «Ακραίως» με τον Τάκη Χατζή στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ. Προανήγγειλε ταυτόχρονα συμπόρευση με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, ενώ μίλησε για «τη νέα μνημονιακή συναίνεση που δημιουργείται από ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Δημοκρατία και το Ποτάμι».

Για «κωλοτούμπα» της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ και μνημονιακή μετάλλαξη του κόμματος έκανε λόγο ο πρόεδρος της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης μιλώντας στην εκπομπή «Ακραίως» με τον Τάκη Χατζή στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ. Προανήγγειλε ταυτόχρονα συμπόρευση με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, ενώ μίλησε για «τη νέα μνημονιακή συναίνεση που δημιουργείται από ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Δημοκρατία και το Ποτάμι».

Ο πρόεδρος της Λαϊκής Ενότητας τόνισε χαρακτηριστικά πως υπήρξε αναδίπλωση της απερχόμενης κυβέρνησης. Όπως υποστήριξε, ο ΣΥΡΙΖΑ αθέτησε τις προεκλογικές δεσμεύσεις του και επέλεξε μνημονιακή πολιτική. «Το πρόγραμμά μας δεν εφαρμόστηκε. Έγινε μία αναδίπλωση απίστευτη και ξαφνικά από αντιμνημινιακοί γίναμε μνηνομιακοί», είπε.

«Εμείς μένουμε πιστοί στις θέσεις μας και στο πρόγραμμα μας» συνέχισε ο κ. Λαφαζάνης και επεσήμανε πως «θα κατακρίνεται δηλαδή η σταθερότητα στις θέσεις και θα επιβραβεύεται η κωλοτούμπα; Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έκανε μία αναδίπλωση. Σχηματίστηκε μία νέα μνημονιακή πλειοψηφία, μία νέα μνημονιακή συναίνεση στη χώρα, που αποτελείται από τον εναπομείναν ΣΥΡΙΖΑ, τη ΝΔ και το Ποτάμι».

«Διατυπώσαμε την κριτική μας, καταθέσαμε εναλλακτικό σχέδιο» 

Ο κ. Λαφαζάνης αναφέρθηκε στις διαφωνίες που είχε με τη διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης. «Τη διαφωνία μας και την κριτική μας την εκφράζαμε παντού» είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε:

Και εγώ προσωπικά τα έλεγα στον κ. Τσίπρα. Του έλεγα ότι δεν πάνε καλά οι διαπραγματεύσεις, ότι θα πρέπει να έχουμε εναλλακτικό σχέδιο για να αντιμετωπίσουμε τους δανειστές. Ασκούσαμε κριτική στα κυβερνητικά και κομματικά όργανα. Η κυβέρνηση ήταν προσκολλημένη σε μία πορεία με έναν δρόμο: Το ευρώ.

«Υπήρχε μία ισχυρή μειοψηφία μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ που διατύπωνε μία εναλλακτική» συνέχισε αναφερόμενος στις θέσεις της Αριστερής Πλατφόρμας. Αλλά όπως είπε, «είχαμε έναν περιορισμό, ένα δόγμα. Η Ελλάδα έπρεπε να παραμείνει στην ευρωζώνη. Και αυτός ο περιορισμός σημαίνει μνημόνιο, απεριόριστη  – αέναη- λιτότητα. Η ευρωζώνη είναι μία γερμανική, οικονομική και κοινωνική φυλακή».

Όπως σημείωσε ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, «το εναλλακτικό μας σχέδιο το είχαμε προτείνει τόσο στον κ. Τσίπρα, όσο και στα όργανα του κόμματος» και συνέχισε:

Βεβαίως το είχα πει στον κ. Τσίπρα να βγούμε από το ευρώ. Όταν μιλάμε για σχέδιο, μιλάμε για πολιτική επιλογή, η οποία διαμορφώνει το τεχνικό μέρος. (…) Η χώρα χρειάζεται διαφορετική πορεία. Να φύγουμε από τα μνημόνια, τη λιτότητα, τη φορολογική λεηλασία. Αυτή είναι η προϋπόθεση για να μπει η Ελλάδα σιγά – σιγά σε μία τροχιά ανάπτυξης.

Εξαπέλυσε πυρά κατά της ευρωζώνης, χαρακτηρίζοντάς την «ασφυκτικό πλαίσιο που πνίγει την οικονομία».

«Δεν είναι φετίχ το εθνικό νόμισμα»

«Εάν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα ανάπτυξης πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία. Και το εθνικό νόμισμα είναι εργαλείο για να επιτύχουμε τους σκοπούς μας. Το εθνικό νόμισμα για εμάς δεν είναι φετίχ» συνέχισε.

Ο κ. Λαφαζάνης επεσήμανε πως «η διαπάλη για την εναλλακτική λύση μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν μακρόχρονη» και πρόσθεσε:

Εμείς κατεβάζαμε στα όργανα του κόμματος διαφορετικά κείμενα για αυτό τον λόγο. Πίστευα ότι αντί να πάει ο ΣΥΡΙΖΑ στα μνημόνια θα επέλεγε το δρόμο της ρήξης με το Ευρωπαϊκό κατεστημένο. Και επομένως μπροστά σε αυτό το δίλλημα θα υπερίσχυαν οι προγραμματικές του θέσεις. Δυστυχώς η σημερινή ηγεσία έκανε μία άλλη επιλογή.

Σε αυτό το πλαίσιο, επεσήμανε πως «το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και του Ποταμιού είναι το τρίτο μνημόνιο. Ένα πρόγραμμα εξόντωσης του ελληνικού λαού» και μίλησε για «εναλλακτική λύση» ώστε να «φύγουμε από το μνημόνιο»:

Με τα μνημόνια δεν έχουμε διέξοδο. Εάν συνεχίσουμε αυτό τον δρόμο θα οδηγηθούμε σε κοινωνική και εθνική εξαφάνιση. Επάνω σε αυτή την καταστροφή προσπαθούμε να βρούμε εναλλακτική λύση. Για αυτό μάλλον θα χρειαστεί για να φύγουμε από τα μνημόνια να βρούμε έναν διαφορετικό τρόπο, για να εφαρμόσουμε ένα προοδευτικό αναπτυξιακό σχέδιο για να βγούμε από την κρίση.

Αναφερόμενος στις επιπτώσεις της επιστροφής σε εθνικό νόμισμα, τόνισε πως «είναι μύθος ότι δεν θα μπορούμε να κάνουμε εισαγωγές πρώτων υλών.Έχουμε πλεονασματικό ισοζύγιο, δεν θα χρησιμοποιούμε δανεικά για να πληρώσουμε». Σημείωσε ταυτόχρονα ότι «δεν θα έχει μόνο η Ελλάδα εθνικό νόμισμα. Υπάρχουν και άλλες χώρες μέσα στην ΕΕ που έχουν το δικό τους νόμισμα και τα πάνε μία χαρά».

Και συνέχισε ο κ. Λαφαζάνης:

Είμαστε δεμένοι χειροπόδαρα σε ένα γερμανικό νόμισμα το οποίο δεν αφήνει την Ελλάδα να ανασάνει. Το όραμα μου είναι να έχουμε μία ανεξάρτητη χώρα, με πολυδιάστατες οικονομικές, ενεργειακές και εξωτερικές σχέσεις. (…) Έλεγα στον ΣΥΡΙΖΑ ότι εφόσον επιμένουν στο μνημόνιο, τη λιτότητα και την εξόντωση της χώρας, δεν έχουμε άλλη εναλλακτική από την επιστροφή στο εσωτερικό νόμισμα. Και αυτό το έλεγα εδώ και χρόνια. 

Υποστήριξε πως πρέπει να υπάρξει βαθιά διαγραφή του χρέους, γιατί όπως είπε «δεν είναι βιώσιμο»:

Η χρηματοδότηση που έχουμε από πλευράς ευρωπαϊκών κέντρων είναι να πληρώνουμε τα χρεολύσια, όχι τους μισθούς και τις συντάξεις. Τον προϋπολογισμό στο συντριπτικό του μέρος τον πληρώνουμε με τα λεφτά των φορολογουμένων. Υπάρχει ένα θέμα χρέους. Αυτό το χρέος δεν είναι βιώσιμο, δεν μπορεί να πληρωθεί. Εάν δεν πάρουμε μέτρα για τη διαγραφή του, θα εξοντωθεί ο λαός, δεν το λέω μόνο εγώ, το λένε εγκυρότατοι αναλυτές σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο.

«Εμείς πρέπει να βγούμε τολμηρά, διεκδικητικά προς αυτή την κατεύθυνση. Το χρέος μεγαλώνει, ειδικά με τα μνημόνια. Το χρέος γίνεται ακόμα μεγαλύτερο. Οι ανεπτυγμένες χώρες που μας κουνούν το δάχτυλο έχουν διαγράψει το χρέος τους» συνέχισε.

«Το ολοκληρωτικό επιχείρημα ότι “δεν υπάρχει άλλη λύση από την εφαρμογή του μνημονίου” δεν μπορεί να είναι θέση της Αριστεράς» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λαφαζάνης.

«Δεν είμαστε αποστάτες, δεν ρίξαμε την κυβέρνηση»

Απαντώντας εξάλλου στις επικρίσεις που διατυπώνονται από την πλευρά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ,  ο  κ. Λαφαζάνης διερωτήθηκε:

Από τι αποστατήσαμε;

Αντέκρουσε επίσης τις αιχμές πως η Αριστερή Πλατφόρμα ήταν αυτή που έριξε την απερχόμενη κυβέρνηση:  

Για να πέσει μία κυβέρνηση, πρέπει να πάει στη Βουλή, να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης και να μην τον πάρει. Η κυβέρνηση δεν τόλμησε να πάει στη Βουλή και να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης. Όχι από εμάς, από την Αριστερή Πλατφόρμα, αλλά από τους 40 βουλευτές που ψήφισαν παρών ή όχι. Δεν είχαμε κίνηση απελπισίας από την κυβέρνηση, αλλά πίστευε πως θα πήγαινε σε εκλογές και με περίπατο θα έπαιρνε την αυτοδυναμία.

«Καμία συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, συμπόρευση με τη Ζωή» 

Διαμήνυσε ταυτόχρονα πως δεν υπάρχει περίπτωση μετεκλογικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν θα συνεργαστώ με τον κ. Τσίπρα ή τον κ. Μεϊμαράκη ή με καμία μνημονιακή δύναμή. Η Λαϊκή Ενότητα δεν θα συνεργαστεί με κανέναν που ψήφισε μνημόνια. Την επόμενη ημέρα θα έχουμε μία κυβέρνηση “εθνικής ενότητας” που θα αποτελείται από τον ΣΥΡΙΖΑ, τη ΝΔ και το Ποτάμι. Ο μόνος που μπορεί να τους χαλάσει τα σχέδια είναι μία ισχυρή Λαϊκή Ενότητα» είπε χαρακτηριστικά. 

Προανήγγειλε πως θα συμπορευτεί με την Ζωή Κωνσταντοπούλου. «Το ότι θα πάμε μαζί είναι οριστικό, αλλά η μορφή συνεργασίας μένει να καθοριστεί το επόμενο διάστημα», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Λαφαζάνης αναφέρθηκε και στη στάση του ΚΚΕ. «Πρέπει να καταλάβει πως ο αντίπαλός του στις εκλογές δεν είναι η Λαϊκή Ενότητα. Ο αντίπαλός της Αριστεράς είναι οι μνημονιακές δυνάμεις. Άρα πρέπει να ανοίξουμε δρόμο συμπόρευσης και να μην ασκούμε άδικη κριτική. Χρειάζεται ένα πολύ μεγάλο αντιμνημονιακό, δημοκρατικό, πατριωτικό μέτωπο για να αντιμετωπίσουμε τη συμφορά». 

Απαντώντας στα όσα είπε στη συνέντευξή του στη Realnews ο Αλέξης Τσίπρας, ο κ. Λαφαζάνης τόνισε πως «δεν κήρυξα εμφύλιο σε κανέναν. Αυτό που κάνω είναι να αναδεικνύω ένα διαφορετικό  πρόγραμμα διεξόδου από την κρίση. Πόλεμο έχουμε στις πολιτικές. Είμαι από τα ιδρυτικά στελέχη του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ, υπέρμαχος της αριστερής ενότητας. Ουδέποτε έθετα προσωπικά ζητήματα, ουδέποτε γκρίνιαζα.

Όπως επεσήμανε, «ο κ. Τσίπρας αναδείχθηκε στην ηγεσία του κόμματος με ένα πρόγραμμα και κάποιες θέσεις. Συνεργάστηκα μαζί του με ειλικρίνεια και όταν έκανε τη μνημονιακή στροφή, διαφώνησα». 

Για το μεταναστευτικό

Αιχμές όμως κατά της απερχόμενης κυβέρνησης άφησε και για το ζήτημα του μεταναστευτικού. «Είδα ελάχιστο συντονισμό, ένα ανύπαρκτο σχέδιο, και ελάχιστους πόρους που προωθήθηκαν προς τα εκεί. Η βοήθεια από την ΕΕ θα ήταν καταλυτική, αλλά δεν υπάρχει» είπε.

Σε αυτό το πλαίσιο μίλησε για την κατάσταση που συνάντησε στη Μυτιλήνη, κατά τη χθεσινή του επίσκεψη στο νησί:

Αυτή την περίοδο η Μυτιλήνη δοκιμάζεται σκληρά με το προσφυγικό. Ελπίζω να μην ξαναδώ στη ζωή μου τέτοια τραγωδία. Άνθρωποι να ζουν σαν ζώα, παιδιά που δεν έχουν φαί να φάνε. Άνθρωποι μέσα στη λάσπη. Να υποφέρουν οι αστυνομικοί που προσπαθούν να εξυπηρετήσουν τους ανθρώπους. Είναι μία κατάσταση όνειδος για την Ευρώπη. Η Ευρώπη δείχνει ένα απάνθρωπο πρόσωπο. Η ΕΕ έκανε δύο εγκλήματα σε βάρος της Ελλάδας: Το ένα είναι τα μνημόνια που δημιουργεί πρόσφυγες μέσα στη χώρα, και το δεύτερο οι βομβαρδισμοί στις γύρω χώρες που δημιουργούν πρόσφυγες που έρχονται στην Ελλάδα που είναι χώρα υποδοχής. 

Για τις Σκουριές διευκρίνισε έκανε ανάκληση της οικοδομικής άδειας της Eldorado ως υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, σταμάτησε την υλοτόμηση και επέστρεψε την άδεια λειτουργίας, κάτι που θα τού έδινε το δικαίωμα της αφαίρεσης άδειας, αλλά όπως είπε μεσολάβησε η έξοδός του από την κυβέρνηση και συνάντησε την μανιώδη αντίδραση της εταιρείας και εργαζομένων. 

Νέες αιχμές κατά Παυλόπουλου

Θέση πήρε ο κ. Λαφαζάνης και για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, αφήνοντας εκ νέου αιχμές κατά του Προκόπη Παυλόπουλου.

«Δεν ήθελα τον κ. Αβραμόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δεν διαφώνησα προσωπικά αλλά πολιτικά γιατί προέρχεται από έναν χώρο που έχουμε χαώδεις διαφορές. Όπως επίσης εξέφρασα τη διαφωνία μου με τον κ. Παυλόπουλο. Εγώ είχα πει να προτείνουμε έναν ΠτΔ ο οποίος θα έχει προοδευτικά χαρακτηριστικά».

«Ο κ. Παυλόπουλος το τελευταίο διάστημα συμπεριφέρθηκε ως κυβερνητικός ακόλουθος. Ερμηνεύει και εφαρμόζει το Σύνταγμα με βάση τις κυβερνητικές προσταγές. Όταν έχουμε μία κρίσιμη κατάσταση, ο Ελληνικός λαός θα πρέπει να ενημερώνεται» είπε. 


σχετικα αρθρα