Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος

Σε εντελώς διαφορετικούς τόνους από τις εν πολλοίς αυθόρμητες συνεντεύξεις του ήταν το χθεσινό τηλεοπτικό μήνυμα του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. Πολύ πιο στιβαρός, με θετικό μήνυμα αλλά και με το γάντι για τα debate να πετάγεται προς την πλευρά Τσίπρα, τα όσα είπε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ακόμη και ο ρυθμός του λόγου θύμισαν σε πολλούς... Κώστα Καραμανλή!

Και αυτό δεν οφείλεται μόνον στην κεντρώα στροφή που επιδιώκει, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την Προεδρία, ο κ. Μεϊμαράκης. Ούτε βέβαια στα χρόνια που διήνυσε στο πλάι του πρώην Πρωθυπουργού και μακροβιότερου Προέδρου του κόμματος. Οφείλεται και στο γεγονός ότι πολλοί εκ των συνεργατών του νυν Προέδρου ήταν στο πλάι και του Κώστα Καραμανλή. Κι αυτό δεν αφορά μόνον στον Νίκο Καραχάλιο αλλά, μάλλον, στον Ανδρέα Αθανασίου, λογογράφο του Καραμανλή που, επί Σαμαρά, παρέμεινε απλώς στο γραφείο τύπου του κόμματος και, πλέον, μοιάζει να έχει κυριολεκτικά τον πρώτο... λόγο.

Τα δείγματα είναι πολλά, ακόμη και το πρώτο πρόσωπο που υιοθέτησε ο κ. Μεϊμαράκης, και μάλλον αξίζει μία σύγκριση, έστω κι αν οι εποχές και οι άνθρωποι απέχουν.

Πώς ολοκλήρωσε το χθεσινό τηλεοτπικό του μήνυμα ο κ. Μεϊμαράκης; Ως εξής:

«Τούτη την ώρα στέκομαι εδώ, μπροστά σας, έχοντας πλήρη συναίσθηση της ευθύνης μου.

Και το απέδειξα αυτό, στην πράξη. Όχι με λόγια, με έργα, με δύσκολες αποφάσεις.

Είμαι εδώ γιατί, πέρα και πάνω απ’ την πολιτική, βάζω τη χώρα μου, την Πατρίδα μου, την Ελλάδα. Είμαι εδώ για να αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις για να ξεκινήσουμε μαζί, να προχωρήσουμε μπροστά, με σχέσεις, όμως, ειλικρίνειας και εμπιστοσύνης.

Απευθύνομαι σε όλες τις Ελληνίδες και σε όλους τους Έλληνες. Ελάτε μαζί μας.

Όλοι μαζί να γίνουμε η δύναμη που θα μετατρέψει τα σημερινά αδιέξοδα σε μεγάλες ευκαιρίες.

Το χρωστάμε αυτό σε όλους τους Έλληνες.

Πάνω απ’ όλα το χρωστάμε στις νέες και στους νέους μας.

Γι’ αυτό ξεκινάμε μια νέα πορεία.

Για την Ελλάδα της Ευρώπης.

Για την Ελλάδα της δημιουργίας, την Ελλάδα της ανάπτυξης, την Ελλάδα της δικαιοσύνης και της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Όλοι μαζί μπορούμε να πάμε την Ελλάδα μπροστά».

Πώς ολοκλήρωσε, ενδεικτικά, την τελευταία προεκλογική του ομιλία, το 2007, ο Κώστας Καραμανλής; Ιδού:

«Είναι η ώρα που αποφασίζετε για βαθιές αλλαγές απέναντι στην παραλυσία και στο τέλμα, έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην ωριμότητα των πολιτών που στο συγκεκριμένο αυτό σταυροδρόμι για τη χώρα θα κάνουν θετική επιλογή για να πάει η Ελλάδα μπροστά. Πάμε μαζί Ελληνίδες, Έλληνες. Πάμε μαζί δυνατή και περήφανη νέα γενιά, για την Ελλάδα που θέλουμε και μπορούμε».

Το βράδυ δε που κέρδισε την δεύτερη πρωθυπουργική του θητεία, ο κ. Καραμανλής σημείωνε μεταξύ άλλων: «Τα προβλήματα δεν έχουν χρώμα, το μέλλον ανήκει σε όλους χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς. Με διάλογο, που θα επιδιώκει τη συναίνεση, πιστεύω και ελπίζω στο αυριανό κοινοβούλιο όλες οι πολιτικές δυνάμεις να συμβάλουν ώστε να πάει η Ελλάδα μπροστά».

Περισσότερα, προσεχώς...