Τη στρατηγική των υψηλών τόνων απέναντι Ευάγγελο Μεϊμαράκη εγκαινίασε κατά τη δευτερολογία του στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας. Στόχος, όπως είχε γράψει το newpost, είναι να αποδομηθεί το ισχυρό «χαρτί» της ΝΔ προς τις κάλπες και σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε μία σειρά ερωτημάτων ως προς τα νομοθετήματα που έφερε η απερχόμενη κυβέρνηση τους τελευταίους επτά μήνες.

Ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση προς τον πρόεδρο της ΝΔ αποκλείοντας ταυτόχρονα κάθε ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας. Ο απερχόμενος πρωθυπουργός σημείωσε πως «δεν είμαστε το ίδιο με το κόμμα του κ. Μεϊμαράκη και για αυτό μας φαίνεται αδιανόητο να μας καλεί να συγκυβερνήσουμε. Η ΝΔ ανεξάρτητα από το ποιος είναι στην ηγεσία, δεν μπορεί να εκφράζει το καινούργιο», και συνέχισε:

Δεν μπορεί να εκφράσει το καινούργιο ένας άνθρωπος που στα νιάτα του ήταν αρχηγός των «κενταύρων» της πολιτικής ζωής. Είναι ο στυλοβάτης του παλαιού συστήματος, έθρεψε και γιγάντωσε τη διαπλοκή, ταυτίστηκε με κάθε είδους σκάνδαλα, στήριξε διαχρονικά τον ποιο ακραίο αυταρχισμό».

«Μας λέει ο κ. Μεϊμαράκης ότι γυρίσαμε τον χρόνο πίσω τους τελευταίους μήνες» επεσήμανε ο κ. Τσίπρας και έθεσε μία σειρά ερωτημάτων σχετικά με τα νομοθετήματα που πέρασε ο ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο επτάμηνο:

Τι θα κάνει άραγε; Θα πάρει πίσω τις 100 δόσεις; Θα κλείσει ξανά την ΕΡΤ; 

«Αυτό το κόμμα, το πιο παλιό από το παλιό, με το γνωστό ρεβανσισμό, είναι και το μεγαλύτερο πολιτικό εμπόδιο και για την μικρότερη μεταρρύθμιση, πόσο μάλλον για τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις» είπε κλιμακώνοντας την επίθεσή του. 

«Είμαστε περήφανοι που απευθυνόμαστε στον ελληνικό λαό. Που δώσαμε την ευκαιρία να εκφραστεί το “γαμώτο” του ελληνικού λαού για όλα όσα πέρασε τα τελευταία χρόνια, στο δημοψήφισμα» επεσήμανε ο απερχόμενος πρωθυπουργός.

Όπως είπε, «μπορεί να αναγκαστήκαμε σε συμβιβασμό με την Ευρώπη, αλλά δεν θα συμβιβαστούμε με όσους οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση».

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «έχουμε χρέος να προστατέψουμε τη χώρα από αυτό», για να προσθέσει ότι τώρα το παλιό πολιτικό σύστημα σήμερα καμουφλάρεται, φορώντας την «προβιά» της ήρεμης δύναμης, του μεσαίου χώρου. Τόνισε ότι αν όμως επιστρέψει θα επιστρέψει με τους χειρότερους όρους για τον λαό και έδωσε το σύνθημα:

Να οργώσουμε την Ελλάδα, για να μην επιτρέψουμε στο παρελθόν να επιστρέψει.

Ο αγώνας τους και η αγωνία τους, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, είναι να μην έχει δυνατότητα το κόμμα να φτιάξει κυβέρνηση στην επόμενη Βουλή, χωρίς να χρειάζεται τα δεκανίκια των δυνάμεων του συστήματος. «Προσπαθούν να παραμυθιάσουν τους πολίτες με το "όλοι το ίδιο είναι"», αλλά «δεν είμαστε όλοι το ίδιο» τόνισε.

Αναφερόμενος στο θέμα των ψηφοδελτίων, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι σε αυτές τις εκλογές δεν υπάρχει σταυρός προτίμησης και ότι ως εκ τούτου η κατάρτιση της λίστας παίζει έναν καθοριστικό ρόλο και στην προτεραιότητα εκλογής των υποψηφίων. 

«Έχουμε μια ευκαιρία - δεν θα την επιλέγαμε αλλά μας δίνεται μετά το δυσάρεστο γεγονός της αποχώρησης από το κόμμα συντρόφων που είχαν εκλεγεί βουλευτές στις 25 Γενάρη - να έχουμε σε αυτές τις εκλογικές λίστες και κάποιους που θα έχουν περισσότερες πιθανότητες να εκλεγούν και κάποιοι που θα έχουν λιγότερες».

Οι δυνατότητες που έχουμε, είπε ο κ. Τσίπρας, είναι με μια μεγαλύτερη άνεση κυρίως στις τοπικές κοινωνίες να ψάξουμε να βρούμε τους ανθρώπους εκείνους που κατά γενική ομολογία και τεκμήριο των τοπικών κοινωνιών είναι αριστεροί, όχι γιατί έχουν κατ' ανάγκη μια σφραγίδα αριστερή αλλά γιατί είναι αριστεροί σε επίπεδο ηθικής, εντιμότητας, αξιοσύνης, ικανότητας. Έχουμε, σημείωσε, και τη δυνατότητα να βρούμε και τους ανθρώπους εκείνους που δεν συμμετέχουν στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά θέλουν να συμβάλουν στην προσπάθεια.

Διαβάστε αναλυτικά το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

Δείτε πως μετέδωσε την ομιλία του κ. Τσίπρα το newpost:

Live bloging*