«Υπήρξαν και λάθη τακτικής και λάθη εκτιμήσεων, αλλά υπήρξε ταυτόχρονα μια κατάθεση ψυχής και κατάθεση ειλικρίνειας, η οποία παρακολούθησε όλο αυτό το εγχείρημα και το παρακολουθεί και τώρα και με αυτήν την έννοια αυτή είναι η εγγύηση, δηλαδή η διάθεσή μας και η ειλικρίνεια με την οποία ερχόμαστε σε επαφή με τον κόσμο. Αναγνωρίζουμε επί της ουσίας και λάθη και προβλήματα και ταυτόχρονα εγγυόμαστε ότι είμαστε μια πολιτική δύναμη που μπορεί να κρατήσει ακόμη καλύτερα τώρα πια το τιμόνι της χώρας», δήλωσε ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης στη συνέντευξή του στο Mega. 

O κ. Βούτσης, επισήμανε ότι εκλογικοί στόχοι του ΣΥΡΙΖΑ είναι είτε η αυτοδυναμία είτε μια νέα συνεργασία με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, απέφυγε όμως να απαντήσει αν αποκλεί το ενδεχόμενο σύμπραξης και με άλλα κόμματα, επικρίνοντας μόνο τη Νέα Δημοκρατία. όταν δημοσιογράφος έκλεισε τη συζήτηση με το συμπέρασμα είναι ότι δεν πρέπει να αποκλειστούν ευρύτερες συνεργασίες για τον ΣΥΡΙΖΑ – πέραν των ΑΝΕΛ – ο κ. Βούτσης δεν αντέδρασε.

Βούτσης: Διάσπαση φίλων και συντρόφων»

Ο κ. Βούτσης αναφερόμενος στη «Λαϊκή Ενότητα» έκανε λόγο για «διάσπαση φίλων και συντρόφων», ωστόσο εκτίμησε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αυτό. 

Όπως είπε: «Το μεγαλύτερο πρόβλημά μας είναι να επανασυσπειρώσουμε το χώρο της νεολαίας, των φτωχοποιημένων νέων στρωμάτων, τους μεσαίους που υπέστησαν απομείωση εισοδημάτων ή αυτούς που έχουν μια αρνητική προσδοκία, από τον χώρο της αγροτιάς, τους συνταξιούχους», σημείωσε.

Ακόμη εξήγησε πως μετά την αποχώρηση στελεχών από το κόμμα υπήρξε μια μεταβατική φάση για τον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία έκλεισε, όπως είπε, το Σαββατοκύριακο με την πανελλαδική σύσκεψη.

«Όταν ένα τμήμα αποχωρεί από το κόμμα και μάλιστα πηγαίνει σε μια πολιτική αντιπαλότητα και ταυτόχρονα και λόγω των πολιτικών εξελίξεων και των θέσεων του κόμματος και της κυβέρνησης κάποιος κόσμος ψαχνόταν για μία φάση προς τα που θα πάμε, δεν ήταν παράλογο να υπάρξει αυτή η μεταβατική φάση μέχρι πράγματι χθες και προχθές να μαζευτεί, να εξηγηθεί μεταξύ του το στελεχιακό δυναμικό και από εδώ και πέρα να προχωρήσουμε με νικηφόρες προοπτικές».

Τόνισε ακόμη ότι η κυβέρνηση Τσίπρα έκανε ό,τι μπορεί για να τιμήσει το "όχι" του δημοψηφίσματος, ωστόσο υπήρξαν "υπέρτερες δυνάμεις", σημειώνοντας "το σχέδιο Grexit μαζί με το Ταμείο που ανακάλυψε τελευταία στιγμή ο Σόιμπλε για να δυσχερανθεί η τελευταία φάση της διαπραγμάτευσης".

Όσον αφορά τον Αλέξη Μητρόπουλο εξήγησε πως δεν γνωρίζει αν θα είναι το όνομά του στις λίστες του κόμματος και δεν δίστασε να εκφράσει την ενόχλησή του για τη στάση που κράτησε του τελευταίους επτά μήνες τονίζοντας:  «Έχουμε ενοχληθεί όλοι εξαιρετικά από το ότι ο Αλέξης επί επτά μήνες καθημερινά με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο αποστασιοποιούνταν μέσα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης από οποιαδήποτε τακτική ή πολιτική κίνησης αυτής της κυβέρνησης». 

Ακόμη διευκρίνισε πώς «σήμερα θα ξεκαθαρίσει απολύτως αυτό το τοπίο ποιοι μένουν και ποιοι επιλέγουν ένα διαφορετικό κόμμα» και συμπλήρωσε: «Τώρα φαίνεται πόσο αξιοπρεπής και ειλικρινής ήταν και η στάση που πήραμε στις 19 Αυγούστου. Εμείς θέλαμε ο ο λαός να κρίνει όλους κόμματα και πρόσωπα». Και συμπλήρωσε: «Δεν είμαστε της αντίληψης: ότι όσο αραιώνουν τα ραπανάκια τόσο φουντώνουν». 

Μάλιστα τόνισε πως «το δίδαγμα είναι «τέρμα από την αριστερά το σταριλίκι»» και είπε «Oι προσωπικές στρατηγικές και φιλοδοξίες μέσα σε ένα κόμμα και σε ένα χώρο της συλλογικότητας, της αλληλεγγύης, της κινηματικής αντίληψης, της ανιδιοτέλειας δεν κάνουν καθόλου καλό και έρχεται η στιγμή που συνειδητοποιείς ότι έχεις περισσότερους προέδρους ή εν δυνάμει προέδρους ή κατά φαντασίαν προέδρους μέσα σε έναν χώρο απ΄αυτούς που μπορείς να συντηρήσεις ως χώρος. Αυτά είναι διδάγματα που ιδιαίτερα για τον χώρο της Αριστεράς είναι επώδυνα».