Στην εξασθένηση της δημοφιλίας του Αλέξη Τσίπρα αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις, αναφέρεται ο γερμανικός τύπος εν όψει των εκλογών της 20ης Οκτωβρίου. 

«Ο Τσίπρας πρέπει να αγωνιά για την επανεκλογή», σχολιάζει η Frankfurter Rundschau και σημειώνει:

Ο Έλληνας πρωθυπουργός παραιτήθηκε ώστε να αποσπάσει ακολούθως περισσότερες ψήφους. Θα έχει όμως επιτυχία το σχέδιό του; Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πλέον μόλις ένα ισχνό προβάδισμα.

«Ελάχιστα μπροστά ο Τσίπρας – Οι Συντηρητικοί ανακάμπτουν», γράφει η ιστοσελίδα της Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Όπως επισημαίνει, «τρεις εβδομάδες πριν από τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα έξι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται ελαφρώς. Ωστόσο, οι συντηρητικοί της Νέας Δημοκρατίας υπό τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη τον ακολουθούν κατά πόδας. Και το κομματικό σύστημα κατακερματίζεται ολοένα περισσότερο».

«Ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας πρέπει μάλλον να σχηματίσει συνασπισμό με τους αντιπάλους του προκειμένου να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις», παρατηρεί η Die Welt, εκτιμώντας ότι η υλοποίησή τους βρίσκεται σε κίνδυνο.

Όπως επισημαίνει, «γίνεται ολοένα πιθανότερο ότι ακόμη και σε περίπτωση νίκης (σ.σ. του Τσίπρα) θα πρέπει να σχηματίσει συνασπισμό ενδεχομένως και με τρία ακόμη κόμματα. Και το να θέσει αυτά υπό έλεγχο ενδέχεται να αποδειχθεί ιδιαίτερα δύσκολο».

Η εφημερίδα του Βερολίνου αναφέρεται στον κίνδυνο να μείνει εκτός κοινοβουλίου ο μέχρι πρότινος κυβερνητικός εταίρος του ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα των ΑΝΕΛ.

Όπως γράφει, «είναι σχεδόν σίγουρο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα σχηματίσει συνασπισμό με την αποσχισθείσα Λαϊκή Ενότητα». Ως εκ τούτου, συμπεραίνει η εφημερίδα, ο ΣΥΡΙΖΑ «θα ήταν αναγκασμένος» να στραφεί στο ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και το Ποτάμι.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε πρόβλημα, διότι «ο Τσίπρας κατηγόρησε αυτά τα κόμματα για διαφθορά, ότι εκπροσωπούν επιχειρηματικά συμφέροντα και ότι ενσαρκώνουν το παλιό πολιτικό σύστημα», γράφει η Die Welt.