Συνεδρίασε για πρώτη φορά η Διακομματική Επιτροπή για τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου, υπό την προεδρία του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Αντώνη Μανιτάκη, με τα ζητήματα του τηλεοπτικού χρόνου, αλλα και των εκλογικών δαπανών να κυριαρχούν.

Αντιδράσεις υπήρξαν για τον δωρεάν τηλεοπτικό χρόνο που διατίθεται στα κόμματα από τα ιδιωτικά κανάλια, με τον Πάνο Σκουρλέτη από τον ΣΥΡΙΖΑ να αφήνει αιχμές  για ΝΔ και Ποτάμι. «Μου έκανε εντύπωση γιατί η Ν.Δ. και το ΠΟΤΑΜΙ θέλουν να αποτιμήσουν αυτόν τον δωρεάν χρόνο σε ένα συγκεκριμένο ποσό εκατομμυρίων ευρώ. Ειλικρινά, ιδιαίτερα σ΄ αυτή την συγκυρία, όπου διεξάγεται μια συζήτηση, όπως γνωρίζετε, για να αποκατασταθεί το πλαίσιο λειτουργίας των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών, το να ακούγονται τέτοιες φωνές μάλλον εξυπηρετούν άλλου είδους σκοπιμότητες» τόνισε ο πρώην Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης και Δημήτρης Δαρειώτης υποστήριξαν ότι οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί οφείλουν να παραχωρήσουν δωρεάν χρόνο στα κόμματα, άποψη με την οποία διαφώνησαν οι εκπρόσωποι από τη ΝΔ (Επαμεινώνδας Λεκέας, Σοφία Βούλτεψη) και το Ποτάμι (Ευστράτιος Μούγερ, Αθανάσιος Παπαϊωάννου), με αποτέλεσμα να υπάρξει αντιδικία μεταξύ των δύο πλευρών.

Από την πλευρά του το ΚΚΕ διαφώνησε με την αρχική πρόταση του υπουργείου, να κατανεμηθεί ο τηλεοπτικός χρόνος στα κόμματα με βάση το 60% της κοινοβουλευτικής τους δύναμης (όπου συμπεριλαμβάνεται το μπόνους των 50 εδρών) και το 40% της εκλογικής τους δύναμης. «Αυτή η πρόταση θα οδηγούσε τα υπόλοιπα κόμματα να παίρνουν τηλεοπτικό χρόνο κάτω απ’ το εκλογικό τους ποσοστό, τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ και το νεοσύστατο κόμμα της «Λαϊκής Ενότητας» θα ευνοούνταν, παίρνοντας αθροιστικά το εκλογικό ποσοστό του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ. Το ΚΚΕ τόνισε ότι, σε κάθε περίπτωση, ο τηλεοπτικός χρόνος πρέπει να προσεγγίζει το εκλογικό ποσοστό κάθε κόμματος, χωρίς ταυτόχρονα ν’ αποκλείεται κανένα κόμμα απ’ την κατανομή» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Περισσός.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Αντώνης Μανιτάκης, στη συνεδρίαση στο ΥΠΕΣ, παρουσίασε σχετικό σχέδιο υπουργικής απόφασης, επί του οποίου οι εκπρόσωποι των κομμάτων κατέθεσαν παρατηρήσεις και εντάσεις. Ο κ. Μανιτάκης ανέφερε ότι αυτές θα ληφθούν υπόψη στη διαμόρφωση του τελικού κειμένου που αναμένεται να παρουσιαστεί απόψε ή το αργότερο αύριο Τρίτη.

Συζητήθηκε, ακόμη, το ενδεχόμενο διεξαγωγής ντιμπέιτ και συμφωνήθηκε για το θέμα να συνεννοηθούν μεταξύ τους τα Γραφεία Τύπου των κομμάτων. Τέθηκαν, επίσης, και ζητήματα που σχετίζονται τις εκλογικές δαπάνες και τον έλεγχο κεφαλαίων των τραπεζών, τα οποία θα εξεταστούν διεξοδικότερα στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής.

Οι δηλώσεις Μανιτάκη

«Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής με κύριο αντικείμενο την κατανομή του τηλεοπτικού χρόνου στα κόμματα. Παρουσιάστηκε ένα σχέδιο υπουργικής απόφασης με τα κριτήρια που εισηγήθηκε το Υπουργείο για την κατανομή αυτού του χρόνου. Η συζήτηση ήταν αρκετά διεξοδική. Είχε και έναν χαρακτήρα φυσικά μίας πολιτικής αντιδικίας» ανέφερε, νωρίτερα ο κ. Μανιτάκης, μετά τη συνεδρίαση.

«Πιστεύω ότι καταλήξαμε σε κριτήρια που είναι κοινά αποδεκτά. Ακούσαμε με προσοχή τις παρατηρήσεις των κομμάτων. Κάποιες ενστάσεις που υποβλήθηκαν θα τις επανεξετάσουμε και πιστεύω ότι η απόφαση αυτή θα βγει σήμερα ή το αργότερο αύριο» είπε ακόμη και πρόσθεσε:

Τέθηκαν και διάφορα άλλα ζητήματα, αρκετά επείγοντα και σημαντικά. Ζητήματα που προκύπτουν από τον έλεγχο κεφαλαίου που έχει υποβληθεί μέσω των τραπεζών κι άλλα ζητήματα που αφορούν στις εκλογικές δαπάνες. Κι αυτά θα τα αντιμετωπίσουμε και θα συγκληθεί εκ νέου η Διακομματική Επιτροπή για να αποφασίσει. Είμαστε σε συνεχή επαφή με τα κόμματα. Θα λάβουμε τις παρατηρήσεις τους και εγγράφως και θα κάνουμε όλες τις αναγκαίες προσθήκες που χρειάζονται.     

Στη Διακομματική Επιτροπή συμμετέχουν, επίσης, εκπρόσωποι από τη Χρυσή Αυγή (Ηλίας Κασιδιάρης, Ηλίας Παναγιώταρος), το ΚΚΕ (Γιάννης Γκιόκας, Βασίλης Δημόπουλος), τους Ανεξάρτητους Έλληνες (Αθανάσιος Μπέλτσιος, Αικατερίνη Πουλάκη), το ΠΑΣΟΚ (Νίκος Σαλαγιάννης, Παρασκευή Ζαγορίτη) και από τη Λαϊκή Ενότητα (Δημήτρης Κοντός, Θέμης Γρηγοριάδης).