Μόνο την τήρηση του νέου προγράμματος «βλέπουν» Βρυξέλλες και Βερολίνο, παρά τις πολιτικές εξελίξεις που θα φέρουν οι εκλογές, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς την Αθήνα.

Οι εταίροι συνεχίζουν το «πρέσινγκ» προς την Ελλάδα για την εφαρμογή της συμφωνίας, τόσο μέσω της υπηρεσιακής κυβέρνησης, όσο και της νέας που θα προκύψει από τις κάλπες της 20ης Σεπτεμβρίου.

Η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, αναφερόμενη στο τρίτο πρόγραμμα βοήθειας και τις επικείμενες εκλογές.

«Έχουμε στο μεταξύ ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα, ένα τρίτο πρόγραμμα. Έχουμε εκταμιεύσει την πρώτη δόση αυτού του προγράμματος. Θα υπάρξουν νέες εκλογές στην Ελλάδα και θεωρώ ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της» ανέφερε η κυρία Μέρκελ, στην εναρκτήρια τοποθέτησή της, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς εξέφρασε την ικανοποίηση της Επιτροπής για τη συνέχιση των βασικών χαρτοφυλακίων από την υπηρεσιακή κυβέρνηση της Ελλάδας. «Το βλέπουμε ως καλό σημάδι για την εφαρμογή του προγράμματος που συμφωνήσαμε», δήλωσε ο κ. Σχοινάς και πρόσθεσε ότι η πλήρης και ευρεία στήριξη του προγράμματος, και η έγκαιρη υλοποίησή του είναι αναγκαία για την επιτυχία του.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, απέστειλε επιστολή προς την υπηρεσιακή πρωθυπουργό, Βασιλική Θάνου, ζητώντας πλήρη εφαρμογή του προγράμματος.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν, Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος τόνισε πως η υπηρεσιακή κυβέρνηση θα πρέπει να κρατήσει την Ελλάδα στην τροχιά των μεταρρυθμίσεων, ενώ την ίδια μέρα, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ είχε χαρακτηρίσει ως καθήκον της υπηρεσιακής κυβέρνησης την εφαρμογή της συμφωνίας.