Την εκτίμηση ότι δεν θα εκλεγεί το πρώτο κόμμα με αυτοδυναμία διατύπωσε ο πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρχει κυβέρνηση που θα εκφράζει το 50% του λαού, ενώ δεν απέκλεισε τη συμμετοχή του σε κυβερνητικό σχήμα, στη βάση μίας προγραμματικής συμφωνίας.

Μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM» ο κ. Θεοδωράκης ανέφερε ότι «δεν μπορούμε να πάμε σε κυβερνήσεις μειοψηφικές στον λαό. Και νομίζω ότι αυτό το θέλει και ο ελληνικός λαός. Θέλουμε μια περίοδο σταθερότητας, μια περίοδο σιγουριάς, μια περίοδο ότι όλοι δουλεύουμε, δεν είναι οι μισοί στο δρόμο και "πετροβολούν" τους άλλους μισούς».

«Θα πρέπει να μοιραστούμε την ευθύνη να μοιραστούμε το κόστος και να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε μια μεγάλη κυβέρνηση συνεργασίας, με συγκολλητική ουσία ένα πρόγραμμα. Όχι, με συγκολλητική ουσία τις καρέκλες. Ένα πρόγραμμα, ένα κυβερνητικό πρόγραμμα, που θα πρέπει να είναι μπροστά μας και που θα έχουμε συμφωνήσει, αφού και ο ελληνικός λαός έχει αποφασίσει, ότι θα εκτελεστεί» σημείωσε.

Ταυτόχρονα εξέφρασε την εκτίμηση πως δεν υπάρχει καμία πιθανότητα για επίτευξη αυτοδυναμίας, και υποστήριξε πως ο στόχος που έχει θέσει ο Αλέξης Τσίπρας είναι εκτός πραγματικότητας.

Μάλιστα, ο ίδιος δεν θα επιθυμούσε «με κανένα τρόπο να γυρίσουμε στις εποχές της αυτοδυναμίας, ούτε με το ΣΥΡΙΖΑ και πολύ βέβαια περισσότερο και με τη ΝΔ που έχει δείξει δείγματα, πολύ αρνητικά».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού διευκρίνισε ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα είναι πολλά, αλλά «δεν έπεσαν από τον ουρανό» και ότι «μπορεί να εντάθηκαν επί των ημερών του Τσίπρα», αλλά είναι «δημιούργημα και της προηγούμενης κυβέρνησης και της κυβέρνησης Σαμαρά και των κυβερνήσεων συνεργασίας που φέραν τα προηγούμενα μνημόνια».

Υπογράμμισε ότι «η μνήμη του κόσμου δεν πρέπει να είναι ούτε μόνο στα παλιά, ούτε μόνο στα τωρινά, πρέπει να έχει μια ακτίνα, να σκεφτούμε τη ζωή μας τα πέντε τελευταία χρόνια».

Σε ερώτηση για το ποια κόμματα είναι εκείνα με τα οποία μπορεί να συνεργαστεί σε κυβερνητικό επίπεδο το Ποτάμι, ο κ. Θεοδωράκης απάντησε πως «το πρώτο κόμμα, δυστυχώς για μας, έχει ένα τεράστιο προβάδισμα. Του χαρίζει ο νομοθέτης το ένα έκτο του κοινοβουλίου. Είναι φοβερό, είναι 50 έδρες. Άρα, δυστυχώς έχουμε μόνο μια λύση: ή συνεργάζεσαι με το πρώτο κόμμα, ή ξαναπάς σε εκλογές».