Ένταση επικράτησε στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, όταν απολυμένοι συμβασιούχοι της Βουλής. 

Οι συμβασιούχοι διάκοψαν την ομιλία της κ. Κωνσταντοπούλου και τής επιτέθηκαν φραστικά, κατηγορώντας την για τις απολύσεις των εν λόγω  εργαζομένων από τη Βουλή

Ακολούθησε ο εξής διάλογος:

ΣυμβασιούχοςΓιατί απολύετε τους συμβασιούχους της Βουλής;

Κωνσταντοπούλου: Θα δώσω σε όλους το λόγο και σε αυτούς που θέλετε να προβοκάρετε. Κ. Κουλούρη μη κρύβεστε!

Συμβασιούχος: Δεν κρύβομαι! Δεν κάνετε διάλογο μαζί μας εδώ και μήνες! Δεν μπορείτε να μας συμπεριφέρεστε  με αυτό τον τρόπο

ΚωνσταντοπούλουΘέλετε να δημιουργήσετε ένα ευχάριστο συμβάν σε αυτό που δημιουργείτε στη διαδικασία της προβοκάτσιας όλους αυτούς τους μήνες!

ΣυμβασιούχοςΠοια είναι αυτή η κυρία που έχετε διορίσει και μας λέει να φύγουμε από τα γραφεία μας;

Στη συνέχεια, ο Γιώργος Γαβαλάς, απευθυνόμενος προς την ΠτΒ ανέφερε ότι «εδώ και 2 μήνες είμαι απλήρωτος και άνεργος. Γιατί μας αφήνετε στο δρόμο είναι 70 που θα μείνουν στο δρόμο;

«Σας ευχαριστώ για την ερώτηση όχι για την απόπειρα προβοκάτσιας» απάντησε η κυρία Κωνσταντοπούλου.

Άλλη συμβασιούχος, που πήρε τον λόγο, διάβαζοντας ένα άρθρο το οποίο λέει ότι προέρχεται από μπλογκ φίλων της, είπε ότι «αυτά τα κομματόσκυλα που διόριζαν συνέχεια μας έφεραν σε αυτό το χάλι! Να μείνουν άνεργοι για να δουν τη γλύκα! Κ. Κωνσταντοπούλου υιιοθετείτε τέτοιες μισαλλόδοξες απόψεις; Τεράστιες απογοήτευση για μένα προσωπικά περίμενα τελείως διαφορετικά πράγματα από σας! Έστω και αν κάνετε αυτό το λάθος πρέπει να βρείτε τρόπο να το αποκαταστήσετε! Άνθρωποι μένουν στο δρόμο, σπίτια χωρίς ρεύμα και φαγητό! Πιστεύετε ότι λέω ψέματα; Δεν σας λέω ψέματα!».

«Θέλετε να ακούσετε την απάντηση;» ανέφερε η κυρία Κωνσταντοπούλου και συνέχισε:

Θα προσπαθήσω να μην αδικήσω κανένα ούτε τη πραγαμτικότητα. Αυτή είναι πολλοστή επίθεση που δέχομαι που επιχειρεί να πλήξει έναν άνθρωπο. Χυδαία εκφώνηση μιας κυρίας που είπε ότι στην ΕΡΤ φωνάζατε βοήθεια, αντιπαρέρχομαι ότι την έχω υπερασπιστεί και λέω ότι στην ΕΡΤ όταν φώναξα βοήθεια είχε δοθεί εντολή από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, εισβολή στο δημόσιο χώρο κα όταν φώναξα βοήθεια με συνέθλιβαν στη πόρτα πάνω από 50 αστυνομικοί! Η κυρία Κουλούρη έχει ειδική σχέση με πρόσωπα και ιδρύματα, δεν θα εμφανίζονται αυτοί που έχουν απομυζήσει ωφέλειες

Όταν ανέλαβα ΠτΒ δεν μου είπε κανείς και με πολύ μεγάλο κόπο επιχέιρησα να χαρτογραφήσω το προσωπικό της Βουλής. Η Βουλή δείχνει να έχει και αυτό δεν είανι σίγουρο, γιατί μέχρι και τη τελετυταία στιγμή ανακαλύπτω συμβάσεις που δεν υπάρχουν πουθενά. Όταν άρχισα να προσπαθώ να αποκρυπτογραφήσω τι γίνεται με τη Βουλή και μετά την ανάλυψη των καθηκόντων νέου Γ.Γ. ανακάλυψα ότι υπάρχουν άνθρωποι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου που ανανεώνονταν επί χρόνια. Με απασχόλησαν δύο πράγματα. Το πρώτο, γιατί η Βουλή των 1300 υπαλλήλων δεν μπορόυσε να καλύπτει ανάγκες της και είχε έκτακτες συμβάσεις και από την άλλη αν οι άνθρωποι αυτοί είχαν παραγματική εργασία γιατί να βρίσκονται καθεστώς εικονικής σύμβασης ορισμένου χρόνου και γιατί να βρίσκονται σε ομηρία και τους έφερνε στην ανάγκη του κάθε προέδρου.

Η Πρόεδρος της Βουλής πρόσθεσε ότι «τα συμπεράσματα είναι οδυνηρά και καθόλου τιμητικά. Η Βουλή έχει χρησιμοποιηθεί ως πεδίο εξυπηρετήσεων και σύναψης συμβάσεων και πελατειακών σχέσεων. Υπάρχουν δεκάδες υπάλληλοι που προσλήφθηκαν ως υπάλληλοι του καναλιού και μεταφέρθηκαν σε άλλες υπηρεσίες και υπάρχουν ακόμα δημοσιογράφοι που δεν απασχολούνται αποκλειστικά από το κανάλι της Βουλής και χρησιμοποιώντας τη γνώση τους από το κανάλι δίνανε θέματα σε ιδιωτικά Μέσα με το αζημίωτο. Το αντίστοιχο συνέβαινε με το Γραφείο Τύπου που επίσης χρησιμοποιήθηκε ως πεδίο ρουσφετολογικών τοποθετήσεων. Εκεί που υπήρχαν πολυμελής ομάδες εργαζομένων προσλαμβάνονταν συμβασιούχοι ορισμένου χρόνοι και πολλές φορές τους συμβασιούχους αυτούς εκμεταλλεύονταν άλλοι για την εργασία που δεν παρείχαν. Είχα την ατυχία να θελήσω να είμαι συνεπής με αυτά που είχα και έχω πρεσβεύσει στη ζωή μου και αυτό είναι ότι αυτό που καλύπτονται πάγιες ανάγκες δεν μπορεί να ονομάζεται σύμβαση ορισμένου χρόνου εκεί που δεν καλύπτεται πρέπει να διερευνηθεί αν οι εργαζόμενοι κάνουν τη δουλειά τους. Και δυστυχώς υπάρχουν στη Βουλή πολλοί άνθρωποι φαντάσματα».

Και συμπλήρωσε:

Αυτά όλα ήταν ένα παρα πολύ δύσκολο πεδίο σε συνδυασμό ότι υπάρχουν στη Βουλή άνθρωποι πολύ σκληρά εργαζόμενοι. Ήταν πολλά εκείνα που έπρεπε να προσεχτούν. Επέλεξα να υπερασπιστώ τοςυ υπαλλήλους της Βουλής και αυτό το πληρώνω, επέλεξα να πω ότι θα μπει τέλος στο όργιο συμβάσεων ορισμένου χρόνου και ότι θα εξομαληνθεί ο τρόπος λειτουργίας. Παρά την προσπάθειά μου, κάθε φορά έγινε συγκεκριμένη επίθεση εναντίον μου. Κάθε φορά που ξεκινούσα κάτι να τακτοποιώ, εμφανίστηκε ένα νέο κρούσμα.

Μια νεαρή κοπέλα είχα τη πεποίθηση πως είναι φωτογράφος της Βουλής. Ανακάλυψα ότι δεν είχε σύμβαση 1,5 μήνα από τότε που ανέλαβα. Ερχόταν κανονικά και φωτογράφιζε. Είχα αναφερθεί στη κοπέλα αυτή ως παράδειγμα ανθρώπου που με χαμηλή ανταμοιβή παρείχε εργασία. Για τη κοπέλα αυτή έκανα αυτά που έπρεπε. Την ημέρα κατά την οποία συνήφθη η σύμβαση που θα πληρωνόταν, έγινε επίθεση ότι την απέλυσα.

Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και διαδικασίες. Όποτε επιχείρησα να δορμολογήσω διαδικασίες υπέστην επίθεση, ίδια επίθεση με την νεαρή φωτογράφο, υπέστην με την υπόθεση των πέντε εργατών. Υπήρξε και η θεατρική παράσταση έξω από την επιτροπή. Λάβαμε ομόφωνη θέση να διερευνηθεί ποιοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, να καταγραφεί και τι κάνουν οι άλλοι.

Η κυρία Κωνσταντοπούλου κατέληξε λέγοντας ότι «για να είμαι απολύτως δίκαιη, υπάρχουν άνθρωποι που πρέπει να αντμετωπιστούν με δίκαιο τρόπο και να γίνει με θεσμική διαδικασία. Και δυστυχώς παρά το ότι το έβαλα το θέμα στην Επιτροπή Κανονισμού στις 3 Αυγούστου και είχαμε αποφασίσει στην Επιτροπή ότι οι επόμενες ενέργειες ήταν η νόμιμη αντιμετώπιση του θέματος, γνωρίζετε ότι η Βουλή διαλύθηκε».