Στο Καλαί βρέθηκε σήμερα ο επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Δημήτρης Αβραμόπουλος στο πλαίσιο σειράς επισκέψεων για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης.

«Όλοι μας ξέρουμε ότι κανένα κράτος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνο του τη μεταναστευτική κρίση. Η λύση δεν μπορεί να είναι παρά μόνο ευρωπαϊκή» δήλωσε μεταξύ άλλων ο επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος με τη σημερινή επίσκεψή του στο Καλαί ξεκινάει ένα είδος περιοδείας. Επόμενοι σταθμοί αναμένεται να είναι η Ελλάδα, ειδικότερα η Κως, η Αυστρία και η Γερμανία.

Ο επίτροπος αναφέρθηκε στο πρόγραμμα των 2,3 δισ.

 ευρώ που ενέκρινε η Κομισιόν τον Αύγουστο για 23 χώρες μέλη αλλά και στην παροχή βοήθειας εκτάκτου ανάγκης αρκετών εκατομμυρίων, που ήδη εξετάσει η Κομισιόν. Τέτοιου είδους είναι και η βοήθεια που εδώ και καιρό ζητά η δήμαρχος του Καλαί, για την οικονομική ζημιά που εδώ και 15 χρόνια υφίσταται η πόλη της, αντιμετωπίζοντας μόνη της το πρόβλημα της συρροής μεταναστών. Υπολογίζει μάλιστα το ύψος της οικονομικής ζημιάς στα 50 εκατομμύρια.

Με την πρόσκληση του Δημήτρη Αβραμόπουλου και του αντιπροέδρου της Κομισιόν Φρανς Τίμερμαν στο Καλαί, σε έναν από τους εμβληματικούς τόπους της μεταναστευτικής κρίσης, η Γαλλία δείχνει τη θέλησή της να δραστηριοποιηθεί για το θέμα αλλά και να καθησυχάσει την τοπική αυτοδιοίκηση στις περιοχές που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα.

Οι δύο ευρωπαίοι αξιωματούχοι επισκέφθηκαν το βασικό κέντρο υποδοχής Ζυλ Φερί, το οποίο βρίσκεται λίγα μέτρα από τη λεγόμενη «ζούγκλα», όπου συνωστίζονται μερικές χιλιάδες άτομα – ήδη πολλοί κάνουν λόγο για 4.000 που θέλουν να περάσουν στη Μ. Βρετανία.

Ο κ. Αβραμόπουλος, από την πλευρά του, διαβεβαίωσε ότι η Κομισιόν εργάζεται για τη σύντομη ολοκλήρωση των νομοθετικών διατάξεων. Δύο εβδομάδες πριν από την έκτακτη υπουργική σύσκεψη για το μεταναστευτικό στις 14 Σεπτεμβρίου η Ευρώπη δίνει τουλάχιστον την εντύπωση ότι κινητοποιείται.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου ο Επίτροπος κατά την κοινή συνέντευξη τύπου, παρουσία του γάλλου Πρωθυπουργού Μανουέλ Βάλς, του Υπουργού Εσωτερικών Μπερνάρ Κουζνέβ και του κ. Τίμερμανς, ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής:

Ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης είναι η ελεύθερη κυκλοφορία των Ευρωπαίων πολιτών εντός της Ευρώπης.

Δεν συμφωνούμε, επομένως, μεπεριορισμούς της ελεύθερης κυκλοφορίας. Από την άλλη πλευρά όμως, ναι, πρέπει να προστατεύσουμε τα ευρωπαϊκά σύνορα και οι χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή πρέπει να βοηθηθούν. Εξάλλου, αυτό είναι και μια από τις κύριες αποστολές της Frontex.

Σε ότι αφορά την Ουγγαρία που αναφερθήκατε -θα επισκεφτώ και πάλι τη Βουδαπέστη σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα- η κατάσταση είναι διαφορετική από αυτή του Καλαί. Εάν κριθεί απαραίτητο θα δημιουργηθεί ένα hotspot εκεί, διότι και η Ουγγαρία είναι υπό πίεση, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία.

Η πολιτική μας για τη μετανάστευση είναι Ευρωπαϊκή. Και η απάντηση σε αυτή την πρόκληση δεν μπορεί να είναι παρά μόνο ευρωπαϊκή. Μέσα σε ένα πνεύμα αλληλεγγύης και υπευθυνότητας. Η αλληλεγγύη δεν είναι μόνο μια ηθική αξία, είναι επίσης και νομική υποχρέωση.

Όλες αυτές οι χώρες δεν είναι πλέον μόνες. Το μήνυμα λοιπόν που στέλνουμε σήμερα, με την  παρουσία μας εδώ, είναι ότι η Γαλλία δεν είναι η μόνη.