Η παρουσία των πρώην και των επίδοξων πρωθυπουργών στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης θεωρούνταν ανέκαθεν σταθμός για την προεκλογική στρατηγική των κομμάτων. Μετά την απαξία των τελευταίων ετών, στις δεύτερες εκλογές του 2015 Τσίπρας και Μεϊμαράκης επιστρέφουν στη μάχη της Θεσσαλονίκης για να κερδίσουν τον «πόλεμο» αυτών των εκλογών.

Μαρασμός στην Ελλάδα των μνημονίων

Η… πολύπαθη ΔΕΘ έχει ζήσει πολλά, καθώς αποτελούσε πάντοτε αφετηρία για τις προεκλογικές εξαγγελίες ή είχε άρωμα εκλογών, αναλόγως των πολιτικών περιστάσεων. Τα τελευταία χρόνια, η Έκθεση απαξιώθηκε και εξαιτίας της άρνηση αρχηγών να δώσουν την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, συμμετέχοντας σε ένα άτυπο ντιμπέιτ με τον πολιτικό τους αντίπαλο. 

Με τα χρόνια η αίγλη της έσβησε. Οι ηγετικές εμφανίσεις έδωσαν τη θέση τους σε μονολόγους, υπό μορφήν δηλώσεων, στους παραγωγικούς φορείς και σε στενά κομματικό ακροατήριο. 

Το 2004 ο Κώστας Καραμανλής κατήργησε το καθιερωμένο δείπνο για τις παραγωγικές τάξεις, ενώ το 2007, με τις μεγάλες πυρκαγιές στην Πελοπόννησο, καταργήθηκε και η τελετή των εγκαινίων το βράδυ της Παρασκευής. 

Στις αρχές Σεπτεβρίου 2009, οι βασικοί προεκλογικοί αντίπαλοι Κώστας Καραμανλής και Γιώργος Παπανδρέου επιδίδονται σε ομιλίες και συνεντεύξεις με έντονα προεκλογικό χαρακτήρα. Ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ εξαγγέλλει ένα πρόγραμμα περιορισμού των δαπανών, παγώματος των αυξήσεων και δίνει το στίγμα των δύσκολων χρόνων που ακολουθούν, ενώ παραδέχεται λάθη.

Αντιθέτως ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκστομίζει το αλησμόνητο «λεφτά υπάρχουν», κερδίζοντας την εύνοια του εκλογικού σώματος, που θα τον αναδείξει λίγες εβδομάδες αργότερα Πρωθυπουργό της χώρας με συντριπτική πλειοψηφία. 

Ακολούθησε ο Αντώνης Σαμαράς που κατήργησε την «κουβέντα» με τους δημοσιογράφους και περιορίστηκε σε κλειστές ομιλίες σε κομματικό ακροατήριο, περιγράφοντας συνοπτικά το πρόγραμμα της ΝΔ στο εκλογικό σώμα. 

Εκεί ανακοίνωσε και ο Αλέξης Τσίπρας το «Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης» που ήταν επίκεντρο της προεκλογικής ρητορείας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η αιτία διάσπασής του τον Αύγουστο του 2015. 

Δίνουν και πάλι σημασία στην ΔΕΘ

Σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση, η Δεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης φαίνεται ότι ανακτά έδαφος στη σημασία που δίνουν οι πολιτικοί αρχηγοί για να ξεδιπλώσουν τη στρατηγική τους. 

Τσίπρας και Μεϊμαράκης θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους στη συμπρωτεύουσα το πρώτο και το δεύτερο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου. 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, θα επισκεφθεί την 80η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης την Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου, ενώ το ίδιο απόγευμα θα μιλήσει σε εκδήλωση στο Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο, όπου θα παρουσιάσει το πρόγραμμα του κόμματος.

Υπό συζήτηση είναι η συνέντευξη Τύπου και ενδεχόμενη επίσκεψη του κ. Τσίπρα σε κάποιο γειτονικό νομό.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης θα επισκεφθεί την ΔΕΘ, το τελευταίο Σαββατοκύριακο (12-13 Σεπτεμβρίου). Το απόγευμα του Σαββάτου θα παρουσιάσει το πρόγραμμα της Ν.Δ. και την Κυριακή θα δώσει συνέντευξη Τύπου. 

Αλλά και οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί θα επισκεφθούν την ΔΕΘ την εβδομάδα που μεσολαβεί και οι ακριβείς ημερομηνίες θα γίνουν γνωστές τις επόμενες ημέρες.