Έμμεση αναφορά στην Ελλάδα έκανε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, ασκώντας κριτική στο δημοψήφισμα του Ιουλίου.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας σε συζήτηση με θέμα «Το μέλλον της Ευρωζώνης», στο πλαίσιο ενός γερμανο-ισπανικού επιχειρηματικού συνεδρίου στο Βερολίνο, δήλωσε:

Οι εμπειρίες των προηγούμενων μηνών έδειξαν ότι τα πράγματα δεν "διευκολύνονται" όταν ζητεί κανείς την έγκριση του λαού για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. 

Ο κ. Σόιμπλε σε άλλο σημείο εξήρε την Ισπανία, χαρακτηρίζοντάς την πρότυπο για την επιτυχία της μακροοικονομικής μεταρρυθμιστικής πολιτικής, η οποία οδήγησε τη Μαδρίτη και πάλι στον δρόμο της ανάπτυξης.

«Δεν ήταν ένας εύκολος δρόμος», τόνισε ο ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας και πρόσθεσε:

Όμως, όπως τώρα δείχνουν οι αριθμοί (…) ήταν ο σωστός δρόμος. Το πρόβλημα στην Ευρώπη είναι ότι αυτό είναι σχεδόν ασυνήθιστο. 

Στη συζήτηση συμμετείχε και ο ισπανός ΥΠΟΙΚ, Λουίς ντε Γκίντος, ο οποίος επεσήμανε ότι πρέπει να βελτιωθεί η οικονομική διακυβέρνηση και οι μηχανισμοί της στο εσωτερικό της ευρωζώνης. Αν πρόκειται να λειτουργήσει η νομισματική ένωση, θα πρέπει να βελτιωθούν τα μέσα δημοσιονομικού συντονισμού, πρόσθεσε ο ίδιος.

«Η πολιτική, δημοσιονομική και οικονομική ενσωμάτωση βρίσκεται στον σωστό δρόμο», σημείωσε ο Ισπανός υπουργός. «Ξεπεράσαμε την ύφεση, αλλά όχι την κρίση», υπογράμμισε ο ντε Γκίντος.

Στο συνέδριο πρόκειται να μιλήσουν αργότερα σήμερα η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι.