current views are: 4

1 Σεπτεμβρίου 2015
Δημοσίευση12:12

Προειδοποίηση των δανειστών: Οι εκλογές φέρνουν εμπόδια στο ελληνικό πρόγραμμα

Συνεχίζονται τα μηνύματα των δανειστών προς την Ελλάδα εν μέσω προεκλογικής περιόδου, προειδοποιώντας ότι οι κάλπες της 20ης Σεπτεμβρίου ίσως βάλουν εμπόδια στο νέο ελληνικό πρόγραμμα.

Δημοσίευση 12:12’
αρθρο-newpost

Συνεχίζονται τα μηνύματα των δανειστών προς την Ελλάδα εν μέσω προεκλογικής περιόδου, προειδοποιώντας ότι οι κάλπες της 20ης Σεπτεμβρίου ίσως βάλουν εμπόδια στο νέο ελληνικό πρόγραμμα.

Συνεχίζονται τα μηνύματα των δανειστών προς την Ελλάδα εν μέσω προεκλογικής περιόδου, προειδοποιώντας ότι οι κάλπες της 20ης Σεπτεμβρίου ίσως βάλουν εμπόδια στο νέο ελληνικό πρόγραμμα.

Ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τομέα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Πολ Τόμσεν δήλωσε ότι είναι πιθανή η καθυστέρηση της αξιολόγησης του Οκτωβρίου, λόγω των επερχόμενων εκλογών.

Ενημερώνοντας τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου για το ελληνικό πρόγραμμα,  εκτίμησε πως λόγω της κάλπης και του χρόνου που θα απαιτήσει ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης, η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από τον ESM είναι πιθανό να καθυστερήσει. Η καθυστέρηση της αξιολόγησης θα «πήγαινε» πίσω και την εκταμίευση του τελευταίου μέρους της πρώτης δόσης των 3 δισ. ευρώ, καθώς και τη συζήτηση για το ελληνικό χρέος.

Την ίδια ώρα ως ατελή χαρακτήρισε τη συμφωνία με την Ελλάδα ο Επίτροπος Οικονομίας της Ε.Ε., Πιερ Μοσκοβισί. Μιλώντας σε δημοσιογράφους είπε πως «η συμφωνία με την Ελλάδα είναι απαιτητική αλλά ατελής», ενώ πρόσθεσε πως ενδεχόμενο Grexit θα επέφερε ανθρωπιστική και συστημική καταστροφή στην Ευρώπη και την Ελλάδα.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας σε συζήτηση με θέμα «Το μέλλον της Ευρωζώνης», στο πλαίσιο ενός γερμανο-ισπανικού επιχειρηματικού συνεδρίου στο Βερολίνο έριξε «καρφί» προς την κυβέρνηση Τσίπρα, σχετικά με το δημοψήφισμα του Ιουλίου. «Οι εμπειρίες των προηγούμενων μηνών έδειξαν ότι τα πράγματα δεν “διευκολύνονται” όταν ζητεί κανείς την έγκριση του λαού για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» σχολίασε χαρακτηριστικά. 

Υπενθυμίζεται ότι η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, σε χθεσινή της συνέντευξη Τύπου, αναφερόμενη στο τρίτο πρόγραμμα και τις επικείμενες εκλογές, εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. «Έχουμε στο μεταξύ ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα, ένα τρίτο πρόγραμμα. Έχουμε εκταμιεύσει την πρώτη δόση αυτού του προγράμματος. Θα υπάρξουν νέες εκλογές στην Ελλάδα και θεωρώ ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της» ανέφερε.

 

 


σχετικα αρθρα