Την ανάγκη υλοποίησης μιας διττής πολιτικής, που να προστατεύει τους πρόσφυγες, αλλά και τις τοπικές κοινωνίες διατύπωσε ο αναπληρωτής υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής Ιωάννης Μουζάλας, προσθέτοντας ότι μέσα στην εβδομάδα θα γίνουν ενέργειες για να αποφορτιστούν τα νησιά.
 
Ο κ. Μουζάλας υπογράμμισε:
 
Αν δεν το κάνεις μαζί κινδυνεύει να βγει η τοπική κοινωνία ενάντια» και «να κατισχύσουν φασιστικές απόψεις.

 Ο κ. Μουζάλας τόνισε ότι η κατάσταση στα νησιά του Αιγαίου είναι οξυμένη, ωστόσο γίνονται προσπάθειες απ΄ την πλευρά του υπουργείου ώστε να εξομαλυνθεί, επισημαίνοντας ότι το γεγονός ότι μιλάμε πλέον για προσφυγικό ζήτημα –και όχι για μεταναστευτικό- είναι μια ποιοτική αλλαγή, «βοηθάει να το αντιμετωπίσουμε καλύτερα», καθώς «η άποψη είναι ενοποιημένη».

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, η αντιμετώπιση του ζητήματος έχει δύο άξονες: 

Όσον αφορά την Ελλάδα, χρειάζεται να φτιάξεις τα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής και να δυναμώσεις τη καταγραφή, ώστε σε δυο τρεις ημέρες να μπορούν οι άνθρωποι να φύγουν. Άρα χρειάζεται να αυξηθεί το προσωπικό» επισήμανε, προσθέτοντας πως υπάρχει σχεδιασμός από το υπουργείο και μέχρι το τέλος της βδομάδας θα έχουν γίνει κάποια προγράμματα που θα επιτρέψουν την αποφόρτιση των νησιών.

Ο δεύτερος άξονας σχετίζεται με την ΕΕ: 

Φαίνεται ότι και στην Ευρώπη ωριμάζουν τα πράγματα προς αυτή την κατεύθυνση», ανέφερε κ. Μουζάλας, σημειώνοντας πως χρειάζεται να γίνει αφενός δικαιότερη κατανομή των προσφύγων και αφετέρου να υπάρξει μεγαλύτερη χρηματοδότηση στις χώρες του Νότου και άρα και την Ελλάδα, γιατί ως χώρες εισόδου των προσφύγων στην Ευρώπη δέχονται μεγάλες πιέσεις.

Τέλος, σχετικά με τις συνθήκες που επικρατούν στη Κω, την οποία επισκέφθηκε χθες, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής σημείωσε πως οι συνθήκες στις οποίες βρίσκονται πρόσφυγες είναι κακές, και από την άλλη υπάρχουν παράπονα από τους κατοίκους του νησιού, καθώς «τους κόστισε οικονομικά, μέσα στην τουριστική περίοδο».