Γράφει ο Παναγιώτης Τζαννετάτος

Την απόφαση να τεθεί εκ νέου επί τάπητος μετά τις εκλογές της 20ης του Σεπτέμβρη η υποθέση του Π. Χαϊκάλη και να μην παραπεμφθεί στην Δικαιοσύνη πήρε, σε σημερινή της συνεδρίαση, η επιτροπή πόθεν έσχες της Βουλής.

Την ίδια ώρα παραμένουν σε εκκρεμότητα τα πόθεν έσχες των πολιτικών προσώπων για το 2013 (χρήση του 2012), όπου ήδη εμφανίζονται τουλάχιστον 31 άτομα με αρνητικές (δηλαδή αδικαιολόγητες) δηλώσεις.

Συγκεκριμένα, η επιτροπή που συνεδρίασε υπό την πρόεδρο Δέσποινα Χαραλαμπίδου, παρουσία του Νικήτα Κακλαμάνη και εξωκοινοβουλευτικών προσώπων, Αεροπαγιτών και ορκωτών λογιστών, βάζοντας στα ζητήματα της ημερήσιας διάταξης τις δύο υποθέσεις που αφορούν τον πρώην υπουργό Παύλο Χαϊκάλη.

Μάλιστα, είχε διαμορφωθεί ήδη εισήγηση από τον αεροπαγίτη κ. Υφαντή για την υπόθεση της χρηματιστηριακής συναλλαγής που είχε αποκαλύψει ο ίδιος ο βουλευτής σε τηλεοπτική του συνέντευξη κατά τη περίοδο της καταγγελίας περί απόπειρας χρηματισμού από τον κ. Αποστολόπουλο. Η επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα (δεν διέρρευσε το περιεχόμενο εισήγηση του κ. Υφαντή) να καλέσει μετά τις εκλογές σε επόμενη συνεδρίασή της τον κ. Αποστολόπουλο αυτοπροσώπως προκειμένου να δώσει εξηγήσεις και να διαμορφώσει μια πλήρη εικόνα της κατάστασης.

Σε ό,τι αφορά δε την υπόθεση με την off shore, ο κ. Χαϊκάλης ζήτησε και τελικά πήγε στη συνεδρίαση προκειμένου να καταθέσει στοιχεία βάσει τον οποίων, ο ίδιος θεωρεί ότι ισχυροποιείται ο ισχυρισμός του πως δεν συμμετέχει σε αυτή. Και εδώ η επιτροπή αποφάσισε ουσιαστικά να μην κάνει πολιτική παρέμβαση και να μην παραπέμψει την υπόθεση στη Δικαιοσύνη ούτως ώστε να ζητήσει επιπλέον στοιχεία και να προχωρήσει σε περεταίρω διερεύνηση.

Πόθεν έσχες

Σε κάθε περίπτωση, μέσα στις εκκρεμότητες των εργασιών της επιτροπής είναι και η ολοκλήρωση του ελέγχου των πόθεν έσχες των υπόχρεων πολιτικών προσώπων για την οικονομική χρήση του 2012 (δηλώσεις 2013). Με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία, έχουν υποβληθεί 694 δηλώσεις από ένα σύνολο 704 υπόχρεων, γεγονός που σημαίνει ότι 10 άτομα δεν κατέθεσαν καθόλου πόθεν έσχες.

Σύμφωνα με τους ελέγχους των ορκωτών λογιστών,  από εκείνους που κατέθεσαν κανονικά τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης, οι 49 έχουν ελλείψεις στα παρασιτικά τους. Υπάρχουν, μάλιστα, 31 πρόσωπα που έχουν αρνητικό πόθεν έσχες, διαθέτουν δηλαδή περιουσιακά στοιχεία που δεν μπορούν να δικαιολογήσουν.  

Αξίζει να επισημανθεί πως στόχος της επιτροπής είναι να συνεδριάσει με την παρούσα σύνθεση ξανά μετά τις εκλογές αλλά πριν από το σχηματισμό της νέας Βουλής προκειμένου να διερευνήσει περεταίρω τις εκκρεμείς αυτές υποθέσεις.