Σκληρή απάντηση στις κατηγορίες περί δημιουργίας «κομματικού κράτους» από την ΝΔ και το Ποτάμι επιφυλάσσει ο ΣΥΡΙΖΑ, με πηγές από την Κουμουνδούρου να μιλούν για λάσπη όταν όλα τα σχετικά στοιχεία διαψεύδουν τους ισχυρισμούς τους. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ «προσπάθησε να βάλει τέλος στο πελατειακό κράτος των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Σεβάστηκε το δημόσιο χρήμα και προέβη σε δραστική περιστολή των δαπανών που αφορούν στη λειτουργία των πρωθυπουργικών και υπουργικών οργάνων. Η κυβέρνηση περιόρισε δραστικά τη δαπάνη του Δημοσίου και προχώρησε σε δημοσιονομικό εξορθολογισμό, μειώνοντας σημαντικά το κόστος των μετακλητών υπαλλήλων, των ειδικών συμβούλων και των ειδικών συνεργατών, ιδίως σε σχέση με την προηγούμενη κυβέρνηση.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τους κύκλους από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο συνολικός αριθμός των υπηρετούντων στα πολιτικά γραφεία υπουργών, αναπληρωτών υπουργώνυφυπουργών και γενικών γραμματέων υπουργείων και γενικών γραμματειών, σύμφωνα με κύκλους του ΣΥΡΙΖΑ, ανήλθε στους 554 ενώ ο αντίστοιχος αριθμός στην προηγούμενη κυβέρνηση ήταν 1.173 υπάλληλοι. Αυτές οι συμβάσεις εργασίας έχουν τελειώσει μετά την παραίτηση της κυβέρνησης.

Όπως σημειώνουν, με τον τρόπο αυτό, η κυβέρνηση έδειξε πως το κόστος της λειτουργίας του Δημοσίου μπορεί να περιοριστεί χωρίς να περικόπτονται πολύτιμες θέσεις εργασίας που αφορούν την εξυπηρέτηση των πολιτών και την κοινωνική πρόνοια. 

Αντίθετα, καταλήγουν, η κυβέρνηση της ΝΔ είχε προχωρήσει σε απολύσεις και χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων στους κρίσιμους τομείς της παιδείας, της τοπικής αυτοδιοίκησης κλπ, με αποτέλεσμα την αποδυνάμωση του δημοσίου τομέα από πολύτιμο ανθρωπινό δυναμικό αλλά και στην συνολικότερη απαξίωση του, που οδηγεί νομοτελειακά στις ιδιωτικοποιήσεις και την επιβάρυνση του πολίτη».