current views are: 3

1 Σεπτεμβρίου 2015
Δημοσίευση18:45

MNI: Ενδεχόμενη αναβολή της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος

Αναβολή έως το Νοέμβριο ενδέχεται να πάρει η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος λόγω των ελληνικών εκλογών. 

Δημοσίευση 18:45’
αρθρο-newpost

Αναβολή έως το Νοέμβριο ενδέχεται να πάρει η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος λόγω των ελληνικών εκλογών. 

Αναβολή έως το Νοέμβριο ενδέχεται να πάρει η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος λόγω των ελληνικών εκλογών

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο MNI, οι πιστωτές ανησυχούν για τις επιπτώσεις των εκλογών στην οικονομία. Το πρακτορείο αναφέρει πως Αθήνα και δανειστές δεν έχουν ακόμα συμφωνήσει για τα ορόσημα που θα πρέπει να επιτευχθούν προκειμένου να γίνει η εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Η αξιολόγηση του φθινοπώρου, που κανονικά θα πρέπει να αρχίσει τον Οκτώβριο, είναι σημαντική διότι θα κριθεί η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων σε μετεκλογικό τοπίο. Επίσης, θα συνοδεύεται τη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους, από την οποία και θα κριθεί η κρίσιμη χρηματοδοτική συνεισφορά του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Ωστόσο, σύμφωνα με το MNI, οι συζητήσεις για το χρέος θα είναι ξεχωριστές από την αξιολόγηση της εφαρμογής του προγράμματος στήριξης.

Εάν το Ταμείο κρίνει πως το χρέος δεν έχει ελαφρυνθεί επαρκώς ώστε να είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμο, μπορεί να αρνηθεί χρηματοδοτική συμμετοχή στο πρόγραμμα, κάτι που σημαίνει πως οι ευρωπαίοι εταίροι θα πρέπει να επωμιστούν οικονομικά αλλά και πολιτικά το σύνολο των 86 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει λαμβάνειν η Ελλάδα έως το 2018.


σχετικα αρθρα