Τις γραμμές τους φαίνεται πως έμπλεξαν στον ΣΥΡΙΖΑ για την επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, ένα μέτρο που ως γνωστόν ψηφίστηκε στη Βουλή καθώς ήταν ενταγμένο στα πακέτα προαπαιτουμένων για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το νέο πρόγραμμα. Η Κουμουνδούρου λοιπόν στην ανακοίνωσή της, όχι μόνο αδειάζει την Κομισιόν, αλλά και τον ίδιο τον ευρωβουλευτή της, τον Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος με σειρά παρεμβάσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπέρ  της παραμονής του φόρου ως έχει.

Στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως «η συγκεκριμένη αύξηση ψηφίστηκε στις 15 Ιουλίου και από τη Νέα Δημοκρατία που υποκρίνεται ότι μόλις το κατάλαβε» και συνεχίζει: 

Μετά και τη δημόσια δήλωση της Κομισιόν ότι δεν ζητήθηκε αύξηση του ΦΠΑ στην εκπαίδευση, ζητάμε από την υπηρεσιακή κυβέρνηση να προχωρήσει στην αναστολή του μέτρου. Είναι πρώτη προτεραιότητα για χιλιάδες νοικοκυριά.

Μετά το «άδειασμα» από την Κομισιόν λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε στροφή 180 μοιρών και τώρα λέει πως εάν βρεθεί στην κυβέρνηση θα καταργήσει το μέτρο, «ακυρώνοντας» ωστόσο με αυτό τον τρόπο τον ίδιο τον ευρωβουλευτή του, Δημήτρη Παπαδημούλη.​

Η εκπρόσωπος του Επίτροπου Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, είχε αναφέρει πως ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση δεν είχε ζητηθεί από την Κομισιόν και ότι το Μνημόνιο δεν προβλέπει τίποτα για το θέμα αυτό. 

Από την πλευρά του ο κ. Παπαδημούλης εξαπολύοντας επίθεση κατά της ΝΔ, επιχειρηματολόγησε υπέρ της διατήρησης του φόρου, με σειρά αναρτήσεων του στο Twitter: 

Η επιβολή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, δεν αντιβαίνει προς την Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Η ΝΔ αντιδρά,γιατί προτιμά την υπερφορολόγηση των αδυνάτων. Μπορεί να εξηγήσει, με επιχειρήματα, η ΝΔ γιατί λέει «Ναι» στον ΦΠΑ σε τρόφιμα και σε λογαριασμούς ΔΕΚΟ και «Όχι» στον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση;