Ως την έκπληξη των εκλογών, χαρακτήρισε την Λαϊκή Ενότητα ο Παναγιώτης Λαφαζάνης μιλώντας το πρωί στο Mega

Ο κ. Λαφαζάνης προέβλεψε ότι η χώρα θα επιστρέψει στη δραχμή ενώ ανακοίνωσε ότι θα πάει στο ντιμπέιτ αφήνοντας αιχμές κατά των πολιτικών του αντιπάλων. 

Η Λαϊκή Ενότητα θα είναι η έκπληξη των εκλογών είπε ο κ. Λαφαζάνης και απέρριψε συνεργασίες με μνημονιακές δυνάμεις.

Σχετικά με το ντιμπέιτ ανέφρε ότι θα συμμετέχει στο ντιμπέιτ, αλλά χαρακτήρισε «κωμωδία» να «θέλουν να πάνε σε δικομματική μάχη στημένη ανάμεσα σε δύο, με κοινό πρόγραμμα. Τι έχουν να πουν αυτοί οι άνθρωποι; Εγώ θα πάω για να γίνει συζήτηση». 

Σχετικά με τα όσα του προσάπτουν πως θέλει να επιστρέψει η χώρα στη δραχμή ανέφερε πως «δεν πάω εγώ στο εθνικό νόμισμα, θα πάμε έτσι κι αλλιώς είναι θέμα επιβίωσης της χώρας» και εξήγησε ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί το μνημόνιο, θα μείνει στο μισά του δρόμου.

«Αυτό που γίνεται είναι το κύριο πλήγμα, και το δίνουμε στην περιφέρεια. Δεν έχουν προοπτική αυτές οι πολιτικές», είπε. Ωστόσο, τόνισε ότι το εθνικό νόμισμα δεν είναι αυτοσκοπός, είναι εργαλείο ώστε να εφαρμόσουμε ένα ανορθωτικό πρόγραμμα για τη χώρα. 

Ο κ. Λαφαζάνης χαρακτήρισε τρομοκρατία τα όσα ακούγονται περί καταστροφής αν βγούμε από την ευρωζώνη.

«Δεν έχουμε νοημοσύνη, δεν ξέρουμε ότι υπάρχουν χώρες που είναι εκτός ευρώ;» διερωτήθηκε και πρόσθεσε ότι το 90% του πλανήτη έχει εθνικό νόμισμα. 

Αναφέρθηκε επίσης στο έργο του στο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, λέγοντας ότι δεν έγινε υπουργός για να κρατήσει κανένα αξίωμα, ενώ σημείωσε ότι δεν τον ενδιαφέρουν οι καρέκλες, αλλά ο τόπος και ο λαός.

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας ανέφερε πως ο Αλ. Τσίπρας πιέστηκε στην 17ωρη διαπραγμάτευση του Ιουλίου, σημειώνοντας και αυτό ήταν μέσα στο παιχνίδι.

«Μας ένωνε η αντιμνημονιακή ομπρέλα. Αντί να ακυρώσουμε τα μνημόνια, φέραμε και το τρίτο. Έλεγα ότι η επιλογή θα είναι η σύγκρουση. Αυτή να επιλέξουμε. Και ζητούσα να πάμε σε έναν άλλο δρόμο, από την επιλογή των μνημονίων», υποστήριξε ο κ. Λαφαζάνης και πρόσθεσε:

Δεν ρίξαμε εμείς την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση παραιτήθηκε. Το θεσμικό θα ήταν να πάει στη Βουλή να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Δεν το έκανε γιατί φοβόταν τη συζήτηση και φοβόταν την ψήφο εμπιστοσύνης, διότι μετά δεν θα είχε τη δυνατότητα (η κυβέρνηση) να πάει σε εκλογές και να μας αιφνιδιάσει, αλλά και να πιάσει τον ελληνικό λαό στο ύπνο. Αυτό ήταν το σχέδιο, και με τη βοήθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας, πάμε σε εκλογές εξπρές. Καμία συνεργασία με μνημονιακές δυνάμεις, έχουμε πόλεμο.

Τέλος αναφερόμενος στο χρέος υποστήριξε ότι είναι ντροπή για τη χώρα να μην ζητεί τη διαγραφή του χρέους. Το δίλημμα είναι το χρέος ή η επιβίωση του ελληνικού λαού. Αυτό που γίνεται σήμερα είναι ότι μεταθέτουν το χρέος στις επόμενες γενιές. Καναμε αρκετά λάθη να μην κάνουμε και εγκλήματα, κατέληξε.