Εξηγήσεις έδωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, αναφορικά με το δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών που έκανε λόγο για σχέδιο του πρώην υπουργού Εργασίας για μία ενο­ποιημένη σύνταξη (επικουρική και κύρια) για όλους συνταξιούχους ύψους 600€, καθώς και εισαγωγή ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στην κύρια ασφάλιση. 

«Απολύτως φανταστικό» χαρακτήρισε ο κ. Κατρούγκαλος το δημοσίευμα, τονίζοντας ότι «αναφέρεται σε εισαγωγικές σκέψεις» και χαρακτήρισε κατασκευασμένη την παρουσίαση περί «εθνικής σύνταξης στα 600€». 

Νωρίτερα, ο κ. Κατρούγκαλος μιλώντας στην εκπομπή Ακραίως με τον Τάκη Χατζή και τον Νίκο Παναγιωτόπουλο στον ΣΚΑΪ, διέψευσε το δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών, που έκανε λόγο για συντάξεις των 600 ευρώ.

Ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε πως πρόκειται για «εντελώς κατασκευασμένη είδηση» και μάλιστα είπε: «Τρελός είμαι να δώσω συντάξεις 600 ευρώ». 

Όπως είπε, η αναδιάρθρωση του συνταξιοδοτικού είναι ζήτημα εθνικής σημασίας, ενώ χαρακτήρισε απαράδεκτο το να λέγεται ότι η επιτροπή, που ορίστηκε για τη συγκρότηση πρότασης για το νέο ασφαλιστικό, θα νομιμοποιήσει ήδη ειλημμένες αποφάσεις. «Σκοπός της επιτροπής είναι η υποβολή προτάσεων που θα είναι αντικείμενο πολιτικής συζήτησης και διαβούλευσης με την κοινωνία» επισήμανε. «Αυτός ακριβώς είναι ο σκοπός της συγκρότησης της επιτροπής, να μην επιβληθούν μειώσεις» υπογράμμισε. 

«Επιμείναμε και καταφέραμε στη διαπραγμάτευση να δεχθούν ότι, αν εμείς υποβάλλουμε συνολικό εναλλακτικό σχέδιο για το ασφαλιστικό, θα το δεχθούν ως ισοδύναμο και ως υποκατάστατο των μνημονιακών ρυθμίσεων». Ο κ. Κατρούγκαλος, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου, επισήμανε ότι το μνημόνιο λέει ότι πρέπει «να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε αντιασφαλιστική νομοθεσία μέχρι τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο, περιλαμβάνει όμως και μια τελευταία παράγραφο που λέει ότι μπορούμε να παρουσιάσουμε τη δική μας εναλλακτική πρόταση». 

«Δεν πρέπει να υπάρξει βρώμικος πόλεμος εντός Αριστεράς», σημείωσε ο πρώην υπουργός και επισήμανε ότι «χρήση μονταζιέρας δεν θα έπρεπε να γίνεται σε μέσα ενημέρωσης που κινούνται στο χώρο της Αριστεράς». 

«Αν δεν ήταν προεκλογική περίοδος θα έλεγα ότι πρόκειται απλώς για αποκυήματα φαντασίας» σχολίασε ο κ. Κατρούγκαλος, αποσαφηνίζοντας ότι «δεν υπάρχει καμία τέτοια πρόταση», ούτε εισήγηση για ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις κύριες συντάξεις. «Ποιος τρελός θα πρότεινε κάτι τέτοιο;», σχολίασε χαρακτηριστικά.