current views are: 3

2 Σεπτεμβρίου 2015
Δημοσίευση12:28

Λαφαζάνης: Είμαστε απάντηση στον μνημονιακό συνεταιρισμό Τσίπρα

«Η Λαϊκή Ενότητα είναι η μόνη δύναμη αυτή την ώρα που μπορεί να αποτελέσει ουσιαστική αντιπολίτευση απέναντι στη μνημονιακή συναίνεση» τόνισε ο επικεφαλής της ΛΑΕ, Παναγιώτης Λαφαζάνης παρουσιάζοντας την προγραμματική διακήρυξή της στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ, ενόψει των εκλογών.

Δημοσίευση 12:28’
αρθρο-newpost

«Η Λαϊκή Ενότητα είναι η μόνη δύναμη αυτή την ώρα που μπορεί να αποτελέσει ουσιαστική αντιπολίτευση απέναντι στη μνημονιακή συναίνεση» τόνισε ο επικεφαλής της ΛΑΕ, Παναγιώτης Λαφαζάνης παρουσιάζοντας την προγραμματική διακήρυξή της στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ, ενόψει των εκλογών.

«Η Λαϊκή Ενότητα είναι η μόνη δύναμη αυτή την ώρα που μπορεί να αποτελέσει ουσιαστική αντιπολίτευση απέναντι στη μνημονιακή συναίνεση» τόνισε ο επικεφαλής της ΛΑΕ, Παναγιώτης Λαφαζάνης παρουσιάζοντας την προγραμματική διακήρυξή της στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ, ενόψει των εκλογών. Τάχθηκε υπέρ εθνικού νομίσματος, όπως και της εθνικοποίησης των τραπεζών.

«Η Προγραμματική Διακήρυξη της Λαϊκής Ενότητας είναι η μόνη που μπορεί ν’ αποτελέσει αξιόλογη και πειστική πρόταση με προοπτική εξουσίας απέναντι στον μνημονιακό συνεταιρισμό του Αλέξη Τσίπρα» είπε χαρακτηριστικά.

«Η Λαϊκή Ενότητα αποτελεί εναλλακτική πρόταση με άμεση κυβερνητική προοπτική, με σοσιαλιστικό ορίζοντα» συμπλήρωσε. Ο κ. Λαφαζάνης υπογράμμισε ότι «ξέρουμε ότι κατεβήκαμε στις εκλογές άρον-άρον αλλά βλέπουμε πολύ μακριά».

Και υπογράμμισε:

Η Λαϊκή Ενότητα δεν είναι ένα κόμμα και πολύ περισσότερο ένα κόμμα με την παραδοσιακή  έννοια. Η Λαϊκή Ενότητα ιδρύθηκε ως ένα μέτωπο. Ένα ανοικτό και πλατύ μέτωπο που φιλοδοξεί να εκφράσει και να αντιπροσωπεύσει όλο και ευρύτερες αριστερές, ριζοσπαστικές, καινοτόμες και προοδευτικές δυνάμεις, που έχουν αντιμνημονιακό δημοκρατικό προσανατολισμό και επιδιώκουν να βάλουν τη χώρα σε μια νέα ανορθωτική αναπτυξιακή τροχιά παραγωγικής ανασυγκρότησης με κοινωνικό πρόσωπο και σοσιαλιστικό ορίζοντα.

Η «Λαϊκή Ενότητα» προφανώς δεν είναι και δεν πρόκειται να γίνει ένα προεδροκεντρικό ή αρχηγικό συγκεντρωτικό μόρφωμα, όπως τα παραδοσιακά κόμματα του συστήματος. Δεν είναι ούτε πρόκειται να γίνει ένα μονολιθικό κόμμα, όπως ορισμένες δυνάμεις της Αριστεράς.

Απ’ αυτήν την άποψη φιλοδοξούμε να αναδειχθούμε σε ένα απολύτως πρωτότυπο και καινοτόμο εγχείρημα και πείραμα δημοκρατίας, που παραπέμπει στις αρχές και τις πρωτότυπες δημοκρατικές διαδικασίες, οι οποίες εγκαινιάστηκαν από το ΕΑΜ και την αντιστασιακή Ελλάδα των βουνών.

Βασικά σημεία της διακήρυξης είναι η ακύρωση των μνημονίων, ο τερματισμός της λιτότητας, η κατάργηση των μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις και η σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού.

Ακόμη ο κ. Λαφαζάνης μίλησε για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ,  αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων και των συλλογικών ελευθεριών.

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας τάχθηκε επίσης υπέρ της εθνικοποίησης των τραπεζών, της κατάργησης του ΤΑΙΠΕΔ και υπέρ του δημοσίου ελέγχου των επιχειρήσεων με στρατηγική σημασία. Υποστήριξε την εισαγωγή εθνικού νομίσματος για την αποκατάσταση της ρευστότητας, την έξοδο από την ευρωζώνη και την υιοθέτηση πολυδιάστατης εσωτερικής πολιτικής.

Τάχθηκε κατ’ αρχήν υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην ΕΕ, όμως δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για την έξοδο από αυτήν στην περίπτωση που δεν καταστεί δυνατή η εφαρμογή του προγράμματος της Λαϊκής Ενότητας.

Διαβάστε ολόκληρη τη διακήρυξη

«Η Λαϊκή Ενότητα πρώτα από όλα και κυρίως φιλοδοξεί να είναι ένα κίνημα λαϊκής βάσης. Ένα κίνημα λαϊκής συμμετοχής, λαϊκής αυτοργάνωσης και λαϊκής αυτενέργειας. Ένα μέτωπο που θα δίνει το παρόν στην κοινωνία και θα στηρίζεται στους εργατικούς, λαϊκούς, κοινωνικούς, ταξικούς αγώνες και στα κοινωνικά κινήματα, ως τις κατεξοχήν δυνάμεις αντίστασης και προοδευτικής ανατροπής» τόνισε.

Κάλεσε, τέλος, σε συστράτευση όλες τις αντιμνημονιακές δυνάμεις, απευθυνόμενος ιδιαίτερα στο ΚΚΕ είπε «ότι θα μπορούσαμε να είμαστε στο ίδιο μετερίζι», ενώ ζήτησε «να σταματήσει ο πόλεμος που δεν βοηθά κανέναν».


σχετικα αρθρα