current views are: 3

2 Σεπτεμβρίου 2015
Δημοσίευση12:28

Οι τέσσερις λόγοι που έκαναν τον Παπανδρέου να αποσυρθεί

Ξημερώματα Τετάρτης με μια ανακοίνωση του ο Γιώργος Παπανδρέου δημοσιοποίησε την μη κάθοδο του ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ στις εκλογές. Μόλις λίγες ώρες νωρίτερα από το Κίνημα υπήρχαν διαρροές για πανστρατιά στελεχών του ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ για τις εκλογές. 

Δημοσίευση 12:28’
αρθρο-newpost

Ξημερώματα Τετάρτης με μια ανακοίνωση του ο Γιώργος Παπανδρέου δημοσιοποίησε την μη κάθοδο του ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ στις εκλογές. Μόλις λίγες ώρες νωρίτερα από το Κίνημα υπήρχαν διαρροές για πανστρατιά στελεχών του ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ για τις εκλογές. 

Γράφει ο Ορέστης Αποστολόπουλος 

Ξημερώματα Τετάρτης με μια ανακοίνωση του ο Γιώργος Παπανδρέου δημοσιοποίησε την μη κάθοδο του ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ στις εκλογές. Μόλις λίγες ώρες νωρίτερα από το Κίνημα υπήρχαν διαρροές για πανστρατιά στελεχών του ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ για τις εκλογές. Μάλιστα, δεν ήταν λίγα τα στελέχη που έκαναν προβλέψεις περί εισόδου του κόμματος στη Βουλή παρά την αρνητική εικόνα των δημοσκοπήσεων.  

Το βράδυ της Τρίτης ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε γύρο τηλεφωνημάτων σε αρκετά , αλλά όχι όλα τα στελέχη και τους ενημέρωσε για την απόφαση του να μην κατέβει το ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ στις εκλογές. Είχαν προηγηθεί συσκέψεις όπου υπήρξαν αρκετά στελέχη τα οποία, είχαν προτείνει αυτή την κίνηση για πολλούς λόγους. 

Ο πρώην πρωθυπουργός όπως μεταφέρουν στελέχη του κόμματος ήταν πικραμένος από την στάση της κυρίας Φώφης Γεννηματά και από το γεγονός πως δεν καρποφόρησε η συζήτηση για κοινή κάθοδο με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ. 

Οι λόγοι που αποφασίστηκε να μην συμμετάσχει το ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ στις εκλογές είναι τέσσερις: 

  • Το οικονομικό

Αυτό επικαλέστηκε στην ανακοίνωση του ο Γιώργος Παπανδρέου. Το ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ δεν έχει πόρους από πουθενά και τα λιγοστά χρήματα που έμπαιναν στο κόμμα ήταν από την προσωπική περιουσία του κυρίου Παπανδρέου και από τα άλλα στελέχη που έδιναν συνδρομές. Άρα όντως υπάρχει οικονομικό πρόβλημα , όπως και χρέη ακόμη και από τις εκλογές του Ιανουαρίου. Κρίθηκε πως το κόμμα δεν θα μπορούσε να κάνει αξιοπρεπή προεκλογική καμπάνια.

  • Οι δημοσκοπήσεις

Όσο και αν στελέχη καλλιεργούσαν ένα θετικό κλίμα για το κόμμα Παπανδρέου , η αλήθεια είναι πως το ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ δεν καταγράφονταν καν σε πολλές δημοσκοπήσεις και αυτό το στοιχείο συνετέλεσε στην απόφαση Παπανδρέου. Για την ακρίβεια έπαιξε ίσως τον κυρίαρχο λόγο καθώς ουδείς μπορεί να φανταστεί τον Γιώργο Παπανδρέου να έπραττε το ίδιο αν οι δημοσκοπήσεις του έδιναν ένα 3% ή 4%.

  • Το ψηφοδέλτιο

Τις προηγούμενες ημέρες έφυγαν από το ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ ο Κώστας Τριαντάφυλλος και ο Συμεών Κεδίκογλου. Και οι δύο επέστρεψαν στο ΠΑΣΟΚ. Είχε γίνει μεγάλη συζήτηση για το «άνοιγμα» που έπρεπε να γίνει σε στελέχη που είχαν αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ όπως ο Γιάννης Ραγκούσης, η Άννα Διαμαντοπούλου και άλλοι. Η πρόταση αυτή δεν βρήκε υποστηρικτές στο κόμμα Παπανδρέου και μοιραία το ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ δεν θα μπορούσε να κατέβει στις εκλογές με τα ίδια ψηφοδέλτια του Ιανουαρίου τα οποία αποδοκιμάστηκαν από τους πολίτες καθώς δεν κατάφερε το κόμμα να μπει στη Βουλή.

  • Το πολιτικό κλίμα

Το πολιτικό κλίμα δεν βοηθούσε το Γιώργο Παπανδρέου ειδικά την ώρα που πολλά κόμμα κινούνται πέριξ του 5% και διεκδικούν την είσοδο στη Βουλή. Ο κύριος Παπανδρέου δεν θα μπορούσε να αλλάξει τη συζήτηση όπως επιθυμούσε καθώς την ατζέντα την καθορίζουν αποκλειστικά ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ.


σχετικα αρθρα