ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη ΝΔ άρχισαν να πιστεύουν ότι μπορεί ο Βαγγέλης να κερδίσει

του Τάκη Χατζή - Δημοσίευση 3 Σεπτεμβρίου 2015, 07:19 / Ανανεώθηκε 3 Σεπτεμβρίου 2015, 08:50
Στη ΝΔ άρχισαν να πιστεύουν ότι μπορεί ο Βαγγέλης να κερδίσει
Facebook Twitter Whatsapp

Πριν από ένα- δύο μήνες, αν υπήρχε κανείς που θα έλεγε ότι οι δημοσκοπήσεις πριν από τις εκλογές θα έδειχναν ντέρμπι ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, θα λέγαμε ότι τον χτύπησε ο ήλιος στο κεφάλι. 

Πριν από ένα- δύο μήνες, αν υπήρχε κανείς που θα έλεγε ότι οι δημοσκοπήσεις πριν από τις εκλογές θα έδειχναν ντέρμπι ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, θα λέγαμε ότι τον χτύπησε ο ήλιος στο κεφάλι. Αν δε επέμενε και πρόσθετε ότι θα υπήρχε δημοσκόπηση που θα εμφάνιζε τη ΝΔ να προηγείται, το πιθανότερο θα ήταν να ακούσει το γνωστό «πες μας τι πίνεις και δεν μας δίνεις». Να όμως που εδώ φτάσαμε.  

Στη Συγγρού, το επιτελείο της ΝΔ, προσπαθεί να διατηρήσει την ψυχραιμία του και να μην αρχίσει τους πανηγυρισμούς. Γνωρίζουν ότι οι δημοσκοπήσεις είναι φωτογραφίες της στιγμής και ότι ως την ημέρα των εκλογών υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος. 

Παραμένουν ωστόσο στα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Κυρίως στο γεγονός ότι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης συγκεντρώνει περισσότερες θετικές γνώμες στο ερώτημα που αφορά τη δημοφιλία των πολιτικών αρχηγών, συγκεντρώνοντας ποσοστό 44,3% έναντι 41,9% του Αλέξη Τσίπρα.

Όχι φυσικά ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι εμφανίζονται να περνάνε μπροστά μετά από περίπου ένα χρόνο- ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε το προβάδισμα μετά την παρουσίαση του προγράμματος της Θεσσαλονίκης που συνέπεσε με την εφαρμογή του ΕΝΦΙΑ, πέρυσι τον Σεπτέμβριο.  

Αναλύοντας τις δημοσκοπήσεις, ο Κώστας Παναγόπουλος της Alco, εκτίμησε (μιλώντας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ) ότι για τον σχηματισμό κυβέρνησης θα χρειαστούν πιθανότατα τρία κόμματα- αν φυσικά ο ΣΥΡΙΖΑ εμμείνει πεισματικά μέχρι τέλους να μην συνεργαστεί με τη ΝΔ, είτε ως πρώτος είτε ως δεύτερος.  

Αυτός είναι ο κίνδυνος που διαβλέπουν στη Συγγρού στην περίπτωση που η ανατροπή ολοκληρωθεί και η ΝΔ κερδίσει στην επικείμενη αναμέτρηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ να επιμείνει να αρνείται τη συνεργασία και η κυβέρνηση να σχηματιστεί με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, σε μια νέα εκδοχή της τρικομματικής του 2012.  

Σε αυτή την περίπτωση εκτιμούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα περάσει και πάλι σε αντιμνημονιακή πολιτική, ξεχνώντας ότι η πρόσφατη συμφωνία φέρει την υπογραφή του Αλέξη Τσίπρα. Ήδη όπως επισημαίνουν ο ΣΥΡΙΖΑ άρχισε τις υποχωρήσεις και τους ελιγμούς σε θέματα που έχουν πολιτικό κόστος. Ως κορυφαίο παράδειγμα αναφέρουν «την κυβίστηση για το 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση». 

Τούτο σημαίνει ότι η ΝΔ και οι κυβερνητικοί της εταίροι θα κληθούν να εφαρμόσουν ένα νέο σκληρό μνημόνιο, όταν δεν κατάφεραν να εφαρμόσουν τα προηγούμενα, έχοντας (πάλι) απέναντί τους τον ΣΥΡΙΖΑ.