Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου  

Με ψυχραιμία προσπαθεί η Κουμουνδούρου να διαβάσει τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων που δείχνουν οριακή την διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από την Νέα Δημοκρατία. Δηλαδή φανερώνουν ότι ο νικητής των εκλογών δεν έχει κριθεί, επομένως τίποτα δεν διασφαλίζει την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο επικοινωνιακό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν δύο αναγνώσεις των μετρήσεων. Από την μία λένε ότι οι οριακές διαφορές ευνοούν το κόμμα τους διότι θα προκαλέσουν αφύπνιση στους «βαρείς» και «δύσθυμους» ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ που μπορεί μεν να μην έχουν συμβιβαστεί ακόμη με την ψήφιση του τρίτου μνημονίου, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν διάκεινται φιλικά ή θετικά έναντι της Νέας Δημοκρατίας. 

Από την άλλη βεβαίως δεν θεωρούν ότι είναι και ό,τι καλύτερο ένα δημοσκοπικό προβάδισμα της ΝΔ διότι προκαλεί σύγχυση στο εκλογικό σώμα και διαμορφώνει συνθήκες μίας αμφίρροπης αναμέτρησης. 

Στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν συνειδητοποιήσει ότι πρέπει από την αρχή να εξηγήσουν στους πολίτες τόσο τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνησή τους προσέφυγε στις κάλπες, -«με ρίξανε από μέσα» - είπε ο Αλέξης Τσίπρας από την Κρήτη όσο και τους λόγους για τους οποίους αναγκάστηκε σ’ έναν επώδυνο συμβιβασμό υπογράφοντας μία συμφωνία που υπερβαίνει τις αρχές και τις αξίες του κόμματός τους. Στο πλαίσιο αυτό σε καθημερινή βάση η Κουμουνδούρου προσπαθεί να καταδείξει ότι δεν πρόκειται για μία τραγική συμφωνία και σε καμία περίπτωση για την χειρότερη αφού για παράδειγμα ακόμη και ο αριθμός των υποχρεωτικών ιδιωτικοποιήσεων είναι πολύ πιο μικρός από εκείνον που θα έπρεπε με βάση τα συμφωνηθέντα να υλοποιήσουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. 

Πάντως, η Κουμουνδούρου έχει μπροστά της δρόμο και το επικοινωνιακό της επιτελείο αναζητεί τρόπους με τους οποίους θα πείσει την κοινωνία ότι οι εκλογές είναι αναπόφευκτες. Θα επιμείνει στην γραμμή πως η ΝΔ λοιδορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για τον στόχο της αυτοδυναμίας επειδή θέλει να συγκυβερνήσει μαζί του για να επιστρέψει ανώδυνα στην εξουσία. Και θα επαναλαμβάνει ως το τέλος ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί.