Στην Ελλάδα βρίσκονται ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς προκειμένου να έχουν επαφές με τις ελληνικές αρχές για την αντιμετώπιση της κρίσης του μεταναστευτικού.

Κατά τη διάρκεια των επαφών τους οι δύο Επίτροποι συνοδευόμενοι από τους διευθυντές της Frontex, της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης Ασύλου (EASO) και της EUROPOL, αναμένεται να επισκεφθούν στο λιμάνι του Πειραιά τις εγκαταστάσεις της Frontex.

Την Παρασκευή, θα μεταβούν στην Κω, όπου θα συναντηθούν με τις τοπικές αρχές και με εκπροσώπους Μη κυβερνητικών οργανώσεων, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας, οι δύο Επίτροποι θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου από το νησί.

Εξάλλου χθες η Κομισιόν πέταξε στην ελληνική πλευρά «μπαλάκι» τονίζοντας σε επιστολή της προς τις ελληνικές αρχές πως αναμένει να υποβάλλουν αίτημα για χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης. 

Η ελληνική υπηρεσιακή κυβέρνηση από την πλευρά της εξέδωσε ανακοίνωση με τα άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού. 

Ειδικότερα:

  • Δημιουργείται Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Προσφυγικών Ροών, στο οποίο θα συμμετέχουν στελέχη των Υπουργείων Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Υγείας, καθώς και στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, με τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων.
  • Η Υπηρεσιακή Κυβέρνηση δρομολογεί δράσεις για τη βελτίωση, υλικοτεχνική ενίσχυση και στελέχωση των υφιστάμενων υποδομών υποδοχής και περίθαλψης, καθώς και για την επιτάχυνση των διαδικασιών καταγραφής και ταυτοποίησης των δικαιούχων διεθνούς προστασίας, που καταφεύγουν στη χώρα.
  • Ενεργοποιούνται οι διαδικασίες για την άμεση αξιοποίηση των υφιστάμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων αλληλεγγύης και κοινοτικών κονδυλίων, προς αντιμετώπιση της μαζικής εισροής προσφύγων και μεταναστών.
  • Επισπεύδεται η απορρόφηση των διαθεσίμων πόρων από τα προγράμματα αποκατάστασης και υποστήριξης της νησιωτικής οικονομίας, με στόχο την ανακούφιση των κοινωνιών των νησιών του Αιγαίου, που δέχονται τον κύριο όγκο των εισροών.