Σε άρθρο του ο Σάιμον Νίξον στην Wall Street Journal σημειώνει πως ο Τσίπρας αναζητάει την ανανέωση της λαϊκής εντολής έπειτα από μόλις οκτώ μήνες πρωθυπουργικής θητείας, παρά το γεγονός ότι μπορεί να καταταχθεί στα μητρώα των μεταπολεμικών ηγετών με τη χειρότερη επίδοση στα οικονομικά.

Εξηγεί ότι πριν πυροδοτηθεί η πολιτική κρίση στην Ελλάδα, αυτή που έφερε τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, η Ελλάδα ήταν η δεύτερη ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία της Ευρωζώνης, η κυβέρνηση έτρεχε ένα πλεόνασμα και είχε περάσει τα stress tests της ΕΚΤ.

Τώρα, η οικονομία επανήλθε σε φάση ύφεσης, η κυβέρνηση τρέχει πίσω από ελλείμματα και οι τράπεζες θα χρειαστούν έως και 25 δισεκατομμύρια ευρώ σε νέα κεφάλαια.

Ο Τσίπρας οδήγησε τη χώρα σε οκτώ μήνες στασιμότητας και τελικά οδηγήθηκε σε μια συμφωνία που περιλαμβάνει 86 δισεκατομμύρια ευρώ και η οποία διέρρηξε κάθε σχέση του με το μανιφέστο των δεσμεύσεών του τον περασμένο Ιανουάριο. Μετά από όλα αυτά συνέβη και η διάρρηξη στο δικό του κόμμα, για να ολοκληρωθεί η εικόνα.

Παρά το μικροπολιτική και τη λανθασμένη στρατηγική του, το μέγιστο επίτευγμα του Τσίπρα ήταν ότι κράτησε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, όπως επιθυμεί και η πλειοψηφία των Ελλήνων. Μέχρι να γίνει αυτό, όμως, η Ελλάδα πέρασε από δημοψήφισμα που δεν είχε κανένα αποτέλεσμα και από capital controls που παρέλυσαν την οικονομία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ευρωζώνη είναι έτοιμη να παραβλέψει αυτή τη λιτανεία της αποτυχίας. Οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης, μετά την πλήρη παράδοση του Τσίπρα, φαίνεται να έχουν πειστεί ότι ο Τσίπρας δεν είναι απλώς ένας αξιόπιστος εταίρος, αλλά το μοναδικός πολιτικός ηγέτης στην Ελλάδα που μπορεί να πετύχει ότι έχει συμφωνήσει.

Τούτο σημαίνει ότι η Ευρώπη θα έβλεπε με καλό μάτι την επανεκλογή του Τσίπρα – ειδικά τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει «καθαρίσει» από τους ενοχλητικούς αριστερούς. Μόνο έτσι μπορεί να υπάρξει ριζική μεταμόρφωση στην Ελλάδα.