ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προειδοποίηση Τουσκ: Κίνδυνος χωρισμού της Ε.Ε. - Να δεχθούν πρόσφυγες όλες οι χώρες

Δημοσίευση 3 Σεπτεμβρίου 2015, 13:22 / Ανανεώθηκε 3 Σεπτεμβρίου 2015, 13:22
Προειδοποίηση Τουσκ: Κίνδυνος χωρισμού της Ε.Ε. - Να δεχθούν πρόσφυγες όλες οι χώρες
Facebook Twitter Whatsapp

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ ζήτησε να υπάρξει δίκαιη κατανομή 100.000 μεταναστών μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προειδοποιώντας για κίνδυνο χωρισμού της Ε.Ε. εξαιτίας του μεταναστευτικού.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ ζήτησε να υπάρξει δίκαιη κατανομή 100.000 μεταναστών μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προειδοποιώντας για κίνδυνο χωρισμού της Ε.Ε. εξαιτίας του μεταναστευτικού.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου προειδοποίησε για τον κίνδυνο «χωρισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ανατολή και δύση» σε ό,τι αφορά το θέμα της υποδοχής μεταναστών.

Παράλληλα, κάλεσε τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης «να επιδείξουν αλληλεγγύη» προς τις χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μεταναστευτικής κρίσης δεχόμενα να υποδεχθούν «τουλάχιστον 100.000 πρόσφυγες».

«Καλώ όλους τους ηγέτες της ΕΕ να επιδείξουν αλληλεγγύη προς τα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν ένα άνευ προηγουμένου μεταναστευτικό κύμα», δήλωσε ο Τουσκ κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν.

Παράλληλα ζήτησε να υπάρξει «μια ισομερής κατανομή τουλάχιστον 100.000 προσφύγων».

Οι χώρες της ΕΕ μέχρι στιγμής έχουν δεσμευθεί να υποδεχθούν περίπου 32.000 αιτούντες άσυλο από την Ιταλία και την Ελλάδα, αριθμός που υπολείπεται των 40.000 που έχει προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μια νέα πρόταση της Επιτροπής αναμένεται την επόμενη εβδομάδα.

Ο Τουσκ ζήτησε επίσης να δημιουργηθούν κέντρα υποδοχής κοντά στις εμπόλεμες ζώνες και «εκτός Ευρώπης, όπου ήδη υπάρχουν καταυλισμοί προσφύγων», ενώ κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να είναι έτοιμοι να δεσμευθούν να προσφέρουν περισσότερα χρήματα για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης στη σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα.

Die Welt: Οι Βρυξέλλες επιθυμούν την άμεση κατανομή 120.000 μεταναστών

Την ίδια ώρα, η γερμανική εφημερίδα Die Welt αναφέρει ότι οι Βρυξέλλες επιδιώκουν την άμεση κατανομή 120.000 μεταναστών από την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ουγγαρία στις χώρες μέλη της ΕΕ βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων, ενώ προβλέπεται και η επιβολή προστίμου στις χώρες που αρνούνται να δεχθούν αιτούντες άσυλο.

Όπως αναφέρει, επικαλούμενη υψηλόβαθμους ευρωπαίους αξιωματούχους, με αυτό τον τρόπο αναμένεται να κατανεμηθούν στις χώρες της ΕΕ 54.000 μετανάστες που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην Ουγγαρία, 50.400 από την Ελλάδα και 15.600 από την Ιταλία.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ σκοπεύει να υποβάλει τη σχετική πρόταση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήδη την επόμενη Τετάρτη.

Τα κριτήρια για την κατανομή των μεταναστών θα είναι ο πληθυσμός της χώρας υποδοχής, η οικονομική της ισχύς, το ποσοστό ανεργίας, αλλά και η μέχρι τώρα επιβάρυνση της χώρας από τους μετανάστες.

Ήδη τον Μάιο η Επιτροπή είχε προτείνει την κατανομή 40.000 μεταναστών από την Ελλάδα και την Ιταλία στις χώρες της ΕΕ βάσει ποσοστώσεων. Παρόλα αυτά τα κράτη μέλη είχαν απορρίψει την πρόταση αυτή. Μέχρι στιγμής περίπου 33.000 μετανάστες έχουν κατανεμηθεί στις χώρες της ΕΕ.

Στη νέα της πρόταση η Κομισιόν θα δίνει τη δυνατότητα στις χώρες που δεν είναι έτοιμες να δεχθούν μετανάστες να πληρώνουν ένα ποσό στο νέο ταμείο της ΕΕ, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση της μεταναστευτικής πολιτικής.

Επιπλέον ο πρόεδρος της Επιτροπής θα προτείνει τη δημιουργία ενός ταμείου για την οικονομική υποστήριξη αφρικανικών χωρών, όπως το Τσαντ και οι χώρες στο Κέρας της Αφρικής.

Ως τέταρτο μέτρο για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, ο κ. Γιουνκέρ θα προτείνει τη μόνιμη και υποχρεωτική ισχύ των κριτηρίων για την κατανομή των μεταναστών.